main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 december 2021 — 08:37

‘Nederland krijgt er drie kerncentrales bij’

Nederland krijgt er drie kerncentrales bij. Dat hebben de VVD, D66, CDA en ChristenUnie met elkaar afgesproken in het coalitieakkoord, meldt parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Een heet hangijzer was de vraag of er extra kerncentrales komen. Het antwoord is ‘ja'”, zegt Vrijsen. “Wat ik begrijp is dat er drie kerncentrales bijkomen en de kerncentrale in Borssele blijft open tot na 2030.” Waar de nieuwe kerncentrales komen te staan, is voor hem nog onbekend.

Tijdens de formatie werd al duidelijk dat het niet zozeer de vraag was óf ze er moeten komen, maar vooral hoeveel geld de overheid erin wil steken. VVD en CDA wilden het liefst acht kerncentrales bouwen en hadden dat aantal voorgesteld tijdens de onderhandelingen, in de hoop dat ze op minimaal één of twee stuks zouden uitkomen, meldde De Volkskrant in november. Dat zijn er dus drie geworden. D66 aarzelde het meest over de noodzaak en de kosten.

Kernenergie is niet onomstreden, maar moet een relatief schoon alternatief bieden tijdens de overgang naar duurzame energie. Afgelopen week werd bekend dat de hoeveelheid elektriciteit die werd opgewekt met kolen in het derde kwartaal bijna is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat een tegenvaller is voor de Nederlandse milieu-ambities. Ook werd er veel meer elektriciteit geïmporteerd dan een jaar eerder.

Volgens het Algemeen Dagblad gaat het niet om drie, maar twee nieuwe centrales.

Presentatie regeerakkoord

De partijen presenteren vandaag na een recordlange formatie het coalitieakkoord. De partijleiders en secondanten komen ’s ochtends eerst nog bij elkaar met de punten waar hun fracties nog aan willen sleutelen. In de hal van de Tweede Kamer zullen de partijleiders het akkoord toelichten.

De VVD ging dinsdag als laatste akkoord en had volgens waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans nog wat “inhoudelijke punten”. De kleine fractie van de ChristenUnie zegt meer te hebben binnengehaald dan in 2017, maar wil woensdag nog spreken over “een paar punten die zwaar wegen”. De CDA-fractie gaf als eerste groen licht, en is “zeer tevreden”, volgens partijleider Wopke Hoekstra. Hij wil het nog over “details” hebben.

Kabinet geeft veel geld uit

Enkele voorstellen kwamen al op straat te liggen. Het kabinet geeft vooral geld uit, blijkt tot nu toe. Vele miljarden worden gestoken in het tegengaan van CO2-uitstoot en stikstofneerslag, het aanpakken van de woningcrisis en het verbeteren van koopkracht.

Zo wil het kabinet drie miljard euro aan lastenverlichting bieden, schrijft De Telegraaf. Dat geld moet vooral terechtkomen bij werkenden, gezinnen en de middeninkomens. Ook gaat het minimumloon met een euro omhoog, naar 10,80 euro per uur.

Tijdens de onderhandelingen heeft het bij de partijen behoorlijk geknetterd, vooral op de vlakken van migratie, medisch-ethische kwesties en op het gebied van het drugsbeleid. Op dat laatste thema botsten vooral het CDA en D66. De laatstgenoemde partij krijgt zijn zin als het gaat om de experimenten met wietteelt, want die gaan door. Daar staat tegenover dat er wordt ingezet op de aanpak van de vaak drugsgerelateerde ondermijning, iets wat het CDA wil aanpakken.

Ook voert het nieuwe kabinet rekeningrijden in, maar dit wordt uitgesmeerd over een aantal jaren vanwege hoge invoerings- en aanloopkosten, schrijft De Telegraaf. Daarnaast gaat er structureel extra geld naar Defensie, meldt het AD. Er komt jaarlijks zo’n drie miljard euro bij. Ook verdwijnt het leenstelsel voor studenten.

‘Nieuw elan’

Bij de presentatie van het akkoord zullen de partijleiders vooral het beloofde “nieuw elan” willen benadrukken. De vier partijen maakten ook deel uit van de oude coalitie, en de oppositie zegt dat er slechts sprake is van een doorstart van Rutte-III. Donderdag debatteert de Kamer over het coalitieakkoord. In de komende weken zullen de namen van bewindspersonen bekendgemaakt worden. Naar verwachting staat de nieuwe ministersploeg begin volgend jaar op het bordes.

LEES OOK: Roep om kerncentrales groeit: ‘We hebben het gewoon nodig’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer