‘Nederland krijgt er drie kerncentrales bij’
Nederland krijgt er drie kerncentrales bij. Dat hebben de VVD, D66, CDA en ChristenUnie met elkaar afgesproken in het coalitieakkoord, meldt parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Een heet hangijzer was de vraag of er extra kerncentrales komen. Het antwoord is ‘ja'”, zegt Vrijsen. “Wat ik begrijp is dat er drie kerncentrales bijkomen en de kerncentrale in Borssele blijft open tot na 2030.” Waar de nieuwe kerncentrales komen te staan, is voor hem nog onbekend.
Tijdens de formatie werd al duidelijk dat het niet zozeer de vraag was óf ze er moeten komen, maar vooral hoeveel geld de overheid erin wil steken. VVD en CDA wilden het liefst acht kerncentrales bouwen en hadden dat aantal voorgesteld tijdens de onderhandelingen, in de hoop dat ze op minimaal één of twee stuks zouden uitkomen, meldde De Volkskrant in november. Dat zijn er dus drie geworden. D66 aarzelde het meest over de noodzaak en de kosten.
Kernenergie is niet onomstreden, maar moet een relatief schoon alternatief bieden tijdens de overgang naar duurzame energie. Afgelopen week werd bekend dat de hoeveelheid elektriciteit die werd opgewekt met kolen in het derde kwartaal bijna is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat een tegenvaller is voor de Nederlandse milieu-ambities. Ook werd er veel meer elektriciteit geïmporteerd dan een jaar eerder.
Volgens het Algemeen Dagblad gaat het niet om drie, maar twee nieuwe centrales.
Presentatie regeerakkoord
De partijen presenteren vandaag na een recordlange formatie het coalitieakkoord. De partijleiders en secondanten komen ’s ochtends eerst nog bij elkaar met de punten waar hun fracties nog aan willen sleutelen. In de hal van de Tweede Kamer zullen de partijleiders het akkoord toelichten.
De VVD ging dinsdag als laatste akkoord en had volgens waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans nog wat “inhoudelijke punten”. De kleine fractie van de ChristenUnie zegt meer te hebben binnengehaald dan in 2017, maar wil woensdag nog spreken over “een paar punten die zwaar wegen”. De CDA-fractie gaf als eerste groen licht, en is “zeer tevreden”, volgens partijleider Wopke Hoekstra. Hij wil het nog over “details” hebben.
Kabinet geeft veel geld uit
Enkele voorstellen kwamen al op straat te liggen. Het kabinet geeft vooral geld uit, blijkt tot nu toe. Vele miljarden worden gestoken in het tegengaan van CO2-uitstoot en stikstofneerslag, het aanpakken van de woningcrisis en het verbeteren van koopkracht.
Zo wil het kabinet drie miljard euro aan lastenverlichting bieden, schrijft De Telegraaf. Dat geld moet vooral terechtkomen bij werkenden, gezinnen en de middeninkomens. Ook gaat het minimumloon met een euro omhoog, naar 10,80 euro per uur.
Tijdens de onderhandelingen heeft het bij de partijen behoorlijk geknetterd, vooral op de vlakken van migratie, medisch-ethische kwesties en op het gebied van het drugsbeleid. Op dat laatste thema botsten vooral het CDA en D66. De laatstgenoemde partij krijgt zijn zin als het gaat om de experimenten met wietteelt, want die gaan door. Daar staat tegenover dat er wordt ingezet op de aanpak van de vaak drugsgerelateerde ondermijning, iets wat het CDA wil aanpakken.
Ook voert het nieuwe kabinet rekeningrijden in, maar dit wordt uitgesmeerd over een aantal jaren vanwege hoge invoerings- en aanloopkosten, schrijft De Telegraaf. Daarnaast gaat er structureel extra geld naar Defensie, meldt het AD. Er komt jaarlijks zo’n drie miljard euro bij. Ook verdwijnt het leenstelsel voor studenten.
‘Nieuw elan’
Bij de presentatie van het akkoord zullen de partijleiders vooral het beloofde “nieuw elan” willen benadrukken. De vier partijen maakten ook deel uit van de oude coalitie, en de oppositie zegt dat er slechts sprake is van een doorstart van Rutte-III. Donderdag debatteert de Kamer over het coalitieakkoord. In de komende weken zullen de namen van bewindspersonen bekendgemaakt worden. Naar verwachting staat de nieuwe ministersploeg begin volgend jaar op het bordes.
LEES OOK: Roep om kerncentrales groeit: ‘We hebben het gewoon nodig’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman
- Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
- Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
- Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
- Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.
Kijk de laatste aflevering van het seizoen nu terug!
Podcast: WNL Haagse Lobby
Deze twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. Hoe wordt Groningen nou dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? En kan zij het waarmaken om de waterstofprovincie van het land te worden?
Te gast zijn:
- Meiltje de Groot, CEO van Groningen Airport en voorzitter Economic Board Noord-Nederland
- Mirjam Wulfse, VVD-gedeputeerde in de provincie Groningen
- Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord
Luister nu terug als podcast!
Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die tot gruwelijke zaken in staat zijn. Komen ze er…
Lees meerNu bekend is dat het kabinet 22 miljoen uitrekt voor de ereschuld aan Groningen, wordt het tijd om de invulling te bepalen. Voorzitter van VNO-NCW…
Lees meerGisteravond vond er een grote storing plaats op het spoor. Hierdoor sliepen 1500 reizigers noodgedwongen op het station en zochten mensen een andere oplossing, zoals…
Lees meerDe Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is…
Lees meerSchiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot…
Lees meerDe treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger…
Lees meerDe wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. “Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting”, verklaart…
Lees meerHet begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef….
Lees meerGroningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de…
Lees meerEen radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers…
Lees meerDriekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze…
Lees meerDe NS belooft ervoor te zorgen dat gedupeerden van de storing in het treinverkeer rond Amsterdam een “ruimhartige compensatie” krijgen. Een woordvoerder zegt dat reizigers…
Lees meerJongeren hebben steeds vaker een mes op zak, met enorme gevolgen. Daarom slaan de politie, jongerenwerkers en de burgemeester van Vlaardingen de handen ineen. Zij…
Lees meerDe komende twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. 22 miljard heeft…
Lees meer