main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 februari 2023 — 08:15

Hulporganisaties praten over Giro555-actie voor Turkije en Syrië

Verschillende hulporganisaties praten over het optuigen van een Giro 555-actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Dat zegt Japser Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De omvang van de ramp “legitimeert” een Giro 555-actie, zegt Kuipers. 

“Ik heb net contact gehad met Kees Zevenbergen, de voorzitter van Giro 555. Op dit moment wordt besproken of dat de goede stap is om te zetten”, zegt Kuipers, die benadrukt dat samenwerking tussen verschillende hulporganisaties op dit moment “ontzettend belangrijk” is.

“Dokters van de Wereld werkt in het gebied ook samen met andere organisaties, zoals het Rode Kruis. De krachten bundelen is in dit soort situaties heel noodzakelijk, zodat we niet langs elkaar heen werken”, zegt Kuipers. “Ik zou zeggen dat het nodig is om de handen ineen te slaan en daar alle hulp te bieden.”

Slachtoffers

Zo’n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921. In Syrië zijn volgens de laatste tellingen nog altijd 1440 doden, waardoor in totaal meer dan 4300 mensen de ramp niet hebben overleefd. Turkije meldt in de nachtelijke telling ook 15.834 gewonden.

Ook onder medewerkers van zijn organisatie zijn zeker drie doden te betreuren, vertelt Kuipers. “En onze coördinator ligt nog steeds onder het puin. Alle collega’s kennen wel iemand die ze verloren zijn, maar ze moesten onmiddellijk aan het werk. We hebben alle klinieken in Noord-Syrië geopend om slachtoffers op te vangen. Daar stromen mensen binnen met breuken, maar inmiddels ook met onderkoelingsverschijnselen.”

Tekst gaat verder onder tweet 

Syrië

Kuipers is pas net een paar dagen terug uit het noorden van Syrië, waar zijn organisatie slachtoffers van de oorlog in het land helpt. “De cynische reden dat ik daar was is omdat het een beetje een vergeten gebied is. Dokters van de Wereld had achttien klinieken in het gebied. Het afgelopen jaar hebben we negen klinieken moeten sluiten omdat veel donoren zeggen de prioriteit te geven aan Oekraïne.”

Kuipers hoopt “dat met deze ramp de aandacht voor dat gebied weer wat terugkomt, ook voor de lange termijn. De situatie daar is al meer dan 10 jaar mensonterend. Mensen zijn aan het overleven. Ze leven in tentjes en er is geen stromend water en elektra”.

Hij spreekt van een “perfecte storm” in Noord-Syrië. “Eerst die oorlog en nu de aardbeving en de winterkou. Het is echt een hele dodelijke situatie.”

Lees ook: 

Aardbeving in Turkije werpt discussie op over verbetering van gebouwen: ‘Erdoğan was gewaarschuwd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer