Is digitaal knooppunt Nederland veilig voor een cyberaanval? ‘Je kunt niet zomaar een kabeltje eruit trekken’
Russische president Vladimir Poetin zegt niet bezig te zijn met een invasie van zijn buurland Oekraïne, maar van cyberaanvallen is wel degelijk sprake. Een deel van deze aanvallen liep ook via Nederlandse servers, dus rijst de vraag in hoeverre ons land wel veilig is tegen mogelijke cyberaanvallen.
Rusland pleegde cyberaanvallen op onder andere overheidsnetwerken van Oekraïne, middels een zogeheten DDOS-aanval. Dat wil zeggen dat er in korte tijd heel veel informatie wordt verstuurd naar een website of systeem die dat niet aankan, waardoor het plat komt te liggen. "Vitale organisaties werden aangevallen en dat was zeer verontrustend", zegt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Gevaar Nederland
Rajkowski benadrukt dat het "zeer belangrijk" is om te voorkomen dat dit soort aanvallen ook in Nederland plaatsvinden. Een groot deel van de cyberaanvallen verliep dus via Nederlandse servers.
Rajkowski denkt overigens niet dat Nederland daardoor direct gevaar loopt. Maar zaken als wraakporno en andere criminele activiteiten lopen ook via cyberaanvallen of hacks. "We hebben in Nederland ons digitale snelweg heel goed geregeld en daar maken criminelen een kwaadwillenden graag gebruik van."
Nederland is dus een soort digitaal knooppunt, maar dat wil niet zeggen dat Nederland de boel faciliteert. "Maar het maakt het wel lastig, want je kunt niet zomaar even een kabel uit een kastje trekken." Het kan namelijk zo zijn dat een ziekenhuis van eenzelfde verbinding gebruik maakt en door 'een kabeltje eruit te trekken' leg je ook het systeem van het ziekenhuis plat. "Er is in Nederland veel aandacht voor (digitale veiligheid, red.), maar het kan en moet veel beter."
Economische gevolgen
Maar ook Nederland kan dus worden aangevallen, mogelijk om gevoelige informatie los te weken. "Terreinen waarop we kunnen worden aangevallen zijn bijvoorbeeld ons online betalingsverkeer, elektriciteitsnet, stormvloedkering. Dus onze vitale infrastructuur", zegt Inge Bryan, CEO van een cyberveiligheidsbedrijf. "En wij zijn heel digitaal, alles is verbonden. We zijn ontzettend rijk en dat maakt ons een aantrekkelijk doelwit."
Het kan ook de nodige economische risico's met zich meebrengen, als iemand besluit een cyberaanval op Nederland uit te voeren. "Die zijn gigantisch", vertelt Rajkowski. Neem een bedrijf met unieke kennis voor de wereld. "Als die kennis gejat wordt, dan kan het bedrijf failliet gaan en gaan er banen verloren." En juist met die kennis verdient Nederland zijn brood. "Dus als dit gejat wordt, waar verdienen wij ons brood dan nog mee? Dit gaat echt over nationale veiligheid."
LEES OOK: Cyberaanval op Oekraïense banken en ministeries verliep via Nederland