main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 januari 2023 — 08:29

Consumentenbond dreigt naar Europees Hof te stappen om spaartaks

Er is veel te doen rondom de kabinetsplannen over de spaartaks. Meer dan een miljoen spaarders betaalden jarenlang teveel belasting, maar krijgen dit niet terug. De Consumentenbond overweegt naar het Europese Hof te stappen als de Hoge Raad spaarders geen gelijk geeft.

Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën maakte afgelopen vrijdag formeel bekend dat er een ‘massaal bezwaar plus’ komt. Daarmee kunnen spaarders die niet ‘op tijd’ bezwaar hebben gemaakt tegen de vermogensbelasting in box 3 mogelijk toch compensatie krijgen. Aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de zaak van de niet-bezwaarmakers weinig kans van slagen heeft.

“Staatssecretaris Van Rij laat ruim 1,3 miljoen spaarders in de kou staan, terwijl er heel fundamentele rechten zijn geschonden”, zegt Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers, tegen De Telegraaf. Ook is hij het niet met Van Rij eens dat de zaak weinig kans van slagen heeft. “Het is altijd lastig om voorspelling te doen over de uitkomst, maar ik begrijp niet waarom de staatssecretaris zoveel vertrouwen heeft in de uitkomst.”

‘We bundelen onze krachten’

Het gaat om de zogeheten vermogensrendementsheffing in box 3. De Hoge Raad oordeelde in december 2021 dat die oneerlijk was omdat er bij de berekening gebruik werd gemaakt van fictieve rendementen en dat de overheid de te veel geïnde belasting moest terugbetalen. Meer dan 200.000 bezwaarmakers konden daardoor een vergoeding claimen. Maar spaarders die te laat waren met het maken van bezwaar, kregen niets terug. De Bond voor Belastingbetalers had die zaak namens de bezwaarmakers aangespannen.

De Vries: “Toen waren we nog klein Duimpje, maar we staan niet meer alleen. We trekken op alle koepels van fiscale dienstverleners en met de Consumentenbond. We bundelen onze krachten om dit goed uit te procederen.”

Directeur Sandra Molenaar geeft in de krant aan te begrijpen dat de staatssecretaris dit zegt, maar denkt dat de kans dat de spaarders in het gelijk worden gesteld veel groter is. De Hoge Raad heeft in mei niet getoetst of de beginselen van behoorlijk bestuur met voeten zijn getreden, zegt Molenaar, “omdat die vraag niet aan de Raad is voorgelegd”. Dat zal nu wel het geval zijn. “Ten tweede denken we door een beroep op de Wet Open Overheid aan te kunnen tonen dat over de wetswijziging mogelijk niet adequaat gecommuniceerd is. Mocht de uitspraak dan alsnog (onverhoopt) in ons nadeel uitpakken, dan zullen we bezien of en in hoeverre het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog mogelijkheden biedt.”

Lees meer:

Wiebes al in 2015 gewaarschuwd voor juridisch wankelende spaartaks


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer