Offensief in de Donbas is begonnen: ‘Rusland kan het langer volhouden dan Oekraïne’
Het verwachte offensief van het Russische leger in het oosten van Oekraïne lijkt begonnen. De focus ligt op de regio Donbas, waar de afvallige zelfverklaarde onafhankelijke republieken Donetsk en Loehansk liggen. Het gaat erom spannen: de Russische troepen zijn nog niet in grote getale aanwezig, maar het land heeft wel “diepere strategische zakken” dan Oekraïne. Dat zegt bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden, Frans Osinga. “Ze kunnen het langer volhouden dan Oekraïne.”
In de provincie Charkov zijn naar het zich laat aanzien offensieven ingezet op de plaatsen Izjoem en Barvinkove. Gouverneur Pavlo Kirilenko meldde laat op de maandagavond via platform Telegram dat door de beschietingen en bombardementen zeker vier burgerdoden zijn te betreuren. De invasietroepen rukken ook op richting Slovjansk in de provincie Donetsk.
Inleidende beschietingen?
In een videoboodschap zei Zelenski: “We kunnen nu zeggen dat de Russische strijdkrachten het startsein hebben gegeven voor de slag om de Donbas, waarop ze zich al zo lang hebben voorbereid.”
“Wie ben ik om te twijfelen aan Zelenski. Hij zit bovenop de informatie”, zegt Osinga in Goedemorgen Nederland op de vraag of de berichten vanuit Oekraïne kloppen. “Aan de andere kant hebben we gisteravond de woordvoerder van het Pentagon horen zeggen dat het wel een beetje vroeg lijkt dat dit daadwerkelijk het offensief is. Rusland heeft best wel wat tijd nodig gehad om daar voldoende grote militaire eenheid te formuleren.”
Op dit moment zijn er 67.000 Russische troepen gesitueerd in Oekraïne. Dat klinkt veel, maar dat valt mee, zegt Osinga, en daarom is de twijfel van het Pentagon volgens hem terecht. “Daar wordt verwacht dat dit de inleidende beschietingen zijn. We zien zeker een gestage opmars, of een poging daartoe. Maar daar achter moet nog veel meer komen, wil Rusland daadwerkelijk het enorm grote gebied kunnen veroveren.”
Donbas
Moskou heeft eerder laten weten dat het belangrijkste doel op dit moment is om de Donbas, waar pro-Russische separatisten al jarenlang strijd leveren, onder controle te krijgen en een verbinding over land met de Krim tot stand te brengen.
“In het begin van deze oorlog waren er totaal 50.000 Russische troepen, verspreid over vier fronten. Nu hebben ze het ingekort tot twee fronten, maar ook rond de Krim, bij Charkov, wordt gevochten. Marioepol is nog steeds niet helemaal bezet”, zegt Osinga. “Dan is een groot legerkorps over zo’n grote afstand niet zoveel.”
Aan de andere kant moet je de Russische troepen ook afzetten tegenover die van Oekraïne. “En daar wordt verwacht, maar daar hebben we heel weinig informatie over, dat er ongeveer 30.000 man zijn”, zegt Osinga. “Waarschijnlijk, en dat is een probleem voor Oekraïne, beschikt Rusland intussen ook over luchtoverwicht in die Donbas-regio, van waar ze ook in de diepte maar ook in het front Oekraïense eenheden kunnen bestoken.”
Hoe het Oekraïense leger er precies voor staat is niet duidelijk. “Ook de Amerikaanse bronnen geven daar weinig over prijs, terwijl ik wel denk dat ze daar veel meer over weten”, zegt Osinga, die dat “begrijpelijk” noemt. “Maar we moeten er vanuit gaan dat zij intussen ook duizenden slachtoffers hebben moeten incasseren. Maar hoeveel tanks, hoeveel artillerie, hoeveel vliegtuigen en helikopters ze nog hebben: we weten het eigenlijk niet.”
‘Vrees dat Oekraïne uiteindelijk uit munitie en eenheden gaat lopen’
Het Oekraïense leger krijgt veel (wapen)steun vanuit andere landen. Maar om die wapens uiteindelijk op de juiste plek te krijgen, is ingewikkeld. “De afstanden zijn natuurlijk enorm. De munitieconsumptie is waanzinnig hoog. Dus de vrees is ook dat als dit lang gaat duren, dat Oekraïne uiteindelijk uit zijn munitie en eenheden gaat lopen”, zegt Osinga. “Dat de tanks uiteindelijk vernietigd gaan worden, en dat het Westen misschien niet in staat is om die met een voldoende tempo aan te kunnen vullen.”
