main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 5 december 2021 — 11:15

Nog altijd schaamte om naar de voedselbank te gaan, merkt René Froger op: ‘Maar het kan iedereen overkomen’

Hoewel de prijzen stijgen is er vooralsnog geen run op de voedselbanken. Maar een paar maanden geleden maakten 100.000 gezinnen hier gebruik van, weet ere-ambassadeur René Froger van Voedselbanken Nederland te vertellen in WNL Op Zondag. “Dat is onvoorstelbaar. Je doet er alles aan om dat weg te werken.”

Maar dat is moeilijk, legt de zanger geëmotioneerd uit. “Je blijft ook tegen andere problematiek oplopen. Mensen die sociaal in een hoek terechtkomen en dan niet meer na kunnen denken en dergelijke. Er zitten zo veel problemen bij de voedselbank.”

‘Heerst toch een schaamtegevoel’

Dat mensen nu niet naar de voedselbanken gaan, heeft wellicht ook te maken met schaamte en het feit dat ze dit niet durven. “Er heerst natuurlijk toch een schaamtegevoel. Ik zou mij voor kunnen stellen dat als je een gezin hebt, en je altijd werk hebt gehad en het goed voor elkaar had, en dat je dan een beslissing moet nemen om naar een instantie te gaan die dan moet helpen om jouw kinderen eten te geven.”

Froger benadrukt dat je tegenwoordig niet meer stiekem bij een hal naar binnen moeten zodat je buren je niet zien. “Maar het is wel schrijnend dat dit gebeurt in Nederland. Maar elk tientje is gewoon welkom. Je kan wel zeggen: wat is een tientje nou man? Maar voor iemand die 50 euro in de week te besteden heeft voor zijn kinderen, voor kleding en al, en dan ga je van 50 naar 60 euro. Dat is al zo’n ding.”

‘Je gaat pakken wat je kan eten’

In het televisieprogramma De Frogers: Effe geen cent te makke ondervond de zanger zelf hoe het was om met zijn gezin een beperkt budget te hebben. “Normaal wat ik altijd als eerste deed was even de kranten pakken. Maar met zo’n inkomen kan je een krantenabonnement al niet betalen.”

Maar ook gezond eten kopen bleek moeilijk. “Op een gegeven moment gingen wij naar de allergoedkoopste supermarkten die er waren, maar wij merkten toen ook dat dat voedsel, dat was 2008, niet zo gezond was. Want je gaat pakken wat je kan eten. Maar dat is bij de voedselbanken de afgelopen jaren ook enorm verbeterd.”

‘Het kan iedereen overkomen’

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid merkt op dat in een gemiddelde stad met 20.000 tot 50.000 inwoners zo’n 100 mensen naar de voedselbank gaan. “Ik vind dat dat niet meevalt maar het is ook zo dat dat iedereen kan overkomen. Bij scheiding of faillissement bijvoorbeeld, of je baan verliezen. Van de een of andere dag zit je er dan mee. Dan is het opeens heel hard en dan zit je zomaar opeens bij de voedselbank. Zo hoorde ik een verhaal van René die zelf altijd meehielp bij de voedselbank en daar opeens zelf terechtkwam.”

Het kan iedereen overkomen, benadrukt Froger ook. “Het is een dun lijntje. Ik woon al jaren in het Gooi en dan denken mensen: dure huizen en rijke mensen. Maar op dit moment zijn er gewoon vier voedselbanken in het Gooi.”

‘Preventief zaken op orde stellen’

De zanger vindt het belangrijk dat goed wordt gekeken om de situatie op de lange termijn te verbeteren. “Ad hoc wordt vreselijk hard gewerkt om mensen te helpen. Maar wij moeten veel meer om tafel gaan zitten om preventief zaken op orde te stellen.”

LEES OOK: Voedselbanken verwachten fors meer klanten door coronacrisis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer