main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 december 2022 — 12:29

VVD-Kamerlid Erkens wil waterstof van eigen bodem: ‘Ontwikkeling gaat snel’

Waterstof is de steunpilaar onder de energietransitie en moet in de toekomst in Nederland worden geproduceerd om de energieafhankelijkheid te verkleinen en energieprijzen omlaag te brengen. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Silvio Erkens in Goedemorgen Nederland, daags voor het debat in de Tweede Kamer over duurzame energie.

“Waterstof kan een groot deel van de oplossing zijn om aardgas te vervangen en tegelijkertijd onze huizen te blijven verwarmen en de industrieën draaiende te houden, zonder de vervuiling die bij aardgas komt kijken”, zegt Erkens. “Dat kan hopelijk tegen lagere prijzen dan die we nu betalen voor de import van gas.”

Op dit moment is waterstof nog vijf keer duurder dan aardgas, zegt het Planbureau van de Leefomgeving. “Maar de ontwikkelingen gaan snel”, zegt Erkens. “Waterstof wordt nu op kleine schaal geproduceerd, maar je ziet dat bedrijven kijken naar grote fabrieken, zodat de kosten omlaag gaan. Dit soort ontwikkelingen bepalen of energie over tien jaar goedkoper is of duur blijft.”

Fabrieken zouden op waterstof kunnen draaien in plaats van op gas, maar ook schepen, vrachtwagens en zelfs vliegtuigen kunnen mogelijk waterstof als brandstof gebruiken.

Nederland ‘waterstofland’

Erkens wil dat Nederland een “waterstofland” wordt. De infrastructuur is er al, zegt hij. “Nederland heeft een rijke historie op het gebied van aardgas. Infrastructuur voor aardgas kun je vrij eenvoudig aanpassen om het in te kunnen zetten voor waterstof. We hebben dus een goede uitgangspositie en ook veel kennis vanuit kennisinstituten, universiteiten en bedrijven die de stap van aardgas naar waterstof zien zitten.”

De liberaal pleit ervoor om waterstof op eigen bodem te gaan produceren, om de energieafhankelijkheid voor Nederland zo klein mogelijk te maken. Wel kan Nederland op het gebied van waterstof optrekken met Duitsland en België, die ook ambitie hebben op het gebied van waterstof, zegt Erkens.

‘Niet voor alles de oplossing’

Waterstof kan overigens niet in de volledige energiebehoefte van Nederland voorzien, zegt de VVD’er. “Je hoort bij initiatieven over waterstof dat het voor zo’n beetje alles de oplossing is. Ik las laatst dat er waterstoffietsen zijn, je hoort over waterstofauto’s en dat alle woningen op waterstof over kunnen gaan. Dat is een illusie. Bijvoorbeeld elektrische auto’s zijn in alle eerlijkheid efficiënter dan auto’s op waterstof.”

Waterstof is daarnaast geen energiebron en moet geproduceerd worden met bijvoorbeeld aardgas. Maar, zegt Erkens, “je kunt het ook opwekken met groene stroom, zoals zon, wind en in de toekomst kernenergie. Dan is het een volledig schone bron, waar geen CO2 bij vrijkomt. De verwachting is dat we over een jaar of tien groene stroom met waterstof kunnen produceren”.

“Daar hebben we nu niets aan, maar de keuzes die we nu maken hebben invloed op of we over tien jaar nog afhankelijk zijn van landen als Rusland of Qatar voor onze energie, die we voor miljarden per jaar importeren”, zegt het Kamerlid. “Ik zou willen dat we nu keuzes maken die ertoe leiden dat we minder afhankelijk op energiegebied worden.”

LEES OOK: Directeur Uniper wil voor einde van het jaar beslissing kabinet over waterstof

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat kunnen wij in Nederland leren van het Duitse Berlijn?

Vanavond 21.10

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Vrees voor verdere opkomst radicaal-rechts in Europa, waarschuwt Eurolijsttrekker GL-PvdA

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, richt GroenLinks-PvdA de pijlen op radicaal-rechts in Europa. De partij vreest dat centrumpartijen worden weggevaagd door radicaal-rechts, zoals…

Lees meer

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UVA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer