main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 14 september 2022 — 13:15

Bierprijs onnodig hoog? ‘Heb het gevoel dat er soms misbruik wordt gemaakt van de situatie’

Bierbrouwers zijn klauwen met geld kwijt om hun product op de markt te brengen. Vooral de prijs voor grondstoffen rijst de pan uit. Deze inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, maar is het eigenlijk wel terecht dat de prijzen zo hoog liggen?

De familie Meens uit het Limburgse Schinnen brouwt al sinds 1870 bier. Martijn Meens is een millennial en zou het bedrijf in de nabije toekomst graag overnemen, maar ook hij ziet de prijzen hard stijgen. Bijvoorbeeld voor mout, wat nodig is om bier te brouwen. “De prijs is al een jaar gestaag aan het stijgen, maar sinds de inval in Oekraïne is die extreem geëxplodeerd”, zegt Meens bij Stand van Nederland: Generatie Next. “We hebben het over een kleine verdubbeling.”

Misbruik

“Het zijn spannende tijden voor een familiebrouwer en wij zitten met onze handen in het haar”, zegt bierbrouwer Harry Meens, die van mening is dat de leveringsprijs van grondstoffen helemaal niet zo hoog hoeft te liggen. “De oogst van gerst is in Europa op dit moment niet verkeerd, dus waarom moet dan die prijs verdubbelen.”

Harry Meens heeft zo zijn bedenkingen bij de prijs die leveranciers voor hun producten vragen. “Ik heb het gevoel dat er soms misbruik wordt gemaakt van de situatie.” En wat die situatie precies is? “Blij zijn dat je überhaupt wat krijgt, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor.”

Bierflesjes

Niet alleen de grondstoffen om bier mee te brouwen zijn duurder geworden, ook de flesjes zijn flink in prijs gestegen. “Zo’n 30 tot 35 procent”, vertelt Martijn Meens. En de etiketten “ook zo’n 20 procent”. En als klap op de vuurpijl de flessenkurk: “Dat is ongeveer met 60 procent gestegen.”

De kosten nemen voor de familie Meens dus enorm toe, maar tot op heden hebben zij dit nog niet doorberekend aan de klant. “Maar vanaf 15 oktober moeten wij een prijsverhoging doorvoeren. Het kan niet anders.” Voor slechts een euro, terwijl – als zij de kostenstijging correct doorberekenen het vijf euro zou worden. Maar “dat kun je de klant niet aandoen”, volgens Harry Meens. “Bier moet een product blijven dat iedereen zich kan permitteren.”

Prijsstijgingen, daar kan de jonge bierbrouwer nog wel mee omgaan en “moet je slikken”, zo zegt Martijn Meens. “Het meest beangstigende is als je het product helemaal niet meer kan krijgen.” Vroeger ging dat anders. “Toen was het: ik bestel iets en kijk waar ik het ’t goedkoopst kan krijgen. Nu is het: ik bestel iets en krijg ik het wel?” Dat maakt de millennial soms wel bang. “Want je wil wel kunnen blijven leveren aan je klanten.”

Marktwerking

De prijs voor een biertje is sinds corona en de oorlog in Oekraïne flink duurder geworden. Voor corona lag de gemiddelde prijs ruim onder de 3 euro, maar deze is inmiddels gestegen tot 3,20. Dat zegt econoom bij ABN Amro Stef Driessen.

Net zoals de familie Meens hebben ook andere brouwerijen te maken met forse prijsstijgingen. Dat zit ‘m niet alleen in de grondstofprijzen, maar ook in extra vervoers- en installatiekosten. En dan zijn er ook nog de belastingen en accijnzen. “Dat is een behoorlijke hap”, besluit Driessen. “De winstmarge van de brouwer is ongeveer de helft van wat er aan belastingen wordt afgedragen.” En onderaan de streep is het de consument die dan de hoofdprijs moet betalen.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De terrassen zitten vol, het bier vloeit rijkelijk. De bierprijs is intussen behoorlijk gestegen. Inflatie, gestegen grondstofprijzen, het bekende verhaal. Maar tegelijkertijd maken de grote brouwerijen enorme winsten. Hoe zit dat en hoe komt die prijs tot stand? Lisette Wellens zocht het uit in Stand van Nederland: Generatie Next. Deze aflevering is donderdag om 21.05 uur te zien op NPO 2. Gemist? Kijk dan deze en eerdere uitzendingen hier terug. g

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UVA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer