main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 mei 2022 — 13:03

Voorzitter VNO-NCW kritisch op politiek Den Haag omtrent arbeidsmigratie

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW, heeft kritiek op politiek Den Haag. Er is in haar ogen gebrek aan politiek leiderschap in de discussie over arbeidsmigranten buiten de EU. Dat zegt zij in De Telegraaf.

Volgens Thijssen “kunnen wij het ons niet veroorloven om te zeggen dat we ze niet willen”. Met andere woorden: Nederland kan niet zonder arbeidsmigranten. Het kabinet moet dit probleem volgens de bestuursvrouw beter uitleggen.

“De arbeidstekorten die wij hebben staan heel centraal in het kabinet”, reageert Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Goedemorgen Nederland op de kritiek van Thijssen.

Voorstel Europese Commissie

Het is een discussie die al veel langer speelt: moeten er wel of geen arbeidsmigranten naar de EU komen. De Europese Commissie vindt van wel. Die wil namelijk de regels versoepelen om arbeidsmigranten van buiten de EU eenvoudiger naar Europa te krijgen, mede om het enorme arbeidstekort binnen de EU op te lossen.

Tegenhangers van dit voorstel zeggen dat er binnen de EU voldoende mogelijkheden op tafel liggen om de arbeidsproblemen op te lossen. Tevens waarschuwen zij voor het botsen van culturen.

‘We hebben ze keihard nodig’

“De hele samenleving heeft baat bij meer arbeidsmigranten. We hebben ze simpelweg keihard nodig. Anders worden er te weinig huizen gebouwd en zijn er straks geen handen meer aan het bed”, zegt Thijssen verder tegen De Telegraaf.

Naast het trekken van arbeidsmigranten naar Nederland, kan het probleem ook intern opgelost worden. Bijvoorbeeld door parttimers meer te laten werken en door mensen die nu nog werkloos zijn aan een baan te helpen. “Het is zo dat mensen buiten de boot vallen en niet aansluiten. Daar zit ook veel potentieel”, zegt Dijkgraaf. “Eerlijk gezegd zou je willen dat die groeiende kansenongelijkheid en die tekorten op de arbeidsmarkt elkaar zouden kunnen versterken. Zodat wij weer mensen aan het werk kunnen krijgen.”

Maar zelfs als dat gebeurt, is er een personeelstekort, volgens Thijssen. Daarin volgt Dijkgraaf de woorden van Thijssen. “Het is een taai probleem. Daar moeten we eerlijk in zijn. Het raakt ons allemaal in alle sectoren. Er is bijna geen sector te noemen die geen ‘tekortsector’ is geworden.”

Ingewikkelde discussie

Het is volgens NRC-columnist Aylin Bilic, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, een “ingewikkelde discussie”. Enerzijds zegt de Arbeidsinspectie dat het ook voor problemen zorgt in het dagelijks leven. “Wonen, sociale zekerheid en noem maar op”, zegt Bilic, die anderzijds de zorg van Thijssen goed kan begrijpen. “We hebben vergrijzing op komst en als de tekorten die er nu al zijn erger worden, kun je best op slot raken”, verwijst zij naar zorgpersoneel, de horecasector of vakmensen in de bouw.

Bilic pleit voor een heldere discussie over wat de vergrijzing in de toekomst nu betekent voor de arbeidsmarkt. “De politiek heeft daar voor de lange termijn te weinig aandacht voor, om er goed over te spreken in het nu.”

LEES OOK: VNO-NCW voorzitter Thijssen heet arbeidsmigranten welkom: ‘Wij kunnen niet zonder ze’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer