main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
2 februari 2023 — 15:41

Advocaten Taghi pleiten voor vrijspraak wegens gebrek aan bewijs

Met een laatste betoog waarom de kroongetuige in het Marengoproces onbetrouwbaar zou hebben verklaard, rondden de advocaten van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi donderdag hun omvangrijke pleidooi af. Voor de verdediging waren sinds september in totaal elf zittingsdagen ingeruimd. Advocaat Inez Weski en haar kantoorgenoten zetten minutieus uiteen waarom er volgens hen geen bewijs is tegen Taghi en hij vrijgesproken moet worden.

Met het afronden van het pleidooi, is opnieuw een omvangrijk onderdeel in het liquidatieproces Marengo achter de rug. De volgende belangrijke stap is de repliek en dupliek, waarin eerst het Openbaar Ministerie kan reageren op de pleidooien en daarna alle advocaten nog eens het woord krijgen. De uitspraak in het liquidatieproces staat momenteel onder voorbehoud gepland op 20 oktober.

Levenslang

Tegen Taghi (45) en verschillende medeverdachten zijn medio vorig jaar levenslange gevangenisstraffen geëist. Vermoedelijk komt daar nog een levenslange eis bij in de zaak van Taghi’s vermeende rechterhand Saïd R. Deze zaak loopt achter op de rest van het proces, omdat hij pas later vanuit de Colombiaanse cel naar Nederland is gekomen. 17 februari komt het OM met de strafeis in de zaak van R.

Het bewijs in Marengo steunt op onder meer onderschepte berichten over criminele handelingen uit de PGP-telefoons van de verdachten, maar kwam pas aan het rollen nadat kroongetuige Nabil B. zich bij justitie meldde. Hij heeft belastend over meerdere verdachten verklaard, in ruil voor strafvermindering. Een week nadat in maart 2018 naar buiten was gekomen dat B. zich als spijtoptant had gemeld, werd zijn broer doodgeschoten. In 2019 is zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in juli 2021 vertrouwenspersoon Peter R. de Vries.

Deze moorden maken officieel geen onderdeel uit van Marengo, maar worden wel als onlosmakelijk onderdeel van het proces gezien.

Lees ook: 

Politie en OM maakten grote fouten in zaak Peter R. de Vries: ‘Het systeem moet op de schop’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer