main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 december 2021 — 08:37

‘Nederland krijgt er drie kerncentrales bij’

Nederland krijgt er drie kerncentrales bij. Dat hebben de VVD, D66, CDA en ChristenUnie met elkaar afgesproken in het coalitieakkoord, meldt parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Een heet hangijzer was de vraag of er extra kerncentrales komen. Het antwoord is ‘ja'”, zegt Vrijsen. “Wat ik begrijp is dat er drie kerncentrales bijkomen en de kerncentrale in Borssele blijft open tot na 2030.” Waar de nieuwe kerncentrales komen te staan, is voor hem nog onbekend.

Tijdens de formatie werd al duidelijk dat het niet zozeer de vraag was óf ze er moeten komen, maar vooral hoeveel geld de overheid erin wil steken. VVD en CDA wilden het liefst acht kerncentrales bouwen en hadden dat aantal voorgesteld tijdens de onderhandelingen, in de hoop dat ze op minimaal één of twee stuks zouden uitkomen, meldde De Volkskrant in november. Dat zijn er dus drie geworden. D66 aarzelde het meest over de noodzaak en de kosten.

Kernenergie is niet onomstreden, maar moet een relatief schoon alternatief bieden tijdens de overgang naar duurzame energie. Afgelopen week werd bekend dat de hoeveelheid elektriciteit die werd opgewekt met kolen in het derde kwartaal bijna is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat een tegenvaller is voor de Nederlandse milieu-ambities. Ook werd er veel meer elektriciteit geïmporteerd dan een jaar eerder.

Volgens het Algemeen Dagblad gaat het niet om drie, maar twee nieuwe centrales.

Presentatie regeerakkoord

De partijen presenteren vandaag na een recordlange formatie het coalitieakkoord. De partijleiders en secondanten komen ’s ochtends eerst nog bij elkaar met de punten waar hun fracties nog aan willen sleutelen. In de hal van de Tweede Kamer zullen de partijleiders het akkoord toelichten.

De VVD ging dinsdag als laatste akkoord en had volgens waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans nog wat “inhoudelijke punten”. De kleine fractie van de ChristenUnie zegt meer te hebben binnengehaald dan in 2017, maar wil woensdag nog spreken over “een paar punten die zwaar wegen”. De CDA-fractie gaf als eerste groen licht, en is “zeer tevreden”, volgens partijleider Wopke Hoekstra. Hij wil het nog over “details” hebben.

Kabinet geeft veel geld uit

Enkele voorstellen kwamen al op straat te liggen. Het kabinet geeft vooral geld uit, blijkt tot nu toe. Vele miljarden worden gestoken in het tegengaan van CO2-uitstoot en stikstofneerslag, het aanpakken van de woningcrisis en het verbeteren van koopkracht.

Zo wil het kabinet drie miljard euro aan lastenverlichting bieden, schrijft De Telegraaf. Dat geld moet vooral terechtkomen bij werkenden, gezinnen en de middeninkomens. Ook gaat het minimumloon met een euro omhoog, naar 10,80 euro per uur.

Tijdens de onderhandelingen heeft het bij de partijen behoorlijk geknetterd, vooral op de vlakken van migratie, medisch-ethische kwesties en op het gebied van het drugsbeleid. Op dat laatste thema botsten vooral het CDA en D66. De laatstgenoemde partij krijgt zijn zin als het gaat om de experimenten met wietteelt, want die gaan door. Daar staat tegenover dat er wordt ingezet op de aanpak van de vaak drugsgerelateerde ondermijning, iets wat het CDA wil aanpakken.

Ook voert het nieuwe kabinet rekeningrijden in, maar dit wordt uitgesmeerd over een aantal jaren vanwege hoge invoerings- en aanloopkosten, schrijft De Telegraaf. Daarnaast gaat er structureel extra geld naar Defensie, meldt het AD. Er komt jaarlijks zo’n drie miljard euro bij. Ook verdwijnt het leenstelsel voor studenten.

‘Nieuw elan’

Bij de presentatie van het akkoord zullen de partijleiders vooral het beloofde “nieuw elan” willen benadrukken. De vier partijen maakten ook deel uit van de oude coalitie, en de oppositie zegt dat er slechts sprake is van een doorstart van Rutte-III. Donderdag debatteert de Kamer over het coalitieakkoord. In de komende weken zullen de namen van bewindspersonen bekendgemaakt worden. Naar verwachting staat de nieuwe ministersploeg begin volgend jaar op het bordes.

LEES OOK: Roep om kerncentrales groeit: ‘We hebben het gewoon nodig’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier