De Watersnoodramp is zeventig jaar geleden: ‘Pas nu komen de meeste verhalen naar boven’
Precies zeventig jaar geleden – in de nacht van 31 januari op 1 februari – braken de dijken in ons land door. Grote delen van Nederland kwamen onder water te staan. In Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant waren meer dan 1800 menselijke slachtoffers te betreuren en meer dan tienduizend dieren kwamen om het leven. Ook werden talloze huizen verwoest.
“Het is een vreselijk trauma geweest,” zegt historicus Geerten Waling, wiens familie uit Goeree-Overflakkee komt, een van de zwaarst getroffen gebieden. Nota bene acht jaar na die andere verwoestende gebeurtenis: de Tweede Wereldoorlog. In Zeeland heerste volgens Waling aanvankelijk een cultuur van ‘niet zeuren, maar doorwerken’. Niet voor niets is de wapenspreuk van de provincie Zeeland: Luctor et emergo, Ik worstel en kom boven.
Pas de laatste jaren komen de verhalen naar boven van mensen over hoe zwaar ze het hebben gehad. “Het verhaal moet verteld worden”, vindt voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Kim Putters. “Er zijn trauma’s bij vaders en moeders waar ook volgende generaties last van hebben. Het is belangrijk om ons daar bewust van te zijn.” Want, zo vervolgt hij, “het land dat wij vandaag zijn, is gebouwd door het verleden.”
Bewustwording en herdenken
Voor de bewustwording is een belangrijke taak weggelegd voor het onderwijs, zegt minister voor primair en voortgezet onderwijs Dennis Wiersma. “We moeten de feiten weten, en informatie kunnen plaatsen.”
Mede daarom vindt vandaag in Stavenisse een herdenking plaats. Marleen Sijbers, de burgmeester van Tholen, waar Stavenisse onder valt, houdt een toespraak. Voor haar een bijzonder moment, geeft ze aan. “We staan stil bij de rampnacht en de vele mensen die overleden zijn. Ze staan er niet alleen voor, we denken nog steeds aan de mensen die overleden zijn.”
De Watersnoodramp leeft nog steeds op Tholen, zegt Sijbers. “De ramp komt nog steeds ter sprake.” Dat blijkt onder meer uit veelzeggende vragen als: “Ben je van voor of na de ramp? Heb je het meegemaakt?”, zegt ze.
Lees ook:
Joost Eerdmans (JA21): kerk nooit bedoeld voor opvang asielzoekers
Door: Wessel Wierda
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: WNL Op Zondag
In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:
- Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
- Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
- Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.
Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!
WNL Haagse Lobby Podcast
In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.
Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.
Luister via je favoriete podcast-app.
Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…
Lees meerDe eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….
Lees meerDe gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…
Lees meerAmazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…
Lees meerDe 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…
Lees meerEen ouder van een brugklasleerling kreeg een rekening van 225 euro in de bus aan schoolkosten voor komend schooljaar, schrijft de Telegraaf. De kosten omvatten…
Lees meer“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…
Lees meerDe winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) laat zien dat er veel onvrede is over de huidige bestuurscultuur in ons land. Burgemeester Tanja Haseloo (VVD) van…
Lees meerVN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…
Lees meerFeyenoord heeft aartsrivaal Ajax zondag voor het eerst sinds 2005 verslagen in Amsterdam in een rechtstreeks duel om de koppositie (2-3). De ploeg van trainer…
Lees meerOud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…
Lees meerIn de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…
Lees meerDe huisarts of de doktersassistent is steeds vaker lastiger te bereiken. En als je de huisarts dan eindelijk te pakken hebt, duurt het langer voordat…
Lees meerHet kabinet moet het regeerakkoord aanpassen na de zege van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dat denkt politiek journalist van het AD Hans…
Lees meerKwartiermaker van het Tijdelijk Noodfonds Energie Lodewijk Asscher roept Nederlanders op om te controleren of zij recht hebben op compensatie. Dat doet hij in Goedemorgen…
Lees meer