main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
8 december 2022 — 16:30

Moskeeën doen oproep na rellen: praat met je kinderen

Moskeeën in Amsterdam staan bij het vrijdaggebed stil bij de ongeregeldheden rondom de WK-wedstrijden van Marokko. Imams zullen oproepen te stoppen met rellen, zegt Mohamed el Fakiri, secretaris van de Raad voor Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland. Ouders wordt gevraagd te praten met hun kinderen

Afgelopen dinsdag gingen er vanuit de moskeeën meer dan dertig mensen in Amsterdam de straat op om met de jongeren te praten. Toch liep het na de overwinning van Marokko op het voetbaltoernooi tegen Spanje afgelopen dinsdag weer uit de hand op onder meer het Amsterdamse Mercatorplein.

“Je hebt een aantal stokers en de anderen doen mee”, zag El Fakiri met eigen ogen. “Eerst is het feest, iedereen is blij en er wordt gelachen en gedanst. Dan gooit er iemand vuurwerk en is het klaar. Het wordt verpest voor iedereen.”

Binnen de Marokkaanse gemeenschap is veel boosheid over de rellen, zegt El Fakiri. Hij verwacht komende zaterdag, als Marokko tegen Portugal speelt in de kwartfinale, met meer dan vijftig mannen en vrouwen de straat op te gaan. Ook imams zijn erbij. “Ze hebben respect als er een imam staat, dat kalmeert ze hopelijk.”

Den Haag

Moskeeën in Den Haag en omstreken hebben vorige week bij het vrijdaggebed “uitgebreid stilgestaan” bij de ongeregeldheden, zegt voorzitter Abdelsadek Maas van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH). Daarbij zijn ongeveer dertig moskeeën uit de streek aangesloten.

Maas: “Ons standpunt is hetzelfde, dat gaan we niet elke week herhalen. Wat er na de overwinningen van Marokko op straat is gebeurd, is iets dat voorkomen zou moeten worden, ook vanuit de islam beredeneerd. Als geloofsgemeenschap zijn we tegen het vernielen en ontvreemden van andermans eigendommen. Feest vieren is prima, maar wel binnen de rechtsregels.”

Politie boos over rellen

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs was woedend na de rellen dinsdag. “Het is nu klaar”, zei hij een dag later in Goedemorgen Nederland. “Het heeft nu echt een structureel karakter gekregen, dat is gewoon echt verontrustend.” Volgens Struijs raakten na rellen rond WK-wedstrijden van Marokko agenten gewond. “Er zijn weer mensen met forse gehoorschade, maar ook merk ik dat er brandwonden zijn.”

LEES OOK: Politiebondvoorzitter boos na rellen WK-wedstrijd Marokko: ‘Het is nu klaar’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer