main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juni 2022 — 11:37

Half miljoen jongeren ‘psychisch ongezond’: ‘Pandemie heeft er ingehakt, ook zorgen over toekomst’

Bijna een half miljoen jongeren in Nederland waren het afgelopen jaar ‘psychisch ongezond’. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om 18 procent van de 12- tot 25-jarigen. In 2019 en 2020 was dit nog 11 procent. De verslechtering hangt waarschijnlijk samen met coronamaatregelen, zoals schoolsluitingen en lockdowns.

“Jongeren voelden zich onder andere vaker neerslachtig en somber”, aldus het CBS. Bij meisjes en jonge vrouwen (12 tot 25 jaar) is de psychische gezondheid het meest verslechterd. Bijna een kwart van deze groep wordt door het statistiekbureau aangemerkt als ‘psychisch ongezond’. Voor de coronacrisis, in 2019, was dit 14 procent. “Maar ook meer jonge mannen kregen te maken met een slechtere mentale gezondheid”, stelt het CBS vast.

“Het laat zien dat de pandemie er echt heeft ingehakt”, concludeert trendwatcher Farid Tabarki in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Niet alleen als het gaat om psychische klachten, we zien ook dat sociaal-emotioneel welbevinden afgenomen is. Een deel van de studenten en scholieren zit echt apathisch en lethargisch in de schoolbanken.”

Uit eerder onderzoek van het CBS bleek al dat de mentale gezondheid van jongeren verslechterde vanaf het laatste kwartaal van 2020 en dat zette verder door in de eerste twee kwartalen van 2021. Ze gaven aan veel minder vaak dan voor de pandemie gelukkig en tevreden te zijn met het leven. Uit een rapport van 14 adviesraden van de regering bleek eerder dat het aantal eetstoornissen onder jongeren flink is toegenomen.

Financiële zorgen

Volgens voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Ama Boahene kunnen niet alleen corona en de gevolgen daarvan worden aangewezen als de boosdoener. Er zijn onder jongeren ook grote zorgen over hun financiële positie, merkt zij op. Dat is het gevolg van “de torenhogen huurprijzen en de gasrekening die enorm oploopt. Studenten specifiek hebben ook te maken met hoge studieschulden. Dat stapelt zich op en uit zich in somberheid, depressieve klachten en veel stress en onzekerheid over de toekomst.”

Boahene denkt dat jongeren daardoor ook “sociale dingen laten. En die zijn juist belangrijk om jezelf in je jonge jaren te ontwikkelen”. Ze noemt de CBS-cijfers “zorgwekkend. Als samenleving wil je juist in jongeren investeren en dat zij zich goed kunnen ontwikkelen. Als dat door mentale problemen niet kan, is er echt iets mis”.

Trendwachter Tabarki sluit zich bij die bevindingen aan. Hij denkt dat jongeren zich ook zorgen maken over bijvoorbeeld de huizenmarkt. “En er wordt veel flexibiliteit van je verwacht op de arbeidsmarkt. Het gaat ook over het vraagstuk rond klimaat. Er zijn veel onderwerpen waar jongeren vraagtekens bij zetten voor de toekomst, wetende dat ze in een vergrijzende wereld leven.”

‘Zitten op de blaren’

Volgens Tabarki mag niet uit het oog worden verloren dat het met “heel veel” Nederlandse jongeren wél goed gaat. “Ze hebben veerkracht en solidariteit getoond. Zij werden niet echt ziek van corona, maar moesten wel binnenblijven. Daarvoor verdienen ze een pluim.”

Maar ook hij vindt de toename in het aantal psychisch ongezond jongeren zorgwekkend. “We zitten nu op de blaren”, doelt hij onder andere onder op het “verkeerde besluit” tot de scholensluiting. “Deze generatie hebben we keihard nodig voor de economie, want in 2050 verdubbeld het aantal tachtigjarigen in dit land.”

‘Neem jongeren serieuzer’

Om het tij te keren moeten jongeren serieuzer worden genomen, vindt Tabarki. “Jongeren zitten wel aan tafel, maar ze meenemen in de belangenafweging hebben we misschien ook tijdens de pandemie te weinig gedaan. Ze serieus nemen is cruciaal in een land waarin jongeren steeds een kleinere minderheid worden. En we weten allemaal dat het belangrijk is om minderheden een stem te geven in het vormgeven van hun toekomst.”

Hij pleit voor het verlagen van de kiesdrempel van 18 naar 16 jaar. “In 1972 hebben we de leeftijd van 21 naar 18 jaar verlaagd. We hebben het dus vaker gedaan en ik denk dat er een goede casus te maken is om jongeren meer bij de politieke besluitvorming te betrekken”, besluit hij.

LEES OOK: Nasleep corona zwaar voor jongeren: ‘Meer eetstoornissen en vergroot risico op eenzaamheid’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine

Komende weken trekt WNL In de Kantine door het land met een speciale zomereditie. Deze zaterdag presenteert Fidan Ekiz live vanuit de Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Finland, een gesprek met Pieter Omtzigt – Tweede Kamerlid, Twentenaar, vader en voetballiefhebber. Ook te gast: Marinus den Hartogh, mede-oprichter van De Nieuwe Denktank die ‘het debat terug naar het midden’ wil brengen.

Luister zaterdag naar WNL In de Kantine Zomereditie, van 18-19u op NPO Radio 1!
KLM raadt reizigers af maandag met de auto naar Schiphol te komen vanwege boerenprotesten

Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de…

Lees meer

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van Nederlands vestigingsklimaat moet stoppen

Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC….

Lees meer

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen boeren en politiek

VVD-coryfee en voormalig commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes, is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De…

Lees meer

Oekraïne erkent dat Rusland controle heeft over oostelijke stad Lisitsjansk

De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. “In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op…

Lees meer

Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister Van der Wal

De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond….

Lees meer

Jongeren teisteren COC Limburg, expo Pride Photo beklad: respectloze actie

Het pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op…

Lees meer

Zelenski veroordeelt raketaanval op flatgebouw Odessa, Russen hebben strategisch gelegen stad ‘volledig omsingeld’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa geen ongeluk was, maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het…

Lees meer

Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong en eisen gesprek: ‘Niet op deze manier’

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de…

Lees meer

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog….

Lees meer

Farmers Defence Force verwacht dat boerenprotesten maandag ‘heel groot’ worden

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft “geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren”, aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. “Maar dat er wat gaat…

Lees meer

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens…

Lees meer

Zes mensen zwaargewond na frontale botsing vlakbij Meppel, waaronder vijf kinderen

Vijf van de zes mensen die zwaargewond zijn geraakt door een frontale botsing bij Meppel, zijn kleine kinderen. Hoe oud ze precies zijn, is onduidelijk. Door…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in