main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 april 2021 — 12:55

Eindhoven als broedplaats van techniek in de spotlights tijdens Koningsdag: ‘Innovatie is ook een feest’

Het is niet toevallig dat de digitale Koningsdag in Eindhoven is. Al langere tijd geldt de Lichtstad als broedplaats voor techniek en innovatie.”Het is de regio in Nederland waar de economische groei het hoogst is”, vertelt demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer in Goedemorgen Nederland. “Het is echt fantastisch dat dat vandaag met het koningspaar en de prinsessen in het licht komt.”

Op de High Tech Campus presenteert Eindhoven zich voor de koninklijke familie als de stad van toekomst, hoop en vertrouwen. Innovatie is ook een feest, benadrukt Keijzer. “Net als Koningsdag een feest is sinds 1889, toen begon het met Prinsessendag. Innovatie gaat over de problemen die wij internationaal hebben zoals klimaatverandering en een steeds ouder wordende bevolking en wat je daar allemaal aan kan doen. En het mooie is dat in combinatie met het bedrijfsleven ook bedrijven het daardoor goed doen.”

Hierdoor wordt economische groei gerealiseerd, legt de staatssecretaris uit. “En dat levert banen op waardoor wij allemaal aan het werk blijven.”

‘Leuke manier om die hightech-dingen te laten zien’

Bij Koningsdag in Eindhoven zal die innovatie ook te zien zijn. Zo zijn er hovercrafts gemaakt door chipfabrikant ASML, legt koningