main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 april 2022 — 14:42

Zijn de gevolgen van de wildgroei aan jeugdzorgaanbieders nog te overzien?

De marktwerking in de zorg werkt niet als een geoliede machine. De coronacrisis legde dat probleem ook pijnlijk hard bloot. Dit geldt ook voor de jeugdzorg. De vrijemarktwerking heeft niet geleid tot lagere kosten, maar zorgde juist voor een wildgroei van aanbieders. Voor veel jongeren en millennials, die vaak een ggz-diagnose hebben, een behoorlijk probleem. Want waar kunnen zij niet het beste terecht?

Er is flink bezuinigd op de jeugdzorg. Daarnaast werd de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg bij de gemeentes neergelegd. Met het gevolg dat vaak de goedkoopste – en dus niet altijd de meest passende – optie de beste werd.

‘Dan verdien je gewoon hulp’

Dat is ook terug te zien aan de zorg die zorgverleners aanbieden. Of beter gezegd: die zij niet aanbieden. Dat wil zeggen dat een zorgverlener de meest moeilijke of meest ingewikkelde gevallen of problematieken links laat liggen. “Het geeft heel erg het verschil aan tussen aanbieders. Er zijn aanbieders die kunnen kiezen in welke mensen ze willen helpen en er zijn aanbieders zijn die zeggen: juist als je dit allemaal hebt, heb je zorg nodig”, zegt Mirjam van den Nieuwenhuijzen, bestuurder van een jeugdinstelling, bij Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Bij de jeugdinstelling van Van Nieuwenhuijzen zijn juist de meest ernstige gevallen van harte welkom. “Want dan hoor je echt bij de kwetsbare doelgroep binnen onze maatschappij. Dan verdien je gewoon hulp.”

‘Snellere doorstroom’

Alleen de makkelijke gevallen pakken en zodra het moeilijk wordt doorschuiven naar een andere zorginstelling. Die sfeer hangt er een beetje binnen de jeugdzorg. Martin de Heer van Mentaal Beter noemt dit een “bekend verwijt”, maar is het daar niet mee eens. “Wij zijn ervan overtuigd dat je die grotere stroom van vragen het best heel efficiënt en op een kwalitatief goede manier geprotocolleerd kunt aanpakken”, legt hij uit.

Korte wachttijd, goede doorstroom, snelle behandelingen en ook weer op tijd stoppen. Dat is de werkwijze van Mentaal Beter, vertelt De Heer. “Wij meten goed de voortgang en als wij zien dat het klachtenniveau voldoende is gedaald en de ontwikkeling van het kind kan weer door, dan stoppen wij.” Op die manier hoopt Mentaal Beter sneller en meer cliënten te helpen.

De discussie die volgens De Heer gevoerd moet worden is: “Wat hebben wij nou over voor de jeugdzorg als samenleving?”. En dus ook wat men daarvoor wilt betalen. Moet dat allemaal wel uit gemeenschapsmiddelen komen, vraagt De Heer zich af. “Ik ben voorstander van dat wij voor de specialistische ggz veel meer naar een landelijk systeem gaan. Goed en duidelijk zijn in welke zorg betalen wij wel en welke betalen wij niet als samenleving.”

Veel kinderen en jongeren kampen met psychische problemen, maar hulp vinden in de jeugdzorg wordt steeds lastiger. Hoe kan de jeugdzorg nu eigenlijk het beste uitbesteed worden? Shayno Numansen onderzocht dit in Stand van Nederland: Generatie Next. De hele aflevering van het WNL-programma kijk je hier terug, net zoals oudere afleveringen.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer