main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2022 — 10:37

Offensief in de Donbas is begonnen: ‘Rusland kan het langer volhouden dan Oekraïne’

Het verwachte offensief van het Russische leger in het oosten van Oekraïne lijkt begonnen. De focus ligt op de regio Donbas, waar de afvallige zelfverklaarde onafhankelijke republieken Donetsk en Loehansk liggen. Het gaat erom spannen: de Russische troepen zijn nog niet in grote getale aanwezig, maar het land heeft wel “diepere strategische zakken” dan Oekraïne. Dat zegt bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden, Frans Osinga. “Ze kunnen het langer volhouden dan Oekraïne.”

In de provincie Charkov zijn naar het zich laat aanzien offensieven ingezet op de plaatsen Izjoem en Barvinkove. Gouverneur Pavlo Kirilenko meldde laat op de maandagavond via platform Telegram dat door de beschietingen en bombardementen zeker vier burgerdoden zijn te betreuren. De invasietroepen rukken ook op richting Slovjansk in de provincie Donetsk.

Inleidende beschietingen?

In een videoboodschap zei Zelenski: “We kunnen nu zeggen dat de Russische strijdkrachten het startsein hebben gegeven voor de slag om de Donbas, waarop ze zich al zo lang hebben voorbereid.”

“Wie ben ik om te twijfelen aan Zelenski. Hij zit bovenop de informatie”, zegt Osinga in Goedemorgen Nederland op de vraag of de berichten vanuit Oekraïne kloppen. “Aan de andere kant hebben we gisteravond de woordvoerder van het Pentagon horen zeggen dat het wel een beetje vroeg lijkt dat dit daadwerkelijk het offensief is. Rusland heeft best wel wat tijd nodig gehad om daar voldoende grote militaire eenheid te formuleren.”

Op dit moment zijn er 67.000 Russische troepen gesitueerd in Oekraïne. Dat klinkt veel, maar dat valt mee, zegt Osinga, en daarom is de twijfel van het Pentagon volgens hem terecht. “Daar wordt verwacht dat dit de inleidende beschietingen zijn. We zien zeker een gestage opmars, of een poging daartoe. Maar daar achter moet nog veel meer komen, wil Rusland daadwerkelijk het enorm grote gebied kunnen veroveren.”

Donbas

Moskou heeft eerder laten weten dat het belangrijkste doel op dit moment is om de Donbas, waar pro-Russische separatisten al jarenlang strijd leveren, onder controle te krijgen en een verbinding over land met de Krim tot stand te brengen.

“In het begin van deze oorlog waren er totaal 50.000 Russische troepen, verspreid over vier fronten. Nu hebben ze het ingekort tot twee fronten, maar ook rond de Krim, bij Charkov, wordt gevochten. Marioepol is nog steeds niet helemaal bezet”, zegt Osinga. “Dan is een groot legerkorps over zo’n grote afstand niet zoveel.”

Aan de andere kant moet je de Russische troepen ook afzetten tegenover die van Oekraïne. “En daar wordt verwacht, maar daar hebben we heel weinig informatie over, dat er ongeveer 30.000 man zijn”, zegt Osinga. “Waarschijnlijk, en dat is een probleem voor Oekraïne, beschikt Rusland intussen ook over luchtoverwicht in die Donbas-regio, van waar ze ook in de diepte maar ook in het front Oekraïense eenheden kunnen bestoken.”

Hoe het Oekraïense leger er precies voor staat is niet duidelijk. “Ook de Amerikaanse bronnen geven daar weinig over prijs, terwijl ik wel denk dat ze daar veel meer over weten”, zegt Osinga, die dat “begrijpelijk” noemt. “Maar we moeten er vanuit gaan dat zij intussen ook duizenden slachtoffers hebben moeten incasseren. Maar hoeveel tanks, hoeveel artillerie, hoeveel vliegtuigen en helikopters ze nog hebben: we weten het eigenlijk niet.”

‘Vrees dat Oekraïne uiteindelijk uit munitie en eenheden gaat lopen’

Het Oekraïense leger krijgt veel (wapen)steun vanuit andere landen. Maar om die wapens uiteindelijk op de juiste plek te krijgen, is ingewikkeld. “De afstanden zijn natuurlijk enorm. De munitieconsumptie is waanzinnig hoog. Dus de vrees is ook dat als dit lang gaat duren, dat Oekraïne uiteindelijk uit zijn munitie en eenheden gaat lopen”, zegt Osinga. “Dat de tanks uiteindelijk vernietigd gaan worden, en dat het Westen misschien niet in staat is om die met een voldoende tempo aan te kunnen vullen.”

Rusland heeft wat dat betreft wat diepere strategische zakken, aldus Osinga. “Het is een waanzinnig land, ze hebben verschillende militaire districten. En vanuit Oost-Rusland kunnen ze alle eenheden die kant op brengen, maar dat is een waanzinnige operatie waar ze ook al een tijdje mee aan de gang zijn.”

Zo zijn de eenheden die in eerste instantie bij Kiev waren uiteindelijk richting de Donbas getransporteerd. “Maar het moreel van die troepen is niet echt geweldig”, zegt Osinga. “Heel veel materiaal is echt vernietigd, en daarnaast is het maar de vraag of Rusland daadwerkelijk de lessen heeft geleerd van de eerste paar weken. Er zijn heel veel variabelen die het succes van Rusland gaan beïnvloeden.”

LEES OOK: Poetin: sancties tegen Rusland ‘eigen doelpunt’ van het Westen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer

Beperkt aanbod en te veel vraag: waarom jij moeilijk aan een huis komt

Een schraal aanbod en veel vraag. De woningmarkt ligt op zijn gat en de prijzen blijven stijgen. Liggen er naast het ingezette beleid van demissionair…

Lees meer

Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling ‘Samen voor schone lucht’. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting…

Lees meer

Hamas ziet nieuwe steun VS als ‘groen licht’ voor agressie Israël

Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. “Deze steun, die…

Lees meer

Moet Nederland zich voorbereiden op een oorlogseconomie? ‘De wereld is grimmiger geworden’

Voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit ervoor dat de zelfbescherming van Nederland nadrukkelijker op de agenda moet komen. “De wereld is grimmiger…

Lees meer