main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 20 december 2022 — 13:55

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken: ‘Kijken door Haagse bril naar openbaar vervoer’

Volgens PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken kijkt de politiek door “een Haagse bril” naar het openbaar vervoer. Ze vindt het onbegrijpelijk dat er van september tot begin deze maand geen treinen konden rijden tussen Lelystad en Dronten, vanwege een defect aan het spoor. “Stel je voor dat dat tussen Utrecht en Den Haag zou gebeuren. De wereld zou te klein zijn”, zegt Kuiken in het radioprogramma Sven op 1.

“ProRail zou op het matje moeten komen bij de minister”, denkt Kuiken. “Maar omdat het hier een regiogebied betreft, accepteert iedereen het maar. Dat laat zien dat we door een Haagse bril kijken naar waar we wel of niet investeren. Veel gebieden in Nederland worden gewoon over het hoofd gezien.”

Ze wijst erop dat in de Randstad “de afgelopen decennia veel is geïnvesteerd in Rotterdam, de Mainportgebieden en Schiphol. De rest van het land wordt er een beetje bij gedaan”, vindt de PvdA-voorvrouw.

Lelylijn

Kuiken pleit voor een langetermijnplan om de provincie beter bereikbaar te maken. Er moet meer spoor worden aangelegd en treinen en bussen moeten vaker gaan rijden. Tegelijkertijd mogen de kaartjes niet duurder worden, vindt het Kamerlid. “Op die manier zie je het openbaar vervoer als een publieke voorziening met waarde. Daar moet je budget voor vrijmaken, meer dan het kabinet nu heeft gedaan.”

Ze is blij met de geplande Lelylijn, een spoorlijn die Groningen en Lelystad moet gaan verbinden. Maar het is een druppel op een gloeiende plaat, zegt Kuiken. “Ook in de regio waar de staatssecretaris (Vivianne Heijnen, red.) vandaan komt (Zuid-Limburg, red.) rijden steeds minder treinen. Er is veel meer nodig dan de Lelylijn.”

Armoedekloof

Vooral mensen met een lager inkomen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer, zegt Kuiken. “Zonder bus geen baan”, waarschuwt ze. “En ook mensen die mindervaliden zijn wonen in het oosten of in Drenthe of Groningen en moeten naar hun werk kunnen gaan. Dat is nu steeds lastiger.”

Daarom moeten bussen vaker gaan rijden. “Zeker in de wat meer regionale gebieden heb je niet genoeg aan alleen een trein, maar heb je een bus nodig die je lopend of op de fiets in twintig minuten kunt bereiken. Zelf fietste ik 15 kilometer naar school. Dat is prima te doen, maar niet als het stormt of ijzelt. Dan moet je gebruik kunnen maken van het ov.”

Ze waarschuwt dat “de armoedekloof” groter wordt in gebieden waar het openbaar vervoer minder rijdt, zoals in Groningen.

‘Niet privatiseren’

Vervoerder Arriva kondigde onlangs aan vanaf 2025 vaker te willen gaan rijden tussen Groningen en Zwolle en Leeuwarden en Zwolle. Ook wil Arriva vaker stoppen in Assen, Meppel en Hoogeveen. Kuiken: “Dat is een aantal lijnen, maar het is niet voldoende.”

Ze wil ook niet dat Arriva een rol krijgt op het hoofdspoornet. “Dan ga je privatiseren en daar ben ik geen voorstander van. Bereikbaarheid is van publiek beleid. Het Sociaal Cultureel Planbureau zegt ook dat bereikbaarheid één van de factoren is die armoede kan aanjagen en baanonzekerheid kan vergroten. Dan moet je niet privatiseren. Dan maak je het alleen maar erger”, besluit de PvdA’er.

LEES OOK: Kaalslag dreigt in het openbaar vervoer: ‘Wij hebben behoefte aan een vangnet’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer