main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 februari 2023 — 11:19

Roep om noodhulp Turkije en Syrië groot: ‘Er moeten zo snel mogelijk overlevingspakketten naar die regio’

Duizenden Turken en Syriërs hebben de nacht op straat doorgebracht uit angst voor nog meer aardbevingen en omdat huizen zijn ingestort. “Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk overlevingspakketten naar de regio gaan”, zegt Jasper Kuipers, directeur Dokters van de Wereld, bij Goedemorgen Nederland.

Kuipers vertelt dat de klinieken meteen na de aardbeving de deuren openden om mensen te ontvangen en hen de broodnodige hulp te verlenen. Veel mensen komen met onderkoelingsverschijnselen binnen, omdat zij uren in de vrieskou onder het puin hebben gelegen.

Dekens, isolatiemateriaal en verwarmingselementen

Daarom roept Kuipers op dat er zo snel mogelijk medische hulp naar de getroffen regio wordt gestuurd. “Er moeten dekens, isolatiemateriaal en verwarmingselementen heen.” Ook drinkwater is noodzakelijk. “Want laten wij niet vergeten dat er miljoenen mensen zijn die daar in vluchtelingenkampen wonen en al afhankelijk zijn van noodhulp, nog voor deze aardbeving gebeurde.”

Staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries zegt dat het belangrijk is om goed te kijken naar wat nodig is nu er allerlei acties worden opgezet om hulp te bieden aan Turkije en Syrië. “Vooral die onzekerheid bij mensen is vreselijk om te zien. Ook de angst van naschokken blijft heel lang leven bij mensen.”

‘Kinderen meest kwetsbaar’

Celal Altuntas, Nederlands-Turkse schrijver, heeft familie in Turkije wonen en is diep geraakt door de aardbevingen. “Het zijn ongekende beelden. Ik vind het moeilijk om dit te verwoorden. Laat staan voor de mensen die daar leven en daarmee geconfronteerd worden. In angst leven, alles zijn kwijtgeraakt en familieleden kwijtgeraakt zijn. Het is afschuwelijk dat je het bericht moet krijgen ‘wij hebben niet kunnen helpen om je familie te kunnen redden’.”

Uit de eerst berichten komt naar voren dat er tussen de 3000 en 5000 doden zijn gevallen. Altunas vreest erger. “Anderen praten over 20.000. Ik denk dat het er nog veel meer worden.”

“De grootste kwetsbare zijn kinderen. Zij gaan nu niet naar school, dat gaat gewoon niet. Het trauma dat zij hebben opgelopen en wat zij allemaal mee gaan krijgen. Vreselijk.”

Giro555

In dorpen waar de aardbeving grote ravages heeft achtergelaten, zijn woningen zodanig gebouwd dat zij niet bestendigd waren aardbevingen. Huizen van slechte kwaliteit, zegt Altunas. “Er is sprake van corruptie. Die huizen werden niet gecontroleerd en er werd nooit rekening gehouden met een aardbeving.”

De flat van de broer van Altunas was na de beving enorm beschadigd. “Zij zijn gisteravond ergens ondergebracht. Ik ben blij dat zij nog leven en nu onderdak hebben, maar zij durven niet meer terug naar huis te gaan. Duizenden mensen hebben dat gevoel en leven in angst. De weersomstandigheden nu werken ook niet mee.”

De schrijver doet een oproep: “De schade is enorm. Ik blijf herhalen. Kom snel tot actie en dat alle organisaties gaan samenwerken om Giro555-actie te starten.”

Lees ook: 

Hulporganisaties praten over Giro555-actie voor Turkije en Syrië

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer