main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 20 december 2022 — 13:55

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken: ‘Kijken door Haagse bril naar openbaar vervoer’

Volgens PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken kijkt de politiek door “een Haagse bril” naar het openbaar vervoer. Ze vindt het onbegrijpelijk dat er van september tot begin deze maand geen treinen konden rijden tussen Lelystad en Dronten, vanwege een defect aan het spoor. “Stel je voor dat dat tussen Utrecht en Den Haag zou gebeuren. De wereld zou te klein zijn”, zegt Kuiken in het radioprogramma Sven op 1.

“ProRail zou op het matje moeten komen bij de minister”, denkt Kuiken. “Maar omdat het hier een regiogebied betreft, accepteert iedereen het maar. Dat laat zien dat we door een Haagse bril kijken naar waar we wel of niet investeren. Veel gebieden in Nederland worden gewoon over het hoofd gezien.”

Ze wijst erop dat in de Randstad “de afgelopen decennia veel is geïnvesteerd in Rotterdam, de Mainportgebieden en Schiphol. De rest van het land wordt er een beetje bij gedaan”, vindt de PvdA-voorvrouw.

Lelylijn

Kuiken pleit voor een langetermijnplan om de provincie beter bereikbaar te maken. Er moet meer spoor worden aangelegd en treinen en bussen moeten vaker gaan rijden. Tegelijkertijd mogen de kaartjes niet duurder worden, vindt het Kamerlid. “Op die manier zie je het openbaar vervoer als een publieke voorziening met waarde. Daar moet je budget voor vrijmaken, meer dan het kabinet nu heeft gedaan.”

Ze is blij met de geplande Lelylijn, een spoorlijn die Groningen en Lelystad moet gaan verbinden. Maar het is een druppel op een gloeiende plaat, zegt Kuiken. “Ook in de regio waar de staatssecretaris (Vivianne Heijnen, red.) vandaan komt (Zuid-Limburg, red.) rijden steeds minder treinen. Er is veel meer nodig dan de Lelylijn.”

Armoedekloof

Vooral mensen met een lager inkomen zijn afhankelijk van het openbaar vervoer, zegt Kuiken. “Zonder bus geen baan”, waarschuwt ze. “En ook mensen die mindervaliden zijn wonen in het oosten of in Drenthe of Groningen en moeten naar hun werk kunnen gaan. Dat is nu steeds lastiger.”

Daarom moeten bussen vaker gaan rijden. “Zeker in de wat meer regionale gebieden heb je niet genoeg aan alleen een trein, maar heb je een bus nodig die je lopend of op de fiets in twintig minuten kunt bereiken. Zelf fietste ik 15 kilometer naar school. Dat is prima te doen, maar niet als het stormt of ijzelt. Dan moet je gebruik kunnen maken van het ov.”

Ze waarschuwt dat “de armoedekloof” groter wordt in gebieden waar het openbaar vervoer minder rijdt, zoals in Groningen.

‘Niet privatiseren’

Vervoerder Arriva kondigde onlangs aan vanaf 2025 vaker te willen gaan rijden tussen Groningen en Zwolle en Leeuwarden en Zwolle. Ook wil Arriva vaker stoppen in Assen, Meppel en Hoogeveen. Kuiken: “Dat is een aantal lijnen, maar het is niet voldoende.”

Ze wil ook niet dat Arriva een rol krijgt op het hoofdspoornet. “Dan ga je privatiseren en daar ben ik geen voorstander van. Bereikbaarheid is van publiek beleid. Het Sociaal Cultureel Planbureau zegt ook dat bereikbaarheid één van de factoren is die armoede kan aanjagen en baanonzekerheid kan vergroten. Dan moet je niet privatiseren. Dan maak je het alleen maar erger”, besluit de PvdA’er.

LEES OOK: Kaalslag dreigt in het openbaar vervoer: ‘Wij hebben behoefte aan een vangnet’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer