main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 juni 2022 — 08:22

Schuldhulpverleners zien problemen toenemen en waarschuwen voor sociale ramp

Gemeentelijke schuldhulpverleners verwachten dat er 20 procent meer mensen aan zal kloppen bij hun gemeente voor hulp bij het wegwerken van schulden. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Ze waarschuwen voor een ‘sociale ramp’.

Budgetinstituut Nibud verwacht dat de komende tijd 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Voor het eerst dreigen ook voor middeninkomens zware financiële problemen. Het Centraal Plan Bureau denkt dat het gaat om 650.000 mensen die in acute geldnood zullen komen.

“Voorheen waren het vooral consumptieve schulden. Leningen, of schulden omdat mensen iets hadden gekocht op afbetaling. Maar nu zijn het vooral vaste lasten die mensen opbreken”, zegt lector Armoede Interventies van de Hogeschool Amsterdam Roeland van Geuns tegen de krant.

‘Marges worden kleiner’

De Belastingdienst staat op één bij de schuldeisers, gevolgd door zorgverzekeraars, energieleveranciers, het CJIB, banken en woningbouwcorporaties. “Vaste lasten nemen een steeds groter deel van het besteedbaar inkomen in. De marges om tegenvallers in de vaste lasten op te vangen worden steeds kleiner”, ziet Van Geuns. “En dat wordt alleen maar zorgelijker nu de inflatie toeneemt en energierekeningen absurde vormen aannemen.”

Bij de Werkplaats Financiën in Eindhoven “hebben we al een paar keer net kunnen voorkomen dat mensen afgesloten worden van gas en stroom”, zegt coördinator Chantal Cliteur tegen de krant. “Het probleem is dat die mensen tot het allerlaatst wachten met het inschakelen van hulp.”

Van Geuns waarschuwt voor een tweedeling in de samenleving. “Dit alles is destabiliserend. De wijze waarop we er nu mee omgaan, is niet meer dan incidentenbestrijding.” Hij pleit voor “herverdeling van de taart”. Volgens hem moet er gekeken worden naar eerlijkere belastingen of het ophogen van het minimum loon.

‘Gevolgen groot voor kinderen’

Ook directeur van Stichting voor Werkende Ouders Marjet Winsemius hoort steeds vaker dat ouders zich “zorgen maken om hun portemonnee”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De energierekening stijgt, er zijn ook zorgen over genoeg verdienen om alles te bekostigen. Wij merken vooral dat de gevolgen voor kinderen erg groot zijn.”

Nu al leeft één op de tien kinderen in Nederland in armoede, weet Winsemius. Ze ontbijten bijvoorbeeld niet voordat ze naar school gaan. Wij maken ons hier ernstig zorgen over.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Hoogleraar transitiekunde over energiecrisis: ‘Consument gaat dit decennium 2,5 keer meer betalen dan nu’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer