main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juni 2022 — 11:37

Half miljoen jongeren ‘psychisch ongezond’: ‘Pandemie heeft er ingehakt, ook zorgen over toekomst’

Bijna een half miljoen jongeren in Nederland waren het afgelopen jaar ‘psychisch ongezond’. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om 18 procent van de 12- tot 25-jarigen. In 2019 en 2020 was dit nog 11 procent. De verslechtering hangt waarschijnlijk samen met coronamaatregelen, zoals schoolsluitingen en lockdowns.

“Jongeren voelden zich onder andere vaker neerslachtig en somber”, aldus het CBS. Bij meisjes en jonge vrouwen (12 tot 25 jaar) is de psychische gezondheid het meest verslechterd. Bijna een kwart van deze groep wordt door het statistiekbureau aangemerkt als ‘psychisch ongezond’. Voor de coronacrisis, in 2019, was dit 14 procent. “Maar ook meer jonge mannen kregen te maken met een slechtere mentale gezondheid”, stelt het CBS vast.

“Het laat zien dat de pandemie er echt heeft ingehakt”, concludeert trendwatcher Farid Tabarki in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Niet alleen als het gaat om psychische klachten, we zien ook dat sociaal-emotioneel welbevinden afgenomen is. Een deel van de studenten en scholieren zit echt apathisch en lethargisch in de schoolbanken.”

Uit eerder onderzoek van het CBS bleek al dat de mentale gezondheid van jongeren verslechterde vanaf het laatste kwartaal van 2020 en dat zette verder door in de eerste twee kwartalen van 2021. Ze gaven aan veel minder vaak dan voor de pandemie gelukkig en tevreden te zijn met het leven. Uit een rapport van 14 adviesraden van de regering bleek eerder dat het aantal eetstoornissen onder jongeren flink is toegenomen.

Financiële zorgen

Volgens voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Ama Boahene kunnen niet alleen corona en de gevolgen daarvan worden aangewezen als de boosdoener. Er zijn onder jongeren ook grote zorgen over hun financiële positie, merkt zij op. Dat is het gevolg van “de torenhogen huurprijzen en de gasrekening die enorm oploopt. Studenten specifiek hebben ook te maken met hoge studieschulden. Dat stapelt zich op en uit zich in somberheid, depressieve klachten en veel stress en onzekerheid over de toekomst.”

Boahene denkt dat jongeren daardoor ook “sociale dingen laten. En die zijn juist belangrijk om jezelf in je jonge jaren te ontwikkelen”. Ze noemt de CBS-cijfers “zorgwekkend. Als samenleving wil je juist in jongeren investeren en dat zij zich goed kunnen ontwikkelen. Als dat door mentale problemen niet kan, is er echt iets mis”.

Trendwachter Tabarki sluit zich bij die bevindingen aan. Hij denkt dat jongeren zich ook zorgen maken over bijvoorbeeld de huizenmarkt. “En er wordt veel flexibiliteit van je verwacht op de arbeidsmarkt. Het gaat ook over het vraagstuk rond klimaat. Er zijn veel onderwerpen waar jongeren vraagtekens bij zetten voor de toekomst, wetende dat ze in een vergrijzende wereld leven.”

‘Zitten op de blaren’

Volgens Tabarki mag niet uit het oog worden verloren dat het met “heel veel” Nederlandse jongeren wél goed gaat. “Ze hebben veerkracht en solidariteit getoond. Zij werden niet echt ziek van corona, maar moesten wel binnenblijven. Daarvoor verdienen ze een pluim.”

Maar ook hij vindt de toename in het aantal psychisch ongezond jongeren zorgwekkend. “We zitten nu op de blaren”, doelt hij onder andere onder op het “verkeerde besluit” tot de scholensluiting. “Deze generatie hebben we keihard nodig voor de economie, want in 2050 verdubbeld het aantal tachtigjarigen in dit land.”

‘Neem jongeren serieuzer’

Om het tij te keren moeten jongeren serieuzer worden genomen, vindt Tabarki. “Jongeren zitten wel aan tafel, maar ze meenemen in de belangenafweging hebben we misschien ook tijdens de pandemie te weinig gedaan. Ze serieus nemen is cruciaal in een land waarin jongeren steeds een kleinere minderheid worden. En we weten allemaal dat het belangrijk is om minderheden een stem te geven in het vormgeven van hun toekomst.”

Hij pleit voor het verlagen van de kiesdrempel van 18 naar 16 jaar. “In 1972 hebben we de leeftijd van 21 naar 18 jaar verlaagd. We hebben het dus vaker gedaan en ik denk dat er een goede casus te maken is om jongeren meer bij de politieke besluitvorming te betrekken”, besluit hij.

LEES OOK: Nasleep corona zwaar voor jongeren: ‘Meer eetstoornissen en vergroot risico op eenzaamheid’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer