main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 februari 2023 — 10:41

De Watersnoodramp is zeventig jaar geleden: ‘Pas nu komen de meeste verhalen naar boven’

Precies zeventig jaar geleden – in de nacht van 31 januari op 1 februari – braken de dijken in ons land door. Grote delen van Nederland kwamen onder water te staan. In Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant waren meer dan 1800 menselijke slachtoffers te betreuren en meer dan tienduizend dieren kwamen om het leven. Ook werden talloze huizen verwoest.

“Het is een vreselijk trauma geweest,” zegt historicus Geerten Waling, wiens familie uit Goeree-Overflakkee komt, een van de zwaarst getroffen gebieden. Nota bene acht jaar na die andere verwoestende gebeurtenis: de Tweede Wereldoorlog. In Zeeland heerste volgens Waling aanvankelijk een cultuur van ‘niet zeuren, maar doorwerken’. Niet voor niets is de wapenspreuk van de provincie Zeeland: Luctor et emergo, Ik worstel en kom boven.

Pas de laatste jaren komen de verhalen naar boven van mensen over hoe zwaar ze het hebben gehad. “Het verhaal moet verteld worden”, vindt voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Kim Putters. “Er zijn trauma’s bij vaders en moeders waar ook volgende generaties last van hebben. Het is belangrijk om ons daar bewust van te zijn.” Want, zo vervolgt hij, “het land dat wij vandaag zijn, is gebouwd door het verleden.”

Bewustwording en herdenken

Voor de bewustwording is een belangrijke taak weggelegd voor het onderwijs, zegt minister voor primair en voortgezet onderwijs Dennis Wiersma. “We moeten de feiten weten, en informatie kunnen plaatsen.”

Mede daarom vindt vandaag in Stavenisse een herdenking plaats. Marleen Sijbers, de burgmeester van Tholen, waar Stavenisse onder valt, houdt een toespraak. Voor haar een bijzonder moment, geeft ze aan. “We staan stil bij de rampnacht en de vele mensen die overleden zijn. Ze staan er niet alleen voor, we denken nog steeds aan de mensen die overleden zijn.”

De Watersnoodramp leeft nog steeds op Tholen, zegt Sijbers. “De ramp komt nog steeds ter sprake.” Dat blijkt onder meer uit veelzeggende vragen als: “Ben je van voor of na de ramp? Heb je het meegemaakt?”, zegt ze.

Lees ook: 

Joost Eerdmans (JA21): kerk nooit bedoeld voor opvang asielzoekers

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten vol goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer