main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 december 2021 — 13:59

Moeten mbo’ers verplicht worden kennis te maken met niet-populaire beroepen? ‘Weer trots worden op werken met je handen’

Mbo’ers zouden verplicht kennis moeten maken met beroepen die niet erg populair zijn. Werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant Zeeland wil dat de mbo-studenten vaker een kijkje gaan nemen bij de beroepen waarvan zij in eerste instantie denken dat het niks voor hen is.

VNO-NCW Brabant Zeeland ziet dat het steeds meer een trend wordt dat studenten vanuit het mbo doorstromen naar het hbo. Daardoor ontstaat er een tekort aan mensen in bijvoorbeeld de techsector of in de bouw. “De eerste prioriteit op de werkgeversagenda is dat jongeren een meer actueel beeld krijgen van en weer trots kunnen zijn op ‘werken met je handen’ en de mooie beroepen en carrièrekansen die hiermee gepaard gaan”, verklaart Manon Pijnenburg, voorzitter van de Commissie Onderwijs bij VNO-NCW Brabant Zeeland op de eigen website.

Gebrek aan beroepsoriëntatie

Volgens de de Commissie Onderwijs is er dus gebrek aan beroepsoriëntatie bij veel mbo-studenten. Vandaar wil het dus studenten “verplicht kennis laten maken met de belangrijkste sectoren in hun regio”.

Er ligt ook een stukje verantwoordelijkheid bij de bedrijven zelf. Zij kunnen volgens Pijnenburg vaker gastlessen geven op scholen, rondleidingen bij het bedrijf geven of door meeloopdagen te organiseren.

Een verplichting klinkt huisarts Guven Yildiz, te gast bij Goedemorgen Nederland op NPO 1, niet goed in de oren. “Elke vorm van verplichting is niet aan te bevelen”, zegt zij. “Je kunt wel campagnes voeren of laten zien aan jongeren dat het een mooi beroep is.”

Salaris bekendmaken

Een student zou bijvoorbeeld ook verleid kunnen worden een beroep te beoefenen door iemand uit zijn of haar directe omgeving. Maar, als voorbeeld het beroep loodgieter. Het aantal l loodgieters in Nederland is laag, dus hoe krijg je dan al die studenten aan het werk als er niemand voorlichting kan geven? “Je moet gewoon laten zien wat een loodgieter verdient”, vertelt Eric Vrijsen, politiek verslaggever Elsevier Weekblad. “Dat is wel redelijk aan te bevelen.”

Vrijsen ziet dat er ook een rol is weggelegd voor ouders, want die zien volgens hem “liever niet dat hun zoon naar een technisch beroep gaat, omdat zij denken dat het minder verdient”.

LEES OOK: Dit is het gevaarlijkste beroep van Nederland: ‘Als je weet hoe het werkt, is er niets aan de hand’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer