main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 5 december 2021 — 11:15

Nog altijd schaamte om naar de voedselbank te gaan, merkt René Froger op: ‘Maar het kan iedereen overkomen’

Hoewel de prijzen stijgen is er vooralsnog geen run op de voedselbanken. Maar een paar maanden geleden maakten 100.000 gezinnen hier gebruik van, weet ere-ambassadeur René Froger van Voedselbanken Nederland te vertellen in WNL Op Zondag. “Dat is onvoorstelbaar. Je doet er alles aan om dat weg te werken.”

Maar dat is moeilijk, legt de zanger geëmotioneerd uit. “Je blijft ook tegen andere problematiek oplopen. Mensen die sociaal in een hoek terechtkomen en dan niet meer na kunnen denken en dergelijke. Er zitten zo veel problemen bij de voedselbank.”

‘Heerst toch een schaamtegevoel’

Dat mensen nu niet naar de voedselbanken gaan, heeft wellicht ook te maken met schaamte en het feit dat ze dit niet durven. “Er heerst natuurlijk toch een schaamtegevoel. Ik zou mij voor kunnen stellen dat als je een gezin hebt, en je altijd werk hebt gehad en het goed voor elkaar had, en dat je dan een beslissing moet nemen om naar een instantie te gaan die dan moet helpen om jouw kinderen eten te geven.”

Froger benadrukt dat je tegenwoordig niet meer stiekem bij een hal naar binnen moeten zodat je buren je niet zien. “Maar het is wel schrijnend dat dit gebeurt in Nederland. Maar elk tientje is gewoon welkom. Je kan wel zeggen: wat is een tientje nou man? Maar voor iemand die 50 euro in de week te besteden heeft voor zijn kinderen, voor kleding en al, en dan ga je van 50 naar 60 euro. Dat is al zo’n ding.”

‘Je gaat pakken wat je kan eten’

In het televisieprogramma De Frogers: Effe geen cent te makke ondervond de zanger zelf hoe het was om met zijn gezin een beperkt budget te hebben. “Normaal wat ik altijd als eerste deed was even de kranten pakken. Maar met zo’n inkomen kan je een krantenabonnement al niet betalen.”

Maar ook gezond eten kopen bleek moeilijk. “Op een gegeven moment gingen wij naar de allergoedkoopste supermarkten die er waren, maar wij merkten toen ook dat dat voedsel, dat was 2008, niet zo gezond was. Want je gaat pakken wat je kan eten. Maar dat is bij de voedselbanken de afgelopen jaren ook enorm verbeterd.”

‘Het kan iedereen overkomen’

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid merkt op dat in een gemiddelde stad met 20.000 tot 50.000 inwoners zo’n 100 mensen naar de voedselbank gaan. “Ik vind dat dat niet meevalt maar het is ook zo dat dat iedereen kan overkomen. Bij scheiding of faillissement bijvoorbeeld, of je baan verliezen. Van de een of andere dag zit je er dan mee. Dan is het opeens heel hard en dan zit je zomaar opeens bij de voedselbank. Zo hoorde ik een verhaal van René die zelf altijd meehielp bij de voedselbank en daar opeens zelf terechtkwam.”

Het kan iedereen overkomen, benadrukt Froger ook. “Het is een dun lijntje. Ik woon al jaren in het Gooi en dan denken mensen: dure huizen en rijke mensen. Maar op dit moment zijn er gewoon vier voedselbanken in het Gooi.”

‘Preventief zaken op orde stellen’

De zanger vindt het belangrijk dat goed wordt gekeken om de situatie op de lange termijn te verbeteren. “Ad hoc wordt vreselijk hard gewerkt om mensen te helpen. Maar wij moeten veel meer om tafel gaan zitten om preventief zaken op orde te stellen.”

LEES OOK: Voedselbanken verwachten fors meer klanten door coronacrisis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer

Beperkt aanbod en te veel vraag: waarom jij moeilijk aan een huis komt

Een schraal aanbod en veel vraag. De woningmarkt ligt op zijn gat en de prijzen blijven stijgen. Liggen er naast het ingezette beleid van demissionair…

Lees meer

Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling ‘Samen voor schone lucht’. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting…

Lees meer

Hamas ziet nieuwe steun VS als ‘groen licht’ voor agressie Israël

Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. “Deze steun, die…

Lees meer

Moet Nederland zich voorbereiden op een oorlogseconomie? ‘De wereld is grimmiger geworden’

Voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit ervoor dat de zelfbescherming van Nederland nadrukkelijker op de agenda moet komen. “De wereld is grimmiger…

Lees meer