main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 februari 2023 — 07:50

Nederlands reddingsteam USAR keert terug uit Turkije: ‘Veel leed en verdriet ervaren’

Het Nederlandse reddingsteam USAR gaat maandag met een dubbel gevoel beginnen aan de reis naar huis, laat een woordvoerder maandagochtend weten in een laatste update vanuit het basiskamp in het Turkse Hatay. “We hebben als reddingsteam veel kunnen doen, we hebben twaalf mensen levend onder het puin vandaan kunnen halen”, zegt hij. “Maar daar staat onbeschrijflijk veel leed en verdriet tegenover die we hier hebben ervaren.”

Als voorbeeld noemt hij de slechtnieuwsgesprekken die het team moest voeren met families. “Omdat er geen hoop meer was of omdat we niets konden betekenen omdat het te gevaarlijk of te complex was. Dat zijn ervaringen die we als team denk ik altijd met ons mee zullen blijven dragen.”

De woordvoerder noemt het “fijn” dat het team maandag aan zijn reis naar huis begint en daarmee plek maakt voor “eigenlijk heel veel andere hulpverleningsinstanties die nog altijd dit gebied binnenkomen en die in deze fase van de ramp veel meer kunnen betekenen dan wij met het zoeken en redden van slachtoffers”.

‘Dankbaarheid overheerst’

“Dankbaarheid overheerst. Dat geldt ook voor de overige reddingsteams”, zegt publicist en Turkije-kenner Aylin Bilic bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Levenden zal je nog weinig tegenkomen. Op het gebied van bergen van mensen heeft Turkije wat meer ervaring. Daar zal de focus voor nu op liggen.”

Bilic zegt dat het belangrijk is dat de mensen uit de getroffen regio’s geëvacueerd worden. Dat is voor een deel gebeurd. Belangrijker volgens Bilic is “hoe zorg je ervoor dat de mensen hun leven elders in het land op kunnen pakken”.

Nederlands reddingsteam USAR

Het team kwam vorige week dinsdag aan in het Turkse rampgebied. In de nasleep van de verwoestende aardbeving wisten de Nederlanders twaalf mensen en een hond te redden. Zo haalden de reddingswerkers vrijdag nog een achtjarige jongen levend onder het puin vandaan.

In het team zitten zowel mensen die gespecialiseerd zijn in zoek- en reddingsacties als verpleegkundigen en artsen, hondengeleiders en bouwkundigen. Ze zijn normaal werkzaam bij onder meer politie, Defensie en veiligheidsregio’s.

Het totale aantal dodelijke aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië ligt volgens informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op ruim 35.000.

Lees ook: 

Dit is waarom het Nederlandse reddingsteam USAR niet in Syrië zit

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer