main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 27 april 2021 — 15:29

‘Meer innovatie in schone energietechnologie voor klimaat nodig’

Er is meer innovatie nodig bij uitvindingen voor schone energietechnologie om de klimaatdoelstellingen van Parijs te kunnen behalen. Dat schrijven het Europees Octrooibureau (EOB) en het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport.

Uit de studie blijkt dat wereldwijde octrooigegevens aangeven dat innovatie in koolstofarme energietechnologie de afgelopen decennia sneller is toegenomen dan in fossiele brandstoffen. Maar de jaarlijkse groei van uitvindingen rond schone energie is in de afgelopen tien jaar wel vertraagd in vergelijking met eerder. Door deze afzwakking kunnen de beoogde doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs bij het verminderen van de uitstoot dus onder druk komen te staan.

‘Rapport duidelijke oproep tot actie’

“Om in 2050 op nul uit te komen, zal bijna de helft van de emissiereducties afkomstig moeten zijn van technologieën die nog niet op de markt zijn”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Dit rapport is een duidelijke oproep tot actie om onderzoek en innovatie naar nieuwe koolstofarme energietechnologieën te intensiveren en bestaande technologieën te verbeteren”, vult EOB-voorzitter António Campinos aan.

Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat Nederland op de vijfde plaats staat met de bijdrage aan schone energieoctrooien in Europa; wereldwijd op nummer 11 met een aandeel van 1,2 procent tussen 2000 en 2019. Ruim 8 procent van alle Nederlandse octrooien heeft betrekking op schone energietechnologieën.

De belangrijkste motor voor innovatie is de groei in elektrische voertuigen, vooral door de ontwikkelingen op het gebied van oplaadbare lithium-ionbatterijen, concludeert het rapport verder.

LEES OOK: Eindhoven als broedplaats van techniek in de spotlights tijdens Koningsdag: ‘Innovatie is ook een feest’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UVA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer