main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 februari 2023 — 10:41

De Watersnoodramp is zeventig jaar geleden: ‘Pas nu komen de meeste verhalen naar boven’

Precies zeventig jaar geleden – in de nacht van 31 januari op 1 februari – braken de dijken in ons land door. Grote delen van Nederland kwamen onder water te staan. In Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant waren meer dan 1800 menselijke slachtoffers te betreuren en meer dan tienduizend dieren kwamen om het leven. Ook werden talloze huizen verwoest.

“Het is een vreselijk trauma geweest,” zegt historicus Geerten Waling, wiens familie uit Goeree-Overflakkee komt, een van de zwaarst getroffen gebieden. Nota bene acht jaar na die andere verwoestende gebeurtenis: de Tweede Wereldoorlog. In Zeeland heerste volgens Waling aanvankelijk een cultuur van ‘niet zeuren, maar doorwerken’. Niet voor niets is de wapenspreuk van de provincie Zeeland: Luctor et emergo, Ik worstel en kom boven.

Pas de laatste jaren komen de verhalen naar boven van mensen over hoe zwaar ze het hebben gehad. “Het verhaal moet verteld worden”, vindt voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Kim Putters. “Er zijn trauma’s bij vaders en moeders waar ook volgende generaties last van hebben. Het is belangrijk om ons daar bewust van te zijn.” Want, zo vervolgt hij, “het land dat wij vandaag zijn, is gebouwd door het verleden.”

Bewustwording en herdenken

Voor de bewustwording is een belangrijke taak weggelegd voor het onderwijs, zegt minister voor primair en voortgezet onderwijs Dennis Wiersma. “We moeten de feiten weten, en informatie kunnen plaatsen.”

Mede daarom vindt vandaag in Stavenisse een herdenking plaats. Marleen Sijbers, de burgmeester van Tholen, waar Stavenisse onder valt, houdt een toespraak. Voor haar een bijzonder moment, geeft ze aan. “We staan stil bij de rampnacht en de vele mensen die overleden zijn. Ze staan er niet alleen voor, we denken nog steeds aan de mensen die overleden zijn.”

De Watersnoodramp leeft nog steeds op Tholen, zegt Sijbers. “De ramp komt nog steeds ter sprake.” Dat blijkt onder meer uit veelzeggende vragen als: “Ben je van voor of na de ramp? Heb je het meegemaakt?”, zegt ze.

Lees ook: 

Joost Eerdmans (JA21): kerk nooit bedoeld voor opvang asielzoekers

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer