main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 februari 2023 — 09:34

Joost Eerdmans (JA21): kerk nooit bedoeld voor opvang asielzoekers

Fractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans pleit opnieuw voor een tijdelijke asielstop nu het kabinet kijkt naar nieuwe alternatieven opvangplekken voor asielzoekers. “Een kerk is nooit bedoeld voor de opvang van asielzoekers”, zegt Eerdmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In de zoektocht naar extra opvangplekken kijken de coalitiepartijen naar Lelystad Airport (dat nog niet is geopend), leegstaande kerkgebouwen, boten en overheidsgebouwen, melden bronnen rond het kabinet aan De Telegraaf. Ook wordt er geprobeerd meer asielzoekers te krijgen in bestaande opvanglocaties.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kondigde maandag al aan per 1 juli 19.000 extra opvangplekken nodig te hebben. Anders dreigen mensen net als vorig jaar buiten te moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waarschuwde de bewindsman. Het kabinet wil nu onder meer een beroep doen op kerken om extra opvangplaatsen te realiseren.

Eerdmans: “Als je redeneert vanuit een vluchteling die vanuit een onveilig gebied komt, is een tent of kerk prima. Maar laten we eerlijk zijn: een kerk en een vliegveld zijn nooit bedoeld voor de opvang van vluchtelingen. Een cruiseboot is dat ook niet. Dit zijn noodgrepen van de staatssecretaris.”

“Van der Burg denkt: ik moet deze mensen huisvesten. Je kan ook zeggen: we zijn met te veel, ik sluit de poort een tijdje”, zegt Eerdmans, die al langer pleit voor een tijdelijke asielstop. “Dan ben je bezig met realistisch beleid. Nu is het dweilen met de kraan open. Ook houdt het kabinet de achterdeur, die ervoor moet zorgen dat mensen terugkeren, gesloten. Dat is funest voor ons asielbeleid.”

‘Schouders eronder’

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt dat we “met z’n allen de schouders moeten zetten” onder de asielopvang. Mensen die al in Nederland zijn, moeten worden opgevangen en hebben recht op onderdak en onderwijs, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Er komen meer mensen bij, dat ze op alles druk. Maar als mensen hier zijn, willen we ze huisvesting en onderwijs bieden.”

“Ik zie dit ook als een oproep aan gemeenten: kijk hoe we samen deze klus kunnen klaren”, zegt hij over het plan van Van der Burg. Wiersma vindt wel dat er ondertussen ook gekeken moet worden naar de instroom van asielzoekers. “Mensen die niet op de vlucht zijn voor oorlog maar hier zijn om andere redenen, moet je helpen om snel het land te verlaten.”

Lees ook: 

Voorzitter Veiligheidsberaad Bruls verwacht komende weken al tekort aan duizenden opvangplekken van asielzoekers

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer