main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 april 2022 — 09:40

Zelenski blijft vragen om wapens: ‘Morele plicht van ieder land’

Het grootscheepse Russische offensief in het oosten van Oekraïne is op volle kracht aan de gang. Dat zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski dinsdagavond in een videoboodschap op Telegram. “Momenteel is praktisch het hele Russische leger dat tot vechten in staat is op ons territorium en in het grensgebied met Rusland geconcentreerd.”

De invasiemacht heeft “bijna iedereen en alles wat beschikbaar is om oorlog te voeren tegen ons samengebracht”, zei de president.

Om Oekraïne te verdedigen, deed hij opnieuw een oproep meer wapens te leveren. Als Oekraïne “toegang zou hebben tot al het noodzakelijke oorlogsmaterieel dat te vergelijken is met wat de Russische Federatie in stelling kan brengen, dan hadden we deze oorlog al beëindigd”.

Hij voegde er nog aan toe dat het een “morele plicht” is van elk land dat deze wapens heeft die ter beschikking te stellen van Oekraïne. Dan kunnen de levens van duizenden landgenoten worden gered.

Belang wapenleveranties

Volgens Peter Wijninga, defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), is het maar zeer de vraag of Oekraïne met meer buitenlandse wapens de Russische invasie een halt had kunnen toeroepen. “Maar Zelenski wil het belang van de wapenleveranties natuurlijk blijven benadrukken”, zegt Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Wijninga geeft “de toon van Zelenski wel aan hoe precair de situatie is. Het gaat nu om de Donbas-regio. Dat is door de Russen drie weken geleden tot belangrijkste doel verklaard. Ze zijn nu bezig dat gebied binnen te halen en de kans bestaat dat dat gaat lukken. Daardoor dreigt een deel van Oekraïne verloren te gaan.”

Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer is de communicatiestrategie van Zelenski, met onder meer de dagelijkse videoboodschappen, “succesvol. En hij maakt een tournee langs alle grote westerse parlementen en ook parlementen in Azië. Hij weet de druk op ketel te zetten. Dat rendeert, want hij krijgt wapens.”

Steun Amerika

Zo is de verwachting dat de Amerikaanse president Joe Biden in de komende dagen een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen, meldt NBC News op basis van Amerikaanse functionarissen. De hulp zou van ongeveer dezelfde omvang zijn als het pakket van 800 miljoen dollar dat vorige week werd aangekondigd.

Het pakket militaire hulp dat de regering-Biden vorige week aankondigde, bevat onder meer artilleriesystemen, artilleriegranaten, gepantserde voertuigen en onbemande boten die voor kustverdediging bedoeld zijn. De details van het nieuwe, nog niet aangekondigde pakket moeten nog worden uitgewerkt.

Ingrijpen NAVO

Als Rusland niet over kernwapens zou beschikken, was de NAVO “al lang” militair betrokken geweest in Oekraïne. Dat heeft Van de Roer “achter gesloten deuren” diplomaten horen zeggen. “Maar de angst voor opschaling en een wanhoopsdaad van Poetin, is diep ingedaald”.

Wijninga denkt dat dat klopt. “We hebben ingegrepen in Kosovo en Servië, omdat de Serven met etnische zuiveringen bezig waren. Waarom doen we dat nu niet? Het verschil tussen Servië en Rusland is niet alleen de omvang van het land, maar met name het Russische bezit van kernwapens. Als dat niet het geval was geweest, denk ik dat we een humanitaire interventie hadden gepleegd, met als precedent Kosovo”, besluit hij.

LEES OOK: Rode Kruis: honderdduizenden vluchtelingen in zuidwesten Oekraïne

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?

In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?

Luister het in de podcast via je favoriete app!

Heeft de monarchie economische waarde?

Steeds minder millennials vinden dat Nederland een monarchie moet blijven. Stand van Nederland onderzoekt de economische meerwaarde van het koningshuis, met name voor de bedrijfswereld.
Vrijdag 23.10 uur
DNB-baas Knot: meer risico’s financiële stabiliteit EU door Trump

Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…

Lees meer

Hoekstra kan door als Eurocommissaris voor Klimaat

Wopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….

Lees meer

Jansen: nog geen besluit over Lelylijn en Nedersaksenlijn

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…

Lees meer

FDP wil niet in Duitse coalitie met AfD: ‘Te veel fascisten, racisten en nationaalsocialisten’

Als het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…

Lees meer

Ondernemersvereniging: veel ondernemers blij met winst Trump

In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…

Lees meer