main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 mei 2022 — 15:21

Nasleep corona zwaar voor jongeren: ‘Meer eetstoornissen en vergroot risico op eenzaamheid’

De nasleep van de coronacrisis valt jongeren zwaar, zegt Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. “Door het verstoren van sociale netwerken is er een vergroot risico op langdurige eenzaamheid”, aldus Bussemaker in een interview met Trouw.

Jongeren maken zich zorgen over goed onderwijs, werk, een betaalbaar huis, kinderen krijgen en een leefbare planeet, maar ook hun gezondheid en gelijke kansen, blijkt maandag uit een rapport van 14 adviesraden van de regering.

“Zorgen over de toekomst zijn van alle tijden, maar we zien nu dat de mentale gezondheid van jongeren de afgelopen jaren echt snel verslechterd is”, zegt Bussemaker tegen de krant. Volgens haar zijn er bijvoorbeeld meer eetstoornissen bij jongeren.

‘Lastig teruggekomen naar oude normaal’

Bussemaker, zelf hoogleraar, ziet dat studenten “lastig weer terugkomen in het oude normaal. Veel problemen verdwijnen niet met het uitdoven van de pandemie”, waarschuwt ze. Ze vindt dat de politiek meer naar jongeren moet luisteren en beter met ze moet samenwerken.

“We staan als samenleving voor een hoop grote uitdagingen: klimaat, woningmarkt, grote verschillen tussen verschillende groepen in de samenleving. Die problemen zijn niet nieuw, maar de coronacrisis maakte de kwetsbare positie van jongeren extra zichtbaar”, aldus Bussemaker.

‘In gesprek blijven’

Voor voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin “is dit verhaal niet onbekend”. Hij wijst erop dat scholen “extra middelen hebben gekregen om dit soort uitdagingen te bespreken met jongeren”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

MBO-scholen zetten volgens hem bijvoorbeeld extra studiebegeleiders in, maar ook wordt er externe professionele hulp ingeschakeld “om goede gesprekken met jongeren te voeren. De oplossing is niet eenvoudig, maar het is belangrijk om in gesprek te blijven.” Als het nodig is, moeten jongeren worden doorverwezen naar professionele hulp, stelt hij.

“Ik denk dat er ook een roep is voor toekomstperspectief voor deze jongeren. Als samenleving zijn we daar allemaal verantwoordelijk voor”, besluit Tekin.

‘Doen heel veel’

Volgens Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp probeert de politiek actief de kloof met jongeren te dichten. Ze wijst naar bijvoorbeeld de mogelijkheden tot burgerinitiatieven en petities, jongerendebatten en het kindervragenuurtje, dat afgelopen week plaatsvond in de Tweede Kamer. “We doen heel veel, maar het is een blijvende uitdaging om de kloof kleiner te maken. Het is belangrijk om te luisteren naar jongeren.”

LEES OOK: Jongeren zijn door afterpay snel een financiële prooi: ‘Ik heb een schuld van 30.000 euro’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Staat de toekomst van de Nederlandse scheepsvaart op het spel?

Al jaren wachten Nederlandse scheepsbouwers in spanning af: volgende week beslist het kabinet bij welk bedrijf vier nieuwe onderzeeboten worden besteld. De beloning: een slordige 4 tot 6 miljard euro.

Wordt de opdracht uitbesteed aan het Nederlandse Damen, of gaat de Franse scheepsvaart ermee aan de haal?  Te gast hierover:

  • SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer;
  • Oud top-diplomaat, onder meer voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassadeur in Frankrijk en China, Ed Kronenburg;
  • Strategisch analist bij HCSS Frederik Mertens.
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Vanavond in WNL Haagse Lobby: staat de toekomst van de Nederlandse scheepsvaart op het spel?

Al jaren wachten Nederlandse scheepsbouwers in spanning af: volgende week beslist het kabinet bij welk bedrijf vier nieuwe onderzeeboten worden besteld. De beloning: een slordige…

Lees meer

Burgemeester Vlaardingen begrijpt oproep, maar: ‘Ik verwacht dat derdelanders naar Ter Apel gaan’

Burgemeester van Vlaardingen Bert Wijbenga weet niet of hij gehoor kan geven aan de oproep van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers om geen derdelanders naar…

Lees meer

ProRail waarschuwt voor meer hinder op spoor van 2025 tot 2030

Treinreizigers krijgen de komende jaren nog veel meer last van hinder door werkzaamheden op het spoor. Vorig jaar kondigde beheerder ProRail al aan in 2024…

Lees meer

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer