main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 juni 2021 — 09:45

Vleestaks niet per definitie beter voor klimaat: ‘Dan gaan boeren het exporteren’

Vlees moet 1 tot 3 procent duurder worden, schrijven 50 wetenschappers en D66-prominent Jan Terlouw in een brief die aan informateur Mariëtte Hamer is gestuurd. Door de prijs te verhogen hopen zij dat mensen minder vlees gaan eten. Geen goed idee, denkt rechtsgeleerde Afshin Ellian. Volgens hem wordt ten onrechte de conclusie getrokken dat het duurder maken van vlees ervoor zorgt dat boeren minder vlees gaan produceren.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederlanders veertig procent minder vlees moeten gaan consumeren. Dat zou een positief effect hebben op de volksgezondheid en het milieu. Dit plan zou daarmee moeten helpen. Maar als we “ons” vlees niet hier in Nederland opeten, zullen boeren dit vlees naar het buitenland exporteren, stelt Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het klimaat hoeft daar niet mee geholpen te worden. Wij eten het vlees niet op, maar de Bulgaren wel, en dan gaan onze boeren meer produceren voor Bulgarije.”

Als boeren in Nederland helemaal geen vlees meer zouden mogen produceren werkt dat andersom, aldus Ellian. “Dan gaan Bulgaren het wel produceren voor ons, of Argentijnen.”

De vleesindustrie is bovendien niet de enige reden dat er discussie is over klimaatverandering, zegt de rechtsgeleerde. “Je hebt het over luchtvaart, industrie, wat veel meer is dan alleen maar een aantal boeren in Nederland. Ik vind dat er een balans moet komen.”

95 procent van de Nederlanders eet vlees

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde blijkt dat 95 procent van de Nederlanders nog wel eens een stukje vlees eet. Veel mensen zijn wel gaan minderen, maar het is zeker niet verdwenen uit ons dieet.

LEES OOK: Brussel wil minder vleesconsumptie: ‘Gaat mij behoorlijk ver dat Timmermans gaat bepalen wat ik eet’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer