main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 mei 2022 — 15:21

Nasleep corona zwaar voor jongeren: ‘Meer eetstoornissen en vergroot risico op eenzaamheid’

De nasleep van de coronacrisis valt jongeren zwaar, zegt Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. “Door het verstoren van sociale netwerken is er een vergroot risico op langdurige eenzaamheid”, aldus Bussemaker in een interview met Trouw.

Jongeren maken zich zorgen over goed onderwijs, werk, een betaalbaar huis, kinderen krijgen en een leefbare planeet, maar ook hun gezondheid en gelijke kansen, blijkt maandag uit een rapport van 14 adviesraden van de regering.

“Zorgen over de toekomst zijn van alle tijden, maar we zien nu dat de mentale gezondheid van jongeren de afgelopen jaren echt snel verslechterd is”, zegt Bussemaker tegen de krant. Volgens haar zijn er bijvoorbeeld meer eetstoornissen bij jongeren.

‘Lastig teruggekomen naar oude normaal’

Bussemaker, zelf hoogleraar, ziet dat studenten “lastig weer terugkomen in het oude normaal. Veel problemen verdwijnen niet met het uitdoven van de pandemie”, waarschuwt ze. Ze vindt dat de politiek meer naar jongeren moet luisteren en beter met ze moet samenwerken.

“We staan als samenleving voor een hoop grote uitdagingen: klimaat, woningmarkt, grote verschillen tussen verschillende groepen in de samenleving. Die problemen zijn niet nieuw, maar de coronacrisis maakte de kwetsbare positie van jongeren extra zichtbaar”, aldus Bussemaker.

‘In gesprek blijven’

Voor voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin “is dit verhaal niet onbekend”. Hij wijst erop dat scholen “extra middelen hebben gekregen om dit soort uitdagingen te bespreken met jongeren”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

MBO-scholen zetten volgens hem bijvoorbeeld extra studiebegeleiders in, maar ook wordt er externe professionele hulp ingeschakeld “om goede gesprekken met jongeren te voeren. De oplossing is niet eenvoudig, maar het is belangrijk om in gesprek te blijven.” Als het nodig is, moeten jongeren worden doorverwezen naar professionele hulp, stelt hij.

“Ik denk dat er ook een roep is voor toekomstperspectief voor deze jongeren. Als samenleving zijn we daar allemaal verantwoordelijk voor”, besluit Tekin.

‘Doen heel veel’

Volgens Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp probeert de politiek actief de kloof met jongeren te dichten. Ze wijst naar bijvoorbeeld de mogelijkheden tot burgerinitiatieven en petities, jongerendebatten en het kindervragenuurtje, dat afgelopen week plaatsvond in de Tweede Kamer. “We doen heel veel, maar het is een blijvende uitdaging om de kloof kleiner te maken. Het is belangrijk om te luisteren naar jongeren.”

LEES OOK: Jongeren zijn door afterpay snel een financiële prooi: ‘Ik heb een schuld van 30.000 euro’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in