main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 december 2022 — 10:35

Terreurproces in Brussel gaat van start: negen jihadisten staan terecht

Na meer dan vijf jaar begint vandaag in Brussel het terreurproces over de aanslagen van 22 maart 2016 in de Belgische hoofdstad. Een twaalfkoppige jury zal zich beraden over de straffen die de negen verdachten zullen krijgen. Acht verdachten zullen op de eerste eigenlijke zittingsdag in een grote glazen ruimte in het speciaal omgebouwde voormalige hoofdkwartier van de NAVO plaatsnemen. Eén persoon staat bij verstek terecht.

De volksjury werd geselecteerd uit honderden genodigden, waarvan het overgrote deel de taak absoluut niet op zich wilde nemen. Hoe dat komt? Rechtsgeleerde Afshin Ellian denkt dat veel mensen bij voorbaat dachten niet onbevooroordeeld naar de zaak te kunnen kijken. “Ze hebben een verschrikkelijke misdaad gepleegd, of eraan bijgedragen.” En mogelijk zijn mensen nog altijd bang, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Maar hoe dan ook: België is een rechtstaat, ze hebben van 2013 tot 2015 de meeste jihadisten veroordeeld, 172 personen, zonder te weten dat er één jaar later een verschrikkelijke aanslag gepleegd zou worden.”

Bij de aanslagen, ’s morgens vroeg eerst op de nationale luchthaven bij Zaventem en een uur later in metrostation Maalbeek, kwamen in totaal 32 personen om het leven. Ongeveer 340 mensen raakten gewond. De aanslag werd opgeëist door IS. Vier maanden eerder had dezelfde terreurcel toegeslagen in Parijs, waar 130 doden vielen.

Salah Abdeslam

De bekendste verdachte is Salah Abdeslam (32), een in Brussel geboren Fransman en de enige die de aanslagen in Parijs overleefde. Hij vluchtte naar Brussel, waar hij op 18 maart 2016 werd opgepakt. De terreurcel voelde het net sluiten en besloot daarom vier dagen later opnieuw toe te slaan, nu in Brussel. Abdeslam is in juni dit jaar in Parijs veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de aanslagen in de Franse hoofdstad.

De naam Mohamed Abrini (37) zal misschien niet meteen een bel doen rinkelen, maar zijn bijnaam wel. Hij was ‘de man met het hoedje’, de terrorist die zichzelf op Zaventem niet opblies, maar wegliep. Zijn kilometerslange vlucht te voet naar het centrum van Brussel werd op diverse straatcamera’s vastgelegd. Hij droeg een hoedje. Abrini werd, samen met twee andere handlangers die in Brussel terechtstaan, drie weken later opgepakt. De Belgische Marokkaan heeft eveneens al levenslang gekregen voor zijn rol bij de aanslagen in Parijs. Twee anderen die in Brussel terechtstaan zijn in Parijs elk tot dertig jaar cel veroordeeld.

‘Jihadistische dreiging is er nog steeds’

“Dit proces laat zien dat groepen die zogenaamd onschuldig waren, zoals Sharia4Belgium, eigenlijk een kweekvijver waren voor jihadisten die het zij naar Syrië gingen, het zij vanuit Syrië terugkwamen en aanslagen pleegden”, zegt Ellian. Sharia4Belgium was een radicale moslimorganisatie, die werd opgericht op 3 maart 2010. Meerdere leden van de club werden veroordeeld voor terrorisme. Hen werd ook de Belgische identiteit afgenomen. De organisatie werd ontbonden op 7 oktober 2012.

Maar de jihadistische dreiging is er nog steeds, waarschuwt Ellian. “Er komen ook mensen die eerder werden veroordeeld voor terrorisme vrij in Europa. Die dreiging is er en eerlijk gezegd: we verkeren allemaal in gevaar als inlichtingendiensten en veiligheidsdiensten niet elke dag complotten en samenzweringsplannen van jihadisten zouden ontmantelen.”

Het proces in het Justitia-gerechtsgebouw wordt gevoerd in de hoofdzaal, maar is voor de bijna duizend slachtoffers, nabestaanden en andere personen die schade hebben geleden (de zogeheten burgerlijke partijen) en hun advocaten vanuit zeven andere zalen per videoverbinding te volgen. Voor het proces, dat naar verwachting zes tot negen maanden zal duren, zijn strikte veiligheidsmaatregelen genomen.

LEES OOK: Te weinig aandacht voor antioverheidsextremisme? ‘Jihadistische aanslag wel wat anders dan asbest op snelweg’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Oekraïne staat later mogelijk open voor vredesoverleg met Rusland

Oekraïne en landen die Oekraïne steunen zouden Rusland in de toekomst misschien kunnen uitnodigen voor een vredestop. Dat heeft Andri Jermak, de stafchef van president…

Lees meer

Duitsland belooft Oekraïne 100 miljoen euro extra steun

Duitsland geeft Oekraïne nog eens 100 miljoen euro extra voor humanitaire hulp. Het geld is bestemd voor de watervoorziening, ziekenhuizen en huisvesting, zei de Duitse…

Lees meer

Zorg onbetaalbaar? Dat is niet waar, zegt arts Marcel Levi: ‘Is het nou zó erg?’

De zorgsector in Nederland is geen zorgenkindje. Dat zegt arts en hoogleraar Marcel Levi in WNL Op Zondag op NPO 1. “Alle problemen worden uitvergroot,…

Lees meer

Voor tweede nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

Voor de tweede nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers…

Lees meer

Ondernemer Annemarie van Gaal wil minister voor Eenvoud: ‘Het is gewoon niet meer te doen’

Ondernemer en columnist Annemarie van Gaal pleit voor een minister van Eenvoud. Volgens haar is Nederland veel te ingewikkeld georganiseerd en moet de bureaucratie een…

Lees meer

Demograaf: samenleving kan te snelle bevolkingsgroei door migratie niet aan

Demograaf en professor Jan Latten waarschuwt voor een te snel groeiende bevolking door migratie. “De onstuimigheid van immigratie en de onstuimigheid van bevolkingsgroei houdt onze…

Lees meer

Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau….

Lees meer

Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden,…

Lees meer

Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan in de…

Lees meer

Een land vol singles, die allemaal (fors) meer betalen aan de kassa: ‘Je bent eigenlijk altijd duurder uit’

Steeds meer Nederlanders moeten alleen hun broek ophouden. Inmiddels telt ons land zo’n drie miljoen alleenstaanden, maar financieel gezien kunnen zij nog altijd moeilijk opboksen…

Lees meer

Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend. Nu zal worden bepaald hoe de…

Lees meer

Misdrijven kunnen alsnog verjaren: ‘Termijn kan verlopen’

Sinds 2006 kunnen ernstige delicten in Nederland niet meer verjaren, maar dat geldt niet voor alle misdrijven. “Als er na een bepaalde tijd niets meer…

Lees meer

Zelensky blijft strijdvaardig na twee jaar oorlog: we zullen winnen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zwoer zaterdag dat zijn land Rusland zal verslaan in de oorlog. Het is precies twee jaar geleden dat Rusland de…

Lees meer

Explosie in Rotterdam bij recent beschoten woning

Bij een woning aan de Kerkhoflaan in Rotterdam-Crooswijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Niemand is gewond geraakt. Diezelfde woning…

Lees meer