main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 5 december 2021 — 11:15

Nog altijd schaamte om naar de voedselbank te gaan, merkt René Froger op: ‘Maar het kan iedereen overkomen’

Hoewel de prijzen stijgen is er vooralsnog geen run op de voedselbanken. Maar een paar maanden geleden maakten 100.000 gezinnen hier gebruik van, weet ere-ambassadeur René Froger van Voedselbanken Nederland te vertellen in WNL Op Zondag. “Dat is onvoorstelbaar. Je doet er alles aan om dat weg te werken.”

Maar dat is moeilijk, legt de zanger geëmotioneerd uit. “Je blijft ook tegen andere problematiek oplopen. Mensen die sociaal in een hoek terechtkomen en dan niet meer na kunnen denken en dergelijke. Er zitten zo veel problemen bij de voedselbank.”

‘Heerst toch een schaamtegevoel’

Dat mensen nu niet naar de voedselbanken gaan, heeft wellicht ook te maken met schaamte en het feit dat ze dit niet durven. “Er heerst natuurlijk toch een schaamtegevoel. Ik zou mij voor kunnen stellen dat als je een gezin hebt, en je altijd werk hebt gehad en het goed voor elkaar had, en dat je dan een beslissing moet nemen om naar een instantie te gaan die dan moet helpen om jouw kinderen eten te geven.”

Froger benadrukt dat je tegenwoordig niet meer stiekem bij een hal naar binnen moeten zodat je buren je niet zien. “Maar het is wel schrijnend dat dit gebeurt in Nederland. Maar elk tientje is gewoon welkom. Je kan wel zeggen: wat is een tientje nou man? Maar voor iemand die 50 euro in de week te besteden heeft voor zijn kinderen, voor kleding en al, en dan ga je van 50 naar 60 euro. Dat is al zo’n ding.”

‘Je gaat pakken wat je kan eten’

In het televisieprogramma De Frogers: Effe geen cent te makke ondervond de zanger zelf hoe het was om met zijn gezin een beperkt budget te hebben. “Normaal wat ik altijd als eerste deed was even de kranten pakken. Maar met zo’n inkomen kan je een krantenabonnement al niet betalen.”

Maar ook gezond eten kopen bleek moeilijk. “Op een gegeven moment gingen wij naar de allergoedkoopste supermarkten die er waren, maar wij merkten toen ook dat dat voedsel, dat was 2008, niet zo gezond was. Want je gaat pakken wat je kan eten. Maar dat is bij de voedselbanken de afgelopen jaren ook enorm verbeterd.”

‘Het kan iedereen overkomen’

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid merkt op dat in een gemiddelde stad met 20.000 tot 50.000 inwoners zo’n 100 mensen naar de voedselbank gaan. “Ik vind dat dat niet meevalt maar het is ook zo dat dat iedereen kan overkomen. Bij scheiding of faillissement bijvoorbeeld, of je baan verliezen. Van de een of andere dag zit je er dan mee. Dan is het opeens heel hard en dan zit je zomaar opeens bij de voedselbank. Zo hoorde ik een verhaal van René die zelf altijd meehielp bij de voedselbank en daar opeens zelf terechtkwam.”

Het kan iedereen overkomen, benadrukt Froger ook. “Het is een dun lijntje. Ik woon al jaren in het Gooi en dan denken mensen: dure huizen en rijke mensen. Maar op dit moment zijn er gewoon vier voedselbanken in het Gooi.”

‘Preventief zaken op orde stellen’

De zanger vindt het belangrijk dat goed wordt gekeken om de situatie op de lange termijn te verbeteren. “Ad hoc wordt vreselijk hard gewerkt om mensen te helpen. Maar wij moeten veel meer om tafel gaan zitten om preventief zaken op orde te stellen.”

LEES OOK: Voedselbanken verwachten fors meer klanten door coronacrisis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer