Aantal veroordeelde criminelen dat straf ontloopt daalt naar 8000: ‘Blij dat hier bovenop wordt gezeten’
Bijna 8000 criminelen ontlopen momenteel in Nederland hun gevangenisstraf, terwijl ze wel veroordeeld zijn. Dat is een flinke daling ten opzichte van 2017, toen er nog 11.000 criminelen op de vlucht waren. In datzelfde jaar scherpten politie en justitie de opsporing van deze voortvluchtigen flink aan, met resultaat. “Ik ben erg blij dat er hier bovenop wordt gezeten”, zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland.
Van de 7853 voortvluchtige veroordeelden is 90 procent is onvindbaar, omdat ze in het buitenland zitten. Belangrijke kanttekening daarbij is dat het hier gaat om de totale vijver: van personen die nog één dag moeten zitten, tot de zwaar gestraften.
Hoe dan ook zijn deze aantallen een doorn in het oog van Yeşilgöz. “Dit zijn mensen die wegkomen met vreselijke daden.” Minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind is hier volop mee bezig, verzekert ze. “Dat doet hij in samenwerkingsverband met politie en allerlei andere organisaties, om er zo voor te zorgen dat we in ieder geval nooit rusten en achter deze mensen aan blijven zitten. Dat is ontzettend belangrijk. Dat doe je door opsporing te blijven inzetten, en door met veel verschillende landen afspraken te maken.”
606 daders van deze 7853 criminelen zijn veroordeeld voor een ernstig geweldsmisdrijf, zoals één van de daders van de Beuningse vergismoord. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Justitie en Veiligheid aan De Gelderlander heeft verstrekt.
‘Een mooi succes’
Dat het aantal voortvluchtigen in 2021 werd teruggebracht tot minder dan 8000 noemt Peter Homminga van de politie Rotterdam in de krant “een mooi succes”. Hij gaf leiding aan het project ‘Onvindbare veroordeelden’. “Destijds bestond het rare beeld dat je in Nederland als crimineel ongestoord vrij kon rondlopen met een gevangenisstraf achter je naam. Je hoefde toch niet te zitten. Dat is dus niet zo.”
Nederland heeft bovendien als een van de weinige Europese landen wel haarscherp in beeld hoeveel daders hun celstraf proberen te ontlopen. Hoeveel verdachten er nu, zoals de schutter van Zwijndrecht, na het plegen van een ernstig misdrijf op de vlucht zijn geslagen, is niet bekend. Op de Nationale Opsporingslijst staan momenteel 24 mannen die dringend door de politie worden gezocht. Onder hen de Wageningse drugsbaron Fahd el K., en de tbs’er Sherwin Benshomin W. , die juni 2021 uit de Nijmeegse Pompekliniek ontsnapte.
Waar zitten de criminelen?
Van sommige criminelen is bekend in welke landen ze zitten. Het gaat voornamelijk om voormalige Oostbloklanden als Roemenië, Polen en Albanië, maar ook Suriname en Marokko. Met sommige landen is geen uitleveringsverdrag. “Maar het kan ook dat je niet weet waar precies in dat land de voortvluchtige zit. Of dat je met een bepaald land in gesprek bent en dat je er toch niet uitkomt omdat het een land is waar misschien veel corruptie is en waar rechters en politici in de zak zitten van criminelen”, legt Yeşilgöz uit. “Je kunt allerlei verschillende verhalen hebben.” Daarom is belangrijk dat er in internationaal verband samengewerkt wordt. “Daar zit minister Weerwind bovenop.”
Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan:
Lees meer:
Minister Dilan Yeşilgöz: mensen als Derk Wiersum moeten we koesteren
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer