main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2023 — 10:10

Tjeerd de Groot (D66) na mestdebacle: ‘Moeten ons écht houden aan afspraken met Brussel’

Nederland moet zich veel strikter gaan houden aan de afspraken die zijn gemaakt in Brussel, zegt D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij noemt het “een hard gelag voor boeren” dat het kabinet veel sneller dan eerder aangekondigd de derogatieregeling gaat afbouwen, nadat Den Haag door Brussel op de vingers is getikt.

De strengere regels voor het uitrijden van dierlijke mest gaan al in op 1 maart, in plaats van volgend jaar. Dit terwijl landbouwminister Piet Adema in zijn brief van begin december aan de Tweede Kamer nog sprak van een “overgangsjaar”. Dat viel volkomen verkeerd in Brussel, waar men vindt dat Nederland zich gewoon aan de afspraken moet houden.

Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius waarschuwde Adema al weken geleden in een brief, die op 19 december binnenkwam op het ministerie van Landbouw, dat Nederland zich moet houden aan de afspraken en per 1 januari moest beginnen met het afbouwen van de zogeheten derogatieregeling.

Het kabinet heeft nu besloten dat boeren al vanaf maart moeten voldoen aan strengere regels, tot woede van landbouworganisaties waar Adema momenteel mee onderhandelt over een grondige hervorming van de sector.

“Weer is gesuggereerd dat het allemaal wel meevalt met die afspraken die wij zélf in Brussel hebben gemaakt”, reageert De Groot, landbouwwoordvoerder voor zijn partij, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij zegt dat het kabinet heeft geprobeerd “geitenpaadjes” te nemen. “Uiteindelijk zal iedere keer weer blijken dat het niet zo makkelijk is als het lijkt.”

“Het is heel makkelijk om te zeggen: we gaan die Brusselse regels lekker aanpassen, maar dan krijg je zo’n situatie als nu. Het gevolg is dat boeren heel weinig tijd hebben om zich aan te passen.”

Brief

In een debat op 20 december, een dag nadat de brief van Sinkevicius Den Haag bereikte, spreekt De Groot over bezorgde geluiden uit Brussel en vraagt hij de minister hoe hij dat ziet omdat Nederland zich “formeel niet aan het derogatiebesluit houdt”. Adema zegt dat er “geen reden is tot grote zorg”.

“Het kan zijn dat hij de brief toen nog niet had gelezen”, oordeelt De Groot nu coulant. “Maar het was wel netjes geweest als de minister vervolgens aan de hele Tweede Kamer had gemeld wat de situatie is. Een bijkomend voordeel was geweest dat boeren nog een maand langer de tijd hadden om zich aan te passen. Nu hebben ze sommige percelen al ingezaaid.”

Geduld is op

De Groot denkt dat er geen ruimte is in Brussel voor een nieuwe uitzonderingspositie. Mest veroorzaakt onder meer watervervuiling en daar is Brussel bezorgd over, zegt hij. “In Nederland mochten boeren twintig jaar lang meer mest uitrijden dan het Europese gemiddelde, maar dan moesten we wel laten zien dat de waterkwaliteitsnormen halen voor grondwater, ons drinkwater. Dat hebben we twintig jaar lang niet gedaan. Het geduld met Nederland in Brussel is gewoon op.”

“We moeten ons écht een keer houden aan de afspraken die Nederland zelf heeft gemaakt”, zegt het Kamerlid. “Die dienen er ook toe dat we in Nederland goede natuur hebben, dat het water en de lucht schoon zijn en dat de boeren een toekomst hebben. De boeren hebben er niet zoveel aan als wij iedere keer de geitenpaadjes bewandelen.”

Lees ook: 

Minister Adema wist al weken dat Brussel geen uitstel gaf voor mestaanpak

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer