Randstedeling verhuist vaker naar platteland, en dan vooral vanwege de prijzen
Mensen uit de Randstad verhuizen steeds vaker naar het platteland. Volgens onderzoek van Rabobank doen zij dat vooral vanwege de prijzen van de huizen en in mindere mate omdat ze op zoek zijn naar rust en ruimte, zoals volgens Rabo door media vaak wordt beweerd.
Zes op de tien mensen in de Randstad kopen, zo komt naar voren in het onderzoek, het liefst een woning in de eigen stad. Maar door het beperkte aanbod zijn de prijzen hoog, waardoor ze hun heil elders zoeken. Volgens het onderzoek vindt circa de helft van de huizenzoekers een woning in de eigen stad. In 2015 was dat nog twee derde.
Directeur van Cindy Kremer Vereniging Eigen Huis (VEH) is niet verrast door dit nieuws. “Tijdens de coronacrisis zijn we allemaal ook meer thuis gaan werken en daardoor stellen we andere eisen aan onze woning”, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “We zien dat in gemeentes zoals Amersfoort en Apeldoorn een groot deel van de huizen gekocht wordt door mensen die vanuit de Randstad komen.”
Dat zorgt er in een aantal gemeenten zelfs voor dat er een voorrangsregel is ingesteld zodat er geen verdringing van de ‘eigen inwoners’ plaatsvindt. “Alles vraagt weer om beleid”, zegt Kremer.
Platteland
Veel huizenkopers blijven wel de Randstad trouw, maar het percentage huizenkopers dat naar het platteland trekt groeit. In 2015 kocht circa 86 procent van de Randstedelingen een huis in de Randstad. Momenteel is dat 74 procent.
De trek naar buiten heeft ook invloed op de huizenmarkt net buiten de grote steden. Zo ging het aandeel lokale huizenkopers op het platteland direct naast de Randstad in acht jaar terug van 70 procent naar 50 procent. Verder van de Randstad is volgens de bank een vergelijkbare ontwikkeling te zien.
Dalende huizenprijzen
Op dit moment dalen de huizenprijzen. Als dit langer duurt, kan dat ertoe leiden dat Randstedelingen in de toekomst weer vaker een huis kopen in hun eigen stad, aldus de onderzoekers. Daarmee hebben ook lokale woningzoekers een grotere kans op een huis in de eigen gemeente.
“We hebben te maken met een heel snel stijgende hypotheekrente en dat zet onmiddellijk de betaalbaarheid onder druk”, zegt Kremer daarover. Maar daarmee neemt het woningtekort niet af, houdt ze een slag om de arm. “Dus het probleem is niet opgelost, maar de betaalbaarheid is afgenomen waardoor de prijzen wat dalen.”
LEES OOK: Kloof tussen stad en platteland: ‘Plattelanders willen meepraten’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Op Zondag
De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.
Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!
Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…
Lees meerHet asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…
Lees meerDe politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…
Lees meerEsther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…
Lees meerHet onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…
Lees meerLijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…
Lees meerDe politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…
Lees meerWerken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…
Lees meerBij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…
Lees meerDe bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…
Lees meerDe klimaatverandering drijft sommigen al dagen de A12 op en in de politiek is er een debat gaande of automobilisten extra belast moeten worden of…
Lees meerMinima moeten voor alles een formulier invullen om subsidie of toeslag te krijgen. Dat kan anders, vindt de ombudsman van Rotterdam en omstreken. In aanloop…
Lees meerDe plannen om het minimumloon te verhogen valt in het verkeerde keelgat bij het bedrijfsleven, omdat zij de rekening moeten betalen. “Het bedrijfsleven moet hogere…
Lees meerOndernemer Damir Perkic hoopt met zijn herbruikbare waterfles, koffiebeker en lunchbox de wereld een stukje mooier te maken. Met de toekomst van zijn dochter als…
Lees meerDe politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…
Lees meer