Rusland heeft wat dat betreft wat diepere strategische zakken, aldus Osinga. “Het is een waanzinnig land, ze hebben verschillende militaire districten. En vanuit Oost-Rusland kunnen ze alle eenheden die kant op brengen, maar dat is een waanzinnige operatie waar ze ook al een tijdje mee aan de gang zijn.”
Zo zijn de eenheden die in eerste instantie bij Kiev waren uiteindelijk richting de Donbas getransporteerd. “Maar het moreel van die troepen is niet echt geweldig”, zegt Osinga. “Heel veel materiaal is echt vernietigd, en daarnaast is het maar de vraag of Rusland daadwerkelijk de lessen heeft geleerd van de eerste paar weken. Er zijn heel veel variabelen die het succes van Rusland gaan beïnvloeden.”
LEES OOK: Poetin: sancties tegen Rusland ‘eigen doelpunt’ van het Westen
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Diefstal op de werkvloer een taboe
Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.
Terugluisteren: SP-leider Jimmy Dijk bij Rick Nieman
De zondag begint met Rick Nieman. Met SP-leider Jimmy Dijk, Jort Kelder over de mooiste biografieën en Raymond Mens, Kysia Hekster en Carol Rock over de race naar het Witte Huis.
Klik hier en luister deze aflevering nu terug als podcast.
De verkoop van gebruikte auto’s lag vorige maand ruim 12 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt brancheorganisatie BOVAG. Vooral gebruikte elektrische auto’s werden…
Lees meerHet CDA haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen slechts vijf zetels, maar bijna een jaar later zijn de christendemocraten opgewekt. In de laatste peiling van EenVandaag…
Lees meerOnder vrouwen is het een bekend begrip: de overgang. Mannen praten er te weinig over. Jurgen van den Berg maakte een podcast over hormonale schommelingen…
Lees meerTikTok of Instagram als springplank naar de theaterzaal. Voor steeds meer entertainers is dat werkelijkheid geworden, zo schreef onder meer Het Parool onlangs. Theaterproducent Albert…
Lees meerDe opgestapte staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) wordt door PVV-leider Geert Wilders voor de trein gegooid, zegt oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in Sven…
Lees meerProducent en muzikant Quincy Jones is overleden. Hij stierf zondag omringd door zijn familie in zijn woning in Los Angeles. Jones is 91 jaar geworden. Jones…
Lees meerHet CDA en de VVD komen met een oproep om kerncentrales sneller uit te rollen in Nederland. VVD-kamerlid Silvio Erkens en CDA-leider Henri Bontenbal willen…
Lees meerIn het Noord-Hollandse Tuitjenhorn willen ze aan de rand van het dorp een kavel bouwen voor jongeren die in het dorp willen blijven wonen. Ze…
Lees meerTerwijl 5 november met rasse schreden nadert, groeien in de Verenigde Staten de zorgen om misinformatie rond de presidentsverkiezingen. Volgens techexpert Ben van der Burg…
Lees meerHet transformeren van oude kantoren of leegstaande winkels naar huizen of appartementen is voor het tweede jaar op rij gedaald. Dat meldt het CBS. Met…
Lees meerVoormalig minister-president Ruud Lubbers koos aan het eind van zijn leven voor euthanasie. Dat is te lezen in de biografie Ruud Lubbers, Een Slag Anders, geschreven door Lennart…
Lees meerDe KNVB heeft de strijd tegen de btw-verhoging op sport nog niet opgegeven. De nationale voetbalbond organiseert maandag een staand ontbijt met sporters en Kamerleden….
Lees meerMedewerkers en andere betrokkenen bij Blokker krijgen maandag meer te horen over de financiële situatie van de winkelketen. Het 128 jaar oude winkelbedrijf kampte de…
Lees meerReizigers op Eindhoven Airport kunnen zondag te maken krijgen met vertraagde of geannuleerde vluchten, waarschuwt het vliegveld op de eigen website. Oorzaak is de mist…
Lees meerDe week begint nog vrij zonnig, maar volgens Weeronline moeten we vanaf woensdag rekening houden met mist, laaghangende bewolking en lokaal ook lichte regenbuien. De…
Lees meer