main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 mei 2022 — 15:21

Nasleep corona zwaar voor jongeren: ‘Meer eetstoornissen en vergroot risico op eenzaamheid’

De nasleep van de coronacrisis valt jongeren zwaar, zegt Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. “Door het verstoren van sociale netwerken is er een vergroot risico op langdurige eenzaamheid”, aldus Bussemaker in een interview met Trouw.

Jongeren maken zich zorgen over goed onderwijs, werk, een betaalbaar huis, kinderen krijgen en een leefbare planeet, maar ook hun gezondheid en gelijke kansen, blijkt maandag uit een rapport van 14 adviesraden van de regering.

“Zorgen over de toekomst zijn van alle tijden, maar we zien nu dat de mentale gezondheid van jongeren de afgelopen jaren echt snel verslechterd is”, zegt Bussemaker tegen de krant. Volgens haar zijn er bijvoorbeeld meer eetstoornissen bij jongeren.

‘Lastig teruggekomen naar oude normaal’

Bussemaker, zelf hoogleraar, ziet dat studenten “lastig weer terugkomen in het oude normaal. Veel problemen verdwijnen niet met het uitdoven van de pandemie”, waarschuwt ze. Ze vindt dat de politiek meer naar jongeren moet luisteren en beter met ze moet samenwerken.

“We staan als samenleving voor een hoop grote uitdagingen: klimaat, woningmarkt, grote verschillen tussen verschillende groepen in de samenleving. Die problemen zijn niet nieuw, maar de coronacrisis maakte de kwetsbare positie van jongeren extra zichtbaar”, aldus Bussemaker.

‘In gesprek blijven’

Voor voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin “is dit verhaal niet onbekend”. Hij wijst erop dat scholen “extra middelen hebben gekregen om dit soort uitdagingen te bespreken met jongeren”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

MBO-scholen zetten volgens hem bijvoorbeeld extra studiebegeleiders in, maar ook wordt er externe professionele hulp ingeschakeld “om goede gesprekken met jongeren te voeren. De oplossing is niet eenvoudig, maar het is belangrijk om in gesprek te blijven.” Als het nodig is, moeten jongeren worden doorverwezen naar professionele hulp, stelt hij.

“Ik denk dat er ook een roep is voor toekomstperspectief voor deze jongeren. Als samenleving zijn we daar allemaal verantwoordelijk voor”, besluit Tekin.

‘Doen heel veel’

Volgens Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp probeert de politiek actief de kloof met jongeren te dichten. Ze wijst naar bijvoorbeeld de mogelijkheden tot burgerinitiatieven en petities, jongerendebatten en het kindervragenuurtje, dat afgelopen week plaatsvond in de Tweede Kamer. “We doen heel veel, maar het is een blijvende uitdaging om de kloof kleiner te maken. Het is belangrijk om te luisteren naar jongeren.”

LEES OOK: Jongeren zijn door afterpay snel een financiële prooi: ‘Ik heb een schuld van 30.000 euro’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer