main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 mei 2022 — 13:03

Voorzitter VNO-NCW kritisch op politiek Den Haag omtrent arbeidsmigratie

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW, heeft kritiek op politiek Den Haag. Er is in haar ogen gebrek aan politiek leiderschap in de discussie over arbeidsmigranten buiten de EU. Dat zegt zij in De Telegraaf.

Volgens Thijssen “kunnen wij het ons niet veroorloven om te zeggen dat we ze niet willen”. Met andere woorden: Nederland kan niet zonder arbeidsmigranten. Het kabinet moet dit probleem volgens de bestuursvrouw beter uitleggen.

“De arbeidstekorten die wij hebben staan heel centraal in het kabinet”, reageert Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Goedemorgen Nederland op de kritiek van Thijssen.

Voorstel Europese Commissie

Het is een discussie die al veel langer speelt: moeten er wel of geen arbeidsmigranten naar de EU komen. De Europese Commissie vindt van wel. Die wil namelijk de regels versoepelen om arbeidsmigranten van buiten de EU eenvoudiger naar Europa te krijgen, mede om het enorme arbeidstekort binnen de EU op te lossen.

Tegenhangers van dit voorstel zeggen dat er binnen de EU voldoende mogelijkheden op tafel liggen om de arbeidsproblemen op te lossen. Tevens waarschuwen zij voor het botsen van culturen.

‘We hebben ze keihard nodig’

“De hele samenleving heeft baat bij meer arbeidsmigranten. We hebben ze simpelweg keihard nodig. Anders worden er te weinig huizen gebouwd en zijn er straks geen handen meer aan het bed”, zegt Thijssen verder tegen De Telegraaf.

Naast het trekken van arbeidsmigranten naar Nederland, kan het probleem ook intern opgelost worden. Bijvoorbeeld door parttimers meer te laten werken en door mensen die nu nog werkloos zijn aan een baan te helpen. “Het is zo dat mensen buiten de boot vallen en niet aansluiten. Daar zit ook veel potentieel”, zegt Dijkgraaf. “Eerlijk gezegd zou je willen dat die groeiende kansenongelijkheid en die tekorten op de arbeidsmarkt elkaar zouden kunnen versterken. Zodat wij weer mensen aan het werk kunnen krijgen.”

Maar zelfs als dat gebeurt, is er een personeelstekort, volgens Thijssen. Daarin volgt Dijkgraaf de woorden van Thijssen. “Het is een taai probleem. Daar moeten we eerlijk in zijn. Het raakt ons allemaal in alle sectoren. Er is bijna geen sector te noemen die geen ‘tekortsector’ is geworden.”

Ingewikkelde discussie

Het is volgens NRC-columnist Aylin Bilic, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, een “ingewikkelde discussie”. Enerzijds zegt de Arbeidsinspectie dat het ook voor problemen zorgt in het dagelijks leven. “Wonen, sociale zekerheid en noem maar op”, zegt Bilic, die anderzijds de zorg van Thijssen goed kan begrijpen. “We hebben vergrijzing op komst en als de tekorten die er nu al zijn erger worden, kun je best op slot raken”, verwijst zij naar zorgpersoneel, de horecasector of vakmensen in de bouw.

Bilic pleit voor een heldere discussie over wat de vergrijzing in de toekomst nu betekent voor de arbeidsmarkt. “De politiek heeft daar voor de lange termijn te weinig aandacht voor, om er goed over te spreken in het nu.”

LEES OOK: VNO-NCW voorzitter Thijssen heet arbeidsmigranten welkom: ‘Wij kunnen niet zonder ze’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer