main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2023 — 10:10

Tjeerd de Groot (D66) na mestdebacle: ‘Moeten ons écht houden aan afspraken met Brussel’

Nederland moet zich veel strikter gaan houden aan de afspraken die zijn gemaakt in Brussel, zegt D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij noemt het “een hard gelag voor boeren” dat het kabinet veel sneller dan eerder aangekondigd de derogatieregeling gaat afbouwen, nadat Den Haag door Brussel op de vingers is getikt.

De strengere regels voor het uitrijden van dierlijke mest gaan al in op 1 maart, in plaats van volgend jaar. Dit terwijl landbouwminister Piet Adema in zijn brief van begin december aan de Tweede Kamer nog sprak van een “overgangsjaar”. Dat viel volkomen verkeerd in Brussel, waar men vindt dat Nederland zich gewoon aan de afspraken moet houden.

Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius waarschuwde Adema al weken geleden in een brief, die op 19 december binnenkwam op het ministerie van Landbouw, dat Nederland zich moet houden aan de afspraken en per 1 januari moest beginnen met het afbouwen van de zogeheten derogatieregeling.

Het kabinet heeft nu besloten dat boeren al vanaf maart moeten voldoen aan strengere regels, tot woede van landbouworganisaties waar Adema momenteel mee onderhandelt over een grondige hervorming van de sector.

“Weer is gesuggereerd dat het allemaal wel meevalt met die afspraken die wij zélf in Brussel hebben gemaakt”, reageert De Groot, landbouwwoordvoerder voor zijn partij, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij zegt dat het kabinet heeft geprobeerd “geitenpaadjes” te nemen. “Uiteindelijk zal iedere keer weer blijken dat het niet zo makkelijk is als het lijkt.”

“Het is heel makkelijk om te zeggen: we gaan die Brusselse regels lekker aanpassen, maar dan krijg je zo’n situatie als nu. Het gevolg is dat boeren heel weinig tijd hebben om zich aan te passen.”

Brief

In een debat op 20 december, een dag nadat de brief van Sinkevicius Den Haag bereikte, spreekt De Groot over bezorgde geluiden uit Brussel en vraagt hij de minister hoe hij dat ziet omdat Nederland zich “formeel niet aan het derogatiebesluit houdt”. Adema zegt dat er “geen reden is tot grote zorg”.

“Het kan zijn dat hij de brief toen nog niet had gelezen”, oordeelt De Groot nu coulant. “Maar het was wel netjes geweest als de minister vervolgens aan de hele Tweede Kamer had gemeld wat de situatie is. Een bijkomend voordeel was geweest dat boeren nog een maand langer de tijd hadden om zich aan te passen. Nu hebben ze sommige percelen al ingezaaid.”

Geduld is op

De Groot denkt dat er geen ruimte is in Brussel voor een nieuwe uitzonderingspositie. Mest veroorzaakt onder meer watervervuiling en daar is Brussel bezorgd over, zegt hij. “In Nederland mochten boeren twintig jaar lang meer mest uitrijden dan het Europese gemiddelde, maar dan moesten we wel laten zien dat de waterkwaliteitsnormen halen voor grondwater, ons drinkwater. Dat hebben we twintig jaar lang niet gedaan. Het geduld met Nederland in Brussel is gewoon op.”

“We moeten ons écht een keer houden aan de afspraken die Nederland zelf heeft gemaakt”, zegt het Kamerlid. “Die dienen er ook toe dat we in Nederland goede natuur hebben, dat het water en de lucht schoon zijn en dat de boeren een toekomst hebben. De boeren hebben er niet zoveel aan als wij iedere keer de geitenpaadjes bewandelen.”

Lees ook: 

Minister Adema wist al weken dat Brussel geen uitstel gaf voor mestaanpak

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer