Tweede Kamer: zorgpersoneel moet makkelijker aangifte kunnen doen na agressie
De Tweede Kamer wil dat het voor zorgpersoneel makkelijker wordt om aangifte te doen van agressie. 92 procent van de hulpverleners maakte in 2022 agressie of geweld mee, bleek onlangs uit een peiling Van beroepsorganisatie NU’91 in samenwerking met het WNL-radioprogramma Het Misdaadbureau. Slechts 11 procent deed aangifte.
Volgens vrijwel alle partijen in de Kamer is het nu te ingewikkeld om aangifte te doen. Zij roepen minister Conny Helder (Langdurige Zorg) op om tafel te gaan met het Openbaar Ministerie en werkgevers, om te kijken hoe dit verbeterd kan worden. Dat moet leiden tot meer aangiften en een grotere pakkans.
D66-Kamerlid Wieke Paulusma wil bijvoorbeeld dat de aangifte altijd gedaan wordt door de werkgever, PVV-Kamerlid Fleur Agema wil dat aangiftes door zorgmedewerkers met voorrang worden behandeld, meldt de NOS.
GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet wil dat zorgmedewerkers anoniem aangifte moeten kunnen doen. CDA’er Joba Van den Berg roept op tot “lik op stuk-beleid”. Ze denkt aan vaste boetes voor een bepaald vergrijp.
Luister Het Misdaadbureau als podcast
‘Slaan, schoppen, spugen’
Hulpverleners krijgen niet alleen verwensingen en (doods)bedreigingen naar het hoofd geslingerd, ook slaan, schoppen, spugen, bijten en ongewenst en hinderlijk filmen met camera komt regelmatig voor, bleek uit de peiling van NU’91 en Het Misdaadbureau.
Bijna 60 procent van de zorgmedewerkers maakt zelfs elke maand, elke week of dagelijks agressie mee. Minister Helder noemde agressie tegen zorgmedewerkers eerder “onacceptabel”.
Lees ook:
Bijna 60 procent van hulpverleners maakt elke maand agressie mee
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman
- Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
- Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
- Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
- Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.
Kijk de laatste aflevering van het seizoen nu terug!
Podcast: WNL Haagse Lobby
Deze twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. Hoe wordt Groningen nou dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? En kan zij het waarmaken om de waterstofprovincie van het land te worden?
Te gast zijn:
- Meiltje de Groot, CEO van Groningen Airport en voorzitter Economic Board Noord-Nederland
- Mirjam Wulfse, VVD-gedeputeerde in de provincie Groningen
- Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord
Luister nu terug als podcast!
Afgelopen nacht is een stuwdam in het zuiden van Oekraïne ingestort. Het is vooralsnog onbekend wie de dader is. Rusland en Oekraïne wijzen naar elkaar….
Lees meerDe huidige Eerste Kamer zwaait vandaag af. Het rijst opnieuw de vraag of de manier waarop de Eerste Kamerleden gekozen wordt op de schop moet….
Lees meerUit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die tot gruwelijke zaken in staat zijn. Komen ze er…
Lees meerNu bekend is dat het kabinet 22 miljoen uitrekt voor de ereschuld aan Groningen, wordt het tijd om de invulling te bepalen. Voorzitter van VNO-NCW…
Lees meerGisteravond vond er een grote storing plaats op het spoor. Hierdoor sliepen 1500 reizigers noodgedwongen op het station en zochten mensen een andere oplossing, zoals…
Lees meerDe Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is…
Lees meerSchiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot…
Lees meerDe treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger…
Lees meerDe wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. “Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting”, verklaart…
Lees meerHet begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef….
Lees meerGroningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de…
Lees meerEen radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers…
Lees meerDriekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze…
Lees meerDe NS belooft ervoor te zorgen dat gedupeerden van de storing in het treinverkeer rond Amsterdam een “ruimhartige compensatie” krijgen. Een woordvoerder zegt dat reizigers…
Lees meer