CDA-Kamerlid Anne Kuik: voorkomen dat mensen door complotdenkers geweld willen gebruiken
CDA-Kamerlid Anne Kuik vindt dat politiek Den Haag moet voorkomen dat mensen aangestuurd door “complotdenkers en relschoppers” geweld willen gebruiken tegen de overheid. Ze reageert daarmee op een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waaruit blijkt dat in de drie noordelijke provincies extremisme groeit en meer incidenten veroorzaakt.
Het extremisme is gericht tegen de overheid, “waarbij regelmatig kruisbestuiving plaatsvindt met extreemrechts”, stellen de onderzoekers. Kuik in Goedemorgen Nederland: “Door het hele land zien we een kloof tussen regio en Randstad. Complotdenkers en relschoppers moedigen mensen aan om boosheid om te zetten in geweld. Wij moeten voorkomen dat het die kant opgaat.”
Corona, stikstof en windmolens
Het extremisme in het noorden heeft te maken met het coronabeleid, stikstofmaatregelen en de opvang van asielzoekers, maar ook met regionale onderwerpen, zoals gaswinning en het plaatsen van windmolens. Zulke kwesties zorgen voor “een breder gedeeld maatschappelijk ongenoegen” en zijn een voedingsbodem voor “anti-Randstedelijke gevoelens”, aldus de universiteit.
Burgemeester van Hoogeveen Karel Loohuis herkent dat beeld. “Door de aardbevingen in Groningen en de stikstofproblematiek krijgen groeperingen hier het gevoel dat Den Haag ze in de steek laat. Dat versterkt het gevoel van onvrede”, zegt de burgervader tegen WNL. “De overheid heeft de taak om ervoor te zorgen dat ze in gesprek blijft met deze groepen.”
Volgens Kuik maken complotdenkers misbruik van ontevredenheid bij burgers. “Mensen mogen boos zijn op de overheid, dat is het mooie van onze rechtsstaat. Maar als dat overgaat in geweld, ga je grenzen over”, waarschuwt ze. Volgens haar zijn er steeds meer “signalen” dat meer mensen in ‘anti-overheidhoek’ bereid zijn geweld te gebruiken.
Jihadisme
Volgens de onderzoekers wordt in Nederland “iemand met een baard die Arabisch spreekt sneller als extremist bestempeld dan een boer die met zijn trekker een provinciehuis inrijdt”. Volgens Kuik is dat niet waar. Ze wijst naar het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), waarin zowel jihadisten als anti-overheidsgroeperingen als dreiging worden aangemerkt.
“In het dreigingsbeeld worden beide groepen genoemd. Het is niet zo dat anti-overheidsgroeperingen niet op de radar staan. Daarbij geeft de NCTV ook aan dat vanuit Jihadisme nog altijd de meeste dreiging komt”, zegt Kuik.
Ze vindt dat er onderzocht moet worden of er “een nieuwe fase” is aangebroken in het gevaar vanuit extreem-islamitische hoek. De CDA’er waarschuwt dat steeds meer IS-bruiden die in Nederland gevangen zitten binnenkort op vrije voeten komen. “Zij mogen weer gaan en staan waar ze willen. Ik vraag vandaag aan de minister (Dilan Yeşilgöz, red.) of we genoeg zicht op hen hebben en of de veiligheidsdiensten voldoende middelen hebben” om deze mensen in de gaten te houden.
Online gevaren
Kuik denkt dat veiligheidsdiensten in ieder geval nog te weinig zicht hebben op wat er op het internet gebeurt. Daar moet verandering in komen, vindt het Kamerlid. Ze is enthousiast over een pilot van Google in de Verenigde Staten waarbij mensen die zoektermen invulden die wijzen op interesse in extremisme, resultaten te zien kregen die juist waarschuwen voor de gevaren van extremisme. “Dat vind ik heel interessant.”
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de gevaren van terrorisme en extremisme.
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Sven Op 1
Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.
Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.
Podcast Het Misdaadbureau
Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.
Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!
De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…
Lees meerMinstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…
Lees meerOp een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….
Lees meerBurgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…
Lees meerDe rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…
Lees meerHet aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…
Lees meerGedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…
Lees meerIn het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….
Lees meerHet aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…
Lees meerTwitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…
Lees meerDe Provinciale Staten van Limburg willen in navolging van Noord-Brabant dat de nieuwe eindtoets van groep 8 wordt verplaatst. De toets wordt volgens de planning…
Lees meerMet de Eerste Kamerverkiezingen achter de rug, zal het voor sommigen als een verrassing zijn gekomen dat zij een zetel hebben ontvangen. Zoals voor Eddy…
Lees meerBewoners van wooninstelling Vijverhorst in Nijmegen koken van woede. Al ruim een half jaar staan zij onder een gloeiend hete douche. Wanneer een bewoner in het…
Lees meerMinister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) opent vandaag een loket waar bezorgde mkb’ers kunnen aankloppen. Veiligheidsdiensten waarschuwen al langer voor spionage vanuit bijvoorbeeld China…
Lees meerEr is steeds meer aandacht voor vliegende objecten in de ruimte. Ook door ruimtevaartorganisatie NASA. Die club komt vandaag bij elkaar om te praten over…
Lees meer