main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 februari 2022 — 12:51

Zorgkosten torenhoog door duur extern personeel: ‘Meer zzp’ers door slechte contracten en ingewikkelde roosters’

De kosten van de ouderenzorg, ggz en gehandicaptenzorg lopen sterk op. Die zullen de komende drie jaar met maar liefst 32 procent stijgen. Uit onderzoek en analyses van Intrakoop (inkoopcoöperatie van de zorg) blijkt dat personeelstekorten en het inhuren van extern personeel twee redenen zijn achter de stijgende kosten. Dat schrijft Trouw.

In die drie jaar wordt er naar verwachting 18 miljard euro extra uitgegeven aan zorgpersoneel. Dat komt vooral omdat het inhuren van extern zorgpersoneel erg duur is. Uiteindelijk gaat dit ook ten koste van de kwaliteit van de zorg. Want hoe meer geld er naar het inhuren van extern personeel gaat, hoe minder investeringen mogelijk zijn om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Extern personeel

Het probleem begint dus eigenlijk bij het personeelstekort in de zorg. ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, erkent het probleem en weet ook dat het inhuren van extern personeel niet de ideale oplossing is.

“Er zijn simpelweg te weinig mensen om deze vacatures de komende twintig jaar te kunnen invullen. We moeten dus anders naar dit probleem gaan kijken, bijvoorbeeld met technologische innovaties die bepaalde taken van personeel kunnen overnemen”, zegt een woordvoerder tegen de krant.

Kosten drukken

Nu de kosten zo de pan uit rijzen, is de vraag op welke manier deze weer gedrukt kunnen worden. Kabinetten bijten zich hier al tientallen jaren op stuk. Rutte IV probeert de kosten in toom te houden door bijvoorbeeld ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. In het regeerakkoord staat ook een plan opgeschreven om wonen en zorg van elkaar te scheiden. Dat wil zeggen dat vermogende bewoners van verpleeghuizen zelf meer geld moeten ophoesten.

“Er is heel veel verspilling in de zorg, met name door bureaucratie”, zegt SP-leider Lilian Marijnissen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Marijnissen doelt op de administratieve rompslomp waar veel zorgverleners mee te maken hebben. “Uit onderzoeken blijkt dat zij daar 40 procent van hun tijd aan besteden, in plaats van aan de mensen. Als je dat aanpakt, kun je er veel geld ophalen.”

Het probleem zit ‘m volgens de politicus ook in het feit dat er slecht voor zorgmedewerkers wordt gezorgd. “Slechte contracten en ingewikkelde roosters die niet passen bij de levens van mensen. Dat is ook een trigger om als zzp’er aan de slag te gaan.” En dat valt dus veel duurder uit dan iemand die in vaste loondienst is.

Bezuiniging

“De zorgkosten gaan ook omhoog, omdat er meer vraag naar de zorg is. Dat komt ook door de vergrijzing”, legt Han ten Broeke, directeur politieke zaken HCSS, uit in Goedemorgen Nederland. “Het deel van het nationaal inkomen dat aan zorg wordt uitgegeven is spectaculair aan het stijgen en zal blijven stijgen. Dat wordt ietsje afgetopt, dus als je dat een bezuiniging wilt noemen, dan mag dat. Maar er wordt gewoon elk jaar meer geld aan zorg uitgegeven.”

“Dit is echt onzin”, reageert Marijnissen. “Als je de zorg op hetzelfde niveau wilt houden, moet er elk jaar meer geld naartoe. Als er minder geld naartoe gaat, betekent het dat het iets doet met de kwaliteit van de zorg.”

Ten Broeke en Marijnissen zijn het wel eens over de inzet van extern personeel. Dat ligt volgens beiden op dit moment te hoog.

LEES OOK: Dag van de ode aan de zorg: ‘Meeste mensen kiezen voor het vak met een bepaalde passie’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil. Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine is zaterdag voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer