‘Nederland krijgt er drie kerncentrales bij’
Nederland krijgt er drie kerncentrales bij. Dat hebben de VVD, D66, CDA en ChristenUnie met elkaar afgesproken in het coalitieakkoord, meldt parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Een heet hangijzer was de vraag of er extra kerncentrales komen. Het antwoord is ‘ja'”, zegt Vrijsen. “Wat ik begrijp is dat er drie kerncentrales bijkomen en de kerncentrale in Borssele blijft open tot na 2030.” Waar de nieuwe kerncentrales komen te staan, is voor hem nog onbekend.
Tijdens de formatie werd al duidelijk dat het niet zozeer de vraag was óf ze er moeten komen, maar vooral hoeveel geld de overheid erin wil steken. VVD en CDA wilden het liefst acht kerncentrales bouwen en hadden dat aantal voorgesteld tijdens de onderhandelingen, in de hoop dat ze op minimaal één of twee stuks zouden uitkomen, meldde De Volkskrant in november. Dat zijn er dus drie geworden. D66 aarzelde het meest over de noodzaak en de kosten.
Kernenergie is niet onomstreden, maar moet een relatief schoon alternatief bieden tijdens de overgang naar duurzame energie. Afgelopen week werd bekend dat de hoeveelheid elektriciteit die werd opgewekt met kolen in het derde kwartaal bijna is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat een tegenvaller is voor de Nederlandse milieu-ambities. Ook werd er veel meer elektriciteit geïmporteerd dan een jaar eerder.
Volgens het Algemeen Dagblad gaat het niet om drie, maar twee nieuwe centrales.
Presentatie regeerakkoord
De partijen presenteren vandaag na een recordlange formatie het coalitieakkoord. De partijleiders en secondanten komen ’s ochtends eerst nog bij elkaar met de punten waar hun fracties nog aan willen sleutelen. In de hal van de Tweede Kamer zullen de partijleiders het akkoord toelichten.
De VVD ging dinsdag als laatste akkoord en had volgens waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans nog wat “inhoudelijke punten”. De kleine fractie van de ChristenUnie zegt meer te hebben binnengehaald dan in 2017, maar wil woensdag nog spreken over “een paar punten die zwaar wegen”. De CDA-fractie gaf als eerste groen licht, en is “zeer tevreden”, volgens partijleider Wopke Hoekstra. Hij wil het nog over “details” hebben.
Kabinet geeft veel geld uit
Enkele voorstellen kwamen al op straat te liggen. Het kabinet geeft vooral geld uit, blijkt tot nu toe. Vele miljarden worden gestoken in het tegengaan van CO2-uitstoot en stikstofneerslag, het aanpakken van de woningcrisis en het verbeteren van koopkracht.
Zo wil het kabinet drie miljard euro aan lastenverlichting bieden, schrijft De Telegraaf. Dat geld moet vooral terechtkomen bij werkenden, gezinnen en de middeninkomens. Ook gaat het minimumloon met een euro omhoog, naar 10,80 euro per uur.
Tijdens de onderhandelingen heeft het bij de partijen behoorlijk geknetterd, vooral op de vlakken van migratie, medisch-ethische kwesties en op het gebied van het drugsbeleid. Op dat laatste thema botsten vooral het CDA en D66. De laatstgenoemde partij krijgt zijn zin als het gaat om de experimenten met wietteelt, want die gaan door. Daar staat tegenover dat er wordt ingezet op de aanpak van de vaak drugsgerelateerde ondermijning, iets wat het CDA wil aanpakken.
Ook voert het nieuwe kabinet rekeningrijden in, maar dit wordt uitgesmeerd over een aantal jaren vanwege hoge invoerings- en aanloopkosten, schrijft De Telegraaf. Daarnaast gaat er structureel extra geld naar Defensie, meldt het AD. Er komt jaarlijks zo’n drie miljard euro bij. Ook verdwijnt het leenstelsel voor studenten.
‘Nieuw elan’
Bij de presentatie van het akkoord zullen de partijleiders vooral het beloofde “nieuw elan” willen benadrukken. De vier partijen maakten ook deel uit van de oude coalitie, en de oppositie zegt dat er slechts sprake is van een doorstart van Rutte-III. Donderdag debatteert de Kamer over het coalitieakkoord. In de komende weken zullen de namen van bewindspersonen bekendgemaakt worden. Naar verwachting staat de nieuwe ministersploeg begin volgend jaar op het bordes.
LEES OOK: Roep om kerncentrales groeit: ‘We hebben het gewoon nodig’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Haagse Lobby
Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
- Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
- Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
De klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…
Lees meerHet Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…
Lees meerHet hele stelsel van toeslagen moet op de schop, zegt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen bij Goedemorgen Nederland op NPO1. Sterker nog: het stelsel moet overbodig gemaakt…
Lees meerEr lijkt maar geen einde te komen aan de chaos op Schiphol. Meerdere belangenpartijen rondom de luchthaven staan lijnrecht tegenover elkaar. Luchtvaartmaatschappijen, afhandelaars en Schiphol…
Lees meerVolgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…
Lees meerIran stelt “tienduizenden” gevangenen, onder wie velen die tijdens recente protesten tegen het islamitische regime om veiligheidsredenen zijn gearresteerd, op vrije voeten. Dat meldt de…
Lees meerDe rek is eruit, vindt FNV-voorman Tuur Elzinga. De vakbondsvereniging waarschuwt voor een storm aan stakingen, die zijn weerga niet kent. “Februari wordt de stakingsmaand.”…
Lees meerIn ieder geval één schrijver die op sociale media opgekomen is voor auteur Pim Lammers wordt nu ook bedreigd. Dat zegt Geneviève Waldmann, de voorzitter…
Lees meerDe komst van het bindend correctief referendum is nodig om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Dat zegt SP-leider Lilian Marijnissen. Haar partij verdedigt…
Lees meerNadat de VS zaterdag een Chinese spionageballon uit de lucht schoot zal de relatie tussen beide naties opnieuw getest worden. Volgens directeur politieke zaken van…
Lees meerDe lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…
Lees meerDirecteur van het jeugdeducatiefonds Hans Spekman zag de aanvragen van ouders bij zijn fonds verdrievoudigen het afgelopen jaar. Vanuit dat fonds kunnen ouders een bijdrage…
Lees meerWereldleiders en deskundigen komen vandaag samen op Barbados om te praten over maatregelen tegen antibioticaresistentie. Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) sterven jaarlijks wereldwijd al zo’n…
Lees meerPremier Mark Rutte wil deze week meerdere onderwerpen en voorstellen agenderen op de EU-top over asiel. Hij somt op: “buitengrensbewaking (Frontex); de terugkeer van mensen…
Lees meerDoodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers zijn onacceptabel. Dat zegt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) zondag op Twitter. Ze reageert daarmee op doodsbedreigingen…
Lees meer