main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 september 2021 — 11:44

Windmolenpark Borssele 1&2 officieel geopend: ‘Innovatie is wat Nederland groot maakt’

De windturbines van het op één na grootste windpark op zee ter wereld draaien al een tijdje, maar vandaag wordt Borssele 1&2 pas officieel geopend. De windmolens op het park leveren elektriciteit aan een miljoen huishoudens. Dat klinkt mooi, maar netbeheerder Alliander waarschuwde vorige week in Nieuwsuur nog dat het stroomnetwerk in Nederland op veel plekken vast dreigt te lopen.

Dat komt door het toenemende gebruik van (duurzame) elektriciteit in plaats van gas, de sterke economische groei en de snelle digitalisering. “Dat is op dit moment een fiks probleem aan het worden”, weet ook demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz. “Er wordt nu gewerkt aan tijdelijke oplossingen. We moeten het stroomnetwerk verzwaren en uitbreiden, en ik denk dat daar echt een taak ligt voor het nieuwe kabinet, om te kijken hoe daarop geïnvesteerd kan worden.”

Toch is Nederland wel degelijk klaar voor de duurzame energietransitie, zo verzekert de staatssecretaris. “Het goede nieuws is dat de energietransitie nog sneller gaat dan we hadden verwacht, maar aan de andere kant hebben we nog een heleboel te doen om onze doelen te halen. We zitten letterlijk in de transitiefase, en dan heb je af en toe dat het op een bepaalde plek knelt.”

‘Innovaties komen vooral vanuit de markt’

Innovaties komen vooral vanuit de markt, en de samenwerking tussen de markt en overheid gaat op het gebied van de energietransitie erg goed, zegt Yeşilgöz. “Als je kijkt naar wind op zee: toen we daar nog niet zo heel lang mee begonnen moest er heel veel subsidie naartoe. Toen was het echt beginnend”, legt ze uit. “Straks hebben we het eerste windmolenpark zonder subsidie in Nederland, dus het gaat gewoon heel hard.”

Maar niet hard genoeg om de klimaatdoelen te halen. Zo is een deel van de bouw van windparken vertraagd door een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde eind juni dat een uitbreiding van een windmolenpark bij Delfzijl niet zomaar mag, omdat de milieueffecten eerst in kaart gebracht moeten worden.

LEES OOK: Bouw van tientallen windmolenparken komt in gevaar

“We hebben al heel veel gedaan, maar we zijn nog niet op het juiste pad richting de doelen”, zegt Yeşilgöz daarover. “Daar zijn we nu ook als demissionair kabinet heel hard naar aan het kijken, wat we vanuit deze status nog kunnen doen. Een nieuw kabinet zal daar heel veel aandacht aan moeten besteden.”

Jongeren als klimaatambassadeur

Jongeren tussen de 18 en 30 jaar die zich willen inzetten voor het klimaat kunnen zich nu melden bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om daar als ambassadeur aan de slag te gaan. Het doel: denken in oplossingen in plaats van beperkingen.

Maar wat kunnen die jongeren dan wel wat het kabinet niet kan? “Ik vind het mooi dat het de hele tijd gaat over innovatie”, zegt Yeşilgöz. “Dat is voor mij ook het verhaal van de energietransitie. Heel vaak is het een technisch verhaal, of we horen wat we allemaal niet meer mogen en moeten laten. Maar de waarheid ligt in het midden. Het is een verhaal van innovatie, en ons kleine landje is altijd groot geworden op de wereld door de nieuwe ideeën die hiervandaan kwamen. Of het nu gaat over hoe we met water omgaan of onze landbouwsector, innovatie is wat ons groot maakt.”

LEES OOK: Artsen bezorgd over ziekmakende windturbines: ‘RIVM-rapporten zijn onterecht geruststellend’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UVA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer