main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2023 — 10:10

Tjeerd de Groot (D66) na mestdebacle: ‘Moeten ons écht houden aan afspraken met Brussel’

Nederland moet zich veel strikter gaan houden aan de afspraken die zijn gemaakt in Brussel, zegt D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij noemt het “een hard gelag voor boeren” dat het kabinet veel sneller dan eerder aangekondigd de derogatieregeling gaat afbouwen, nadat Den Haag door Brussel op de vingers is getikt.

De strengere regels voor het uitrijden van dierlijke mest gaan al in op 1 maart, in plaats van volgend jaar. Dit terwijl landbouwminister Piet Adema in zijn brief van begin december aan de Tweede Kamer nog sprak van een “overgangsjaar”. Dat viel volkomen verkeerd in Brussel, waar men vindt dat Nederland zich gewoon aan de afspraken moet houden.

Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius waarschuwde Adema al weken geleden in een brief, die op 19 december binnenkwam op het ministerie van Landbouw, dat Nederland zich moet houden aan de afspraken en per 1 januari moest beginnen met het afbouwen van de zogeheten derogatieregeling.

Het kabinet heeft nu besloten dat boeren al vanaf maart moeten voldoen aan strengere regels, tot woede van landbouworganisaties waar Adema momenteel mee onderhandelt over een grondige hervorming van de sector.

“Weer is gesuggereerd dat het allemaal wel meevalt met die afspraken die wij zélf in Brussel hebben gemaakt”, reageert De Groot, landbouwwoordvoerder voor zijn partij, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij zegt dat het kabinet heeft geprobeerd “geitenpaadjes” te nemen. “Uiteindelijk zal iedere keer weer blijken dat het niet zo makkelijk is als het lijkt.”

“Het is heel makkelijk om te zeggen: we gaan die Brusselse regels lekker aanpassen, maar dan krijg je zo’n situatie als nu. Het gevolg is dat boeren heel weinig tijd hebben om zich aan te passen.”

Brief

In een debat op 20 december, een dag nadat de brief van Sinkevicius Den Haag bereikte, spreekt De Groot over bezorgde geluiden uit Brussel en vraagt hij de minister hoe hij dat ziet omdat Nederland zich “formeel niet aan het derogatiebesluit houdt”. Adema zegt dat er “geen reden is tot grote zorg”.

“Het kan zijn dat hij de brief toen nog niet had gelezen”, oordeelt De Groot nu coulant. “Maar het was wel netjes geweest als de minister vervolgens aan de hele Tweede Kamer had gemeld wat de situatie is. Een bijkomend voordeel was geweest dat boeren nog een maand langer de tijd hadden om zich aan te passen. Nu hebben ze sommige percelen al ingezaaid.”

Geduld is op

De Groot denkt dat er geen ruimte is in Brussel voor een nieuwe uitzonderingspositie. Mest veroorzaakt onder meer watervervuiling en daar is Brussel bezorgd over, zegt hij. “In Nederland mochten boeren twintig jaar lang meer mest uitrijden dan het Europese gemiddelde, maar dan moesten we wel laten zien dat de waterkwaliteitsnormen halen voor grondwater, ons drinkwater. Dat hebben we twintig jaar lang niet gedaan. Het geduld met Nederland in Brussel is gewoon op.”

“We moeten ons écht een keer houden aan de afspraken die Nederland zelf heeft gemaakt”, zegt het Kamerlid. “Die dienen er ook toe dat we in Nederland goede natuur hebben, dat het water en de lucht schoon zijn en dat de boeren een toekomst hebben. De boeren hebben er niet zoveel aan als wij iedere keer de geitenpaadjes bewandelen.”

Lees ook: 

Minister Adema wist al weken dat Brussel geen uitstel gaf voor mestaanpak

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer