main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2022 — 07:57

Kabinet biedt op 19 december excuses aan voor slavernijverleden

Het kabinet spreekt op maandag 19 december namens Nederland de aangekondigde excuses voor het slavernijverleden uit. Daarvoor reizen zeven kabinetsleden naar Suriname, de eilanden van Caribisch Nederland en andere plekken op de wereld. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) reist af naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

De bewindslieden zullen een toespraak houden waarin ze namens de Staat der Nederland spijt betuigen. Premier Mark Rutte blijft achter in Nederland, waar hij excuses uitspreekt. Het kabinet maakte eerder deze maand bekend op korte termijn excuses te gaan maken voor het slavernijverleden.

De Tweede Kamer drong daar op aan na een bezoek van een Kamerdelegatie aan voormalig koloniën Suriname, Curaçao en Bonaire. Rutte zei tijdens een bezoek aan Suriname dat 2023 in het teken moet staan van het slavernijverleden. In 1863 werd de slavenhandel officieel afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Verder biedt volgens de NOS staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) excuses aan op Aruba, minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) op Bonaire, staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) op Curaçao, staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) op Sint-Eustatius, staatssecretaris Maarten Ooijen (Welzijn) op Saba en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zal spijt betuigen op Sint-Maarten.

Draagvlak gegroeid

Het draagvlak in de samenleving voor excuses voor het slavernijverleden is gegroeid, meldt Trouw vrijdag. Vier op de tien Nederlanders zijn daar voorstander van. In januari 2021 ging het nog om drie op de tien Nederlanders. Het percentage Nederlanders dat de rol in het slavernijverleden ‘ernstig’ noemt groeide van 56 procent naar 63 procent, schrijft de krant.

Als de excuses officieel worden aangeboden wordt tegelijkertijd een bewustwordingsfonds van 200 miljoen euro in het leven geroepen. Daarmee zullen onder meer lespakketten op scholen worden betaald. Ook zal er 27 miljoen worden uitgetrokken voor een slavernijmuseum in Amsterdam.

Financieel gebaar?

Parlementair verslaggever van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen noemt de excuses “een belangrijk signaal. En ze doen het ook op grootse wijze”, weet Vrijsen, die vindt dat het kabinet goed moet nadenken over de plek waarop de excuses worden gemaakt. “Op Bonaire zie je nog de huisjes waarin de slaven werden ondergebracht. Dat zijn een soort hondenhokken”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Politiek gezien is de vraag of er geld wordt vrijgemaakt voor een financieel gebaar”, zegt Vrijsen doelend op eventuele herstelbetalingen. “Ik denk eerlijk gezegd niet dat die er komen, omdat er in het verleden al veel ontwikkelingshulp naar bijvoorbeeld Suriname is gegaan. En er gaat voortdurend financiële steun naar de Caribische eilanden.”

LEES OOK: Kabinet gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden: ‘Spijt hebben van iets wat je niet hebt gedaan kan niet’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer