main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 5 december 2021 — 11:15

Nog altijd schaamte om naar de voedselbank te gaan, merkt René Froger op: ‘Maar het kan iedereen overkomen’

Hoewel de prijzen stijgen is er vooralsnog geen run op de voedselbanken. Maar een paar maanden geleden maakten 100.000 gezinnen hier gebruik van, weet ere-ambassadeur René Froger van Voedselbanken Nederland te vertellen in WNL Op Zondag. “Dat is onvoorstelbaar. Je doet er alles aan om dat weg te werken.”

Maar dat is moeilijk, legt de zanger geëmotioneerd uit. “Je blijft ook tegen andere problematiek oplopen. Mensen die sociaal in een hoek terechtkomen en dan niet meer na kunnen denken en dergelijke. Er zitten zo veel problemen bij de voedselbank.”

‘Heerst toch een schaamtegevoel’

Dat mensen nu niet naar de voedselbanken gaan, heeft wellicht ook te maken met schaamte en het feit dat ze dit niet durven. “Er heerst natuurlijk toch een schaamtegevoel. Ik zou mij voor kunnen stellen dat als je een gezin hebt, en je altijd werk hebt gehad en het goed voor elkaar had, en dat je dan een beslissing moet nemen om naar een instantie te gaan die dan moet helpen om jouw kinderen eten te geven.”

Froger benadrukt dat je tegenwoordig niet meer stiekem bij een hal naar binnen moeten zodat je buren je niet zien. “Maar het is wel schrijnend dat dit gebeurt in Nederland. Maar elk tientje is gewoon welkom. Je kan wel zeggen: wat is een tientje nou man? Maar voor iemand die 50 euro in de week te besteden heeft voor zijn kinderen, voor kleding en al, en dan ga je van 50 naar 60 euro. Dat is al zo’n ding.”

‘Je gaat pakken wat je kan eten’

In het televisieprogramma De Frogers: Effe geen cent te makke ondervond de zanger zelf hoe het was om met zijn gezin een beperkt budget te hebben. “Normaal wat ik altijd als eerste deed was even de kranten pakken. Maar met zo’n inkomen kan je een krantenabonnement al niet betalen.”

Maar ook gezond eten kopen bleek moeilijk. “Op een gegeven moment gingen wij naar de allergoedkoopste supermarkten die er waren, maar wij merkten toen ook dat dat voedsel, dat was 2008, niet zo gezond was. Want je gaat pakken wat je kan eten. Maar dat is bij de voedselbanken de afgelopen jaren ook enorm verbeterd.”

‘Het kan iedereen overkomen’

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid merkt op dat in een gemiddelde stad met 20.000 tot 50.000 inwoners zo’n 100 mensen naar de voedselbank gaan. “Ik vind dat dat niet meevalt maar het is ook zo dat dat iedereen kan overkomen. Bij scheiding of faillissement bijvoorbeeld, of je baan verliezen. Van de een of andere dag zit je er dan mee. Dan is het opeens heel hard en dan zit je zomaar opeens bij de voedselbank. Zo hoorde ik een verhaal van René die zelf altijd meehielp bij de voedselbank en daar opeens zelf terechtkwam.”

Het kan iedereen overkomen, benadrukt Froger ook. “Het is een dun lijntje. Ik woon al jaren in het Gooi en dan denken mensen: dure huizen en rijke mensen. Maar op dit moment zijn er gewoon vier voedselbanken in het Gooi.”

‘Preventief zaken op orde stellen’

De zanger vindt het belangrijk dat goed wordt gekeken om de situatie op de lange termijn te verbeteren. “Ad hoc wordt vreselijk hard gewerkt om mensen te helpen. Maar wij moeten veel meer om tafel gaan zitten om preventief zaken op orde te stellen.”

LEES OOK: Voedselbanken verwachten fors meer klanten door coronacrisis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Made in Holland

Nederland is een echt innovatieland. We ontwikkelen tv-formats, gaan de wereld over met onze muziek en kaas, maar ook met technologie als de chips van ASML. Maar is er nog een toekomst voor de Nederlandse innovatiesector?

Tanja Kok en Nejifi Ramirez bespreken het met ondernemers, economen en de politiek in de NPO Radio 1-special van Stand van Nederland: Made in Holland.

Zaterdag 20.00 uur

WNL In de Kantine special! Live vanaf de Military Boekelo

Deze zaterdag komt WNL In de Kantine met een speciale radio-uitzending. Live vanaf de 53e editie van de Military in Boekelo, een van de grootste paarden topsportevenementen van ons land, ontvangen Fidan Ekiz en Wieger Hemmer de volgende gasten:

  • Chantal Everaardt – Politiek verslaggever RTV Oost;
  • Robert Zandstra – Voorzitter Military Boekelo;
  • Ank Bijleveld – Oud-minister en voorzitter Twente Board;
  • Marc Janssen – Meesterbrouwer Grolsch;
  • Conny Viscaal – Gastvrouw en oud-ruiter;
  • Janneke Boonzaaijer – Olympische ruiter van Team NL;
  • Michael Sijbom – Directeur stichting landschap Overijssel;
  • Marcel Verreck – Cabaretier & columnist;

Luister tussen 17.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine, op NPO Radio 1.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer