main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 februari 2023 — 12:08

FNV-leden leggen werk neer op meer dan honderd locaties: ‘Februari wordt stakingsmaand’

De rek is eruit, vindt FNV-voorman Tuur Elzinga. De vakbondsvereniging waarschuwt voor een storm aan stakingen, die zijn weerga niet kent. “Februari wordt de stakingsmaand.”

FNV-leden leggen op meer dan honderd locaties het werk neer. “Tamelijk uniek,” volgens Elzinga. In de regio betekent dat dat bussen en treinen niet rijden. Dat is met name het geval in Limburg, Twente en de Achterhoek. In de steden liggen vooral de straten vol met afvalzakken. Gemeenteambtenaren, zoals boa’s, groenvoorzieners en vuilnisophalers doen mee aan de massastaking deze week.

De vakbondsleden vinden dat werkgevers niet genoeg meebewegen met de hoge inflatie. Veel werknemers moesten hard doorwerken in de coronacrisis, kregen vervolgens niet zelden applaus, maar zien de waardering niet terug in de portemonnee. “Sterker nog: ze hebben het afgelopen jaar koopkracht ingeleverd door de hoge inflatie,” stelt Elzinga.

Groeiende economie

Volgens berekeningen van het FNV is de werkende mens het afgelopen jaar in totaal 60 miljard kwijtgeraakt. Dat terwijl de economie wel gegroeid is, met tachtig miljard. Dat stuit SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen tegen de borst. “Het gaat ontzettend goed met de economie, maar werkende mensen profiteren daar nauwelijks van. In een tijd dat de prijzen door het dak gaan.” Daarom is ze een groot voorstander van de staking, al hoopt ze dat ze niet te lang hoeven duren.

Er liggen al scenario’s op tafel van meer dan tien procent loonsverhoging. Maar niet overal wordt een loonsverhoging gegeven, nuanceert FD-journalist Jean Dohmen in Goedemorgen Nederland. “Het is goed recht om te staken,” vindt hij. “Daar moeten werkgevers mee dealen. Maar het raakt mogelijk wel een deel van de bevolking, die je er juist niet mee wil raken en die zelf ook last hebben van de hoge inflatie. Namelijk mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.”

Lees ook:

Aanvragen bij jeugdeducatiefonds stromen binnen: ouders komen geld tekort voor schoolreisje

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer