main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2022 — 08:49

Westen moet één lijn trekken in conflict tussen Oekraïne en Rusland: ‘Heel erg belangrijk’

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer vindt dat het Westen gezamenlijk moet optrekken in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. “Het is heel erg belangrijk dat het Westen op één lijn zit en dat er geen spanningen tussen Europa en Amerika zijn”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Van de Roer is nu nog onduidelijk in hoeverre de handen ineen zijn geslagen. “Zit het Westen op één lijn over de financiële sancties en wat zijn nou precies de militairen bijdragen van al die NAVO-landen? Dat weten we niet en zal allemaal pas blijken op het moment dat Poetin de eerste stappen zet.”

Maandag spraken NAVO-chef Jens Stoltenberg, de Amerikaanse president Joe Biden en Europese leiders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse premier Boris Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, met elkaar over de situatie aan de grens van Oekraïne. Volgens Stoltenberg waren de Westerse leiders het erover eens dat ze samen moeten optrekken tegen agressie van Rusland, zo schreef hij na afloop op Twitter.

Biden sprak na afloop van een “zeer, zeer, zeer goed overleg”. Volgens hem bestaat tussen de VS en de Europese bondgenoten “totale eensgezindheid”. Volgens Stoltenberg zal “elke verdere agressie van Rusland tegen Oekraïne ernstige gevolgen” hebben.

Tekst gaat verder onder tweet. 

8500 militairen Amerikaanse militairen

Ondertussen hebben de Verenigde Staten 8500 militairen klaarstaan voor inzet in Europa, heeft het Pentagon maandag gezegd. De troepen kunnen op korte termijn in actie komen als de NAVO snel wil reageren op een Russische inval in Oekraïne.

Maar een beslissing over de inzet is nog niet genomen, benadrukte een woordvoerder van het Pentagon. De hogere staat van paraatheid betekent dat de troepen al na vijf dagen klaar zijn voor vertrek in plaats van na tien dagen.

De NAVO kondigde maandag eerder aan versterkingen naar Oost-Europese lidstaten te sturen en troepen in gereedheid te brengen. De extra gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems moeten Rusland afschrikken, zei Stoltenberg.

Evacuatie

Volgens Van de Roer moeten westerse landen ook afspraken maken over evacuatie. Nederlands ambassadepersoneel krijgt de kans om met familie terug te keren naar Nederland, zei minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) maandag. Maar in tegenstelling tot de Amerikanen en Britten wordt er nog niet gekozen om personeel terug te halen.

“We hebben de dramatische evacuatie gehad uit Afghanistan, waarbij het Westen níét op één lijn zat. Nu moet dat wel zo blijken”, zegt Van de Roer. Na de machtsovername van de Taliban in Afghanistan augustus vorig jaar kwam de evacuatiemissie veel te laat op gang en was er in eerste instantie nauwelijks en onoverzichtelijke samenwerking tussen westerse landen.

Hoekstra noemt het wel of niet evacueren een “enorm dilemma”. Te vroeg terughalen zou olie op het vuur kunnen gooien van het al zo verhitte conflict tussen Rusland en het Westen. Maar te laat is ook een schrikbeeld, met de chaotische evacuatie uit de Afghaanse hoofdstad Kabul afgelopen zomer nog zo vers in het geheugen.

LEES OOK: Kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Frans Timmermans en Bas Eickhout bij Rick Nieman

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.
Zondag, 10.00 uur
AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer