main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 mei 2022 — 15:21

Nasleep corona zwaar voor jongeren: ‘Meer eetstoornissen en vergroot risico op eenzaamheid’

De nasleep van de coronacrisis valt jongeren zwaar, zegt Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. “Door het verstoren van sociale netwerken is er een vergroot risico op langdurige eenzaamheid”, aldus Bussemaker in een interview met Trouw.

Jongeren maken zich zorgen over goed onderwijs, werk, een betaalbaar huis, kinderen krijgen en een leefbare planeet, maar ook hun gezondheid en gelijke kansen, blijkt maandag uit een rapport van 14 adviesraden van de regering.

“Zorgen over de toekomst zijn van alle tijden, maar we zien nu dat de mentale gezondheid van jongeren de afgelopen jaren echt snel verslechterd is”, zegt Bussemaker tegen de krant. Volgens haar zijn er bijvoorbeeld meer eetstoornissen bij jongeren.

‘Lastig teruggekomen naar oude normaal’

Bussemaker, zelf hoogleraar, ziet dat studenten “lastig weer terugkomen in het oude normaal. Veel problemen verdwijnen niet met het uitdoven van de pandemie”, waarschuwt ze. Ze vindt dat de politiek meer naar jongeren moet luisteren en beter met ze moet samenwerken.

“We staan als samenleving voor een hoop grote uitdagingen: klimaat, woningmarkt, grote verschillen tussen verschillende groepen in de samenleving. Die problemen zijn niet nieuw, maar de coronacrisis maakte de kwetsbare positie van jongeren extra zichtbaar”, aldus Bussemaker.

‘In gesprek blijven’

Voor voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin “is dit verhaal niet onbekend”. Hij wijst erop dat scholen “extra middelen hebben gekregen om dit soort uitdagingen te bespreken met jongeren”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

MBO-scholen zetten volgens hem bijvoorbeeld extra studiebegeleiders in, maar ook wordt er externe professionele hulp ingeschakeld “om goede gesprekken met jongeren te voeren. De oplossing is niet eenvoudig, maar het is belangrijk om in gesprek te blijven.” Als het nodig is, moeten jongeren worden doorverwezen naar professionele hulp, stelt hij.

“Ik denk dat er ook een roep is voor toekomstperspectief voor deze jongeren. Als samenleving zijn we daar allemaal verantwoordelijk voor”, besluit Tekin.

‘Doen heel veel’

Volgens Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp probeert de politiek actief de kloof met jongeren te dichten. Ze wijst naar bijvoorbeeld de mogelijkheden tot burgerinitiatieven en petities, jongerendebatten en het kindervragenuurtje, dat afgelopen week plaatsvond in de Tweede Kamer. “We doen heel veel, maar het is een blijvende uitdaging om de kloof kleiner te maken. Het is belangrijk om te luisteren naar jongeren.”

LEES OOK: Jongeren zijn door afterpay snel een financiële prooi: ‘Ik heb een schuld van 30.000 euro’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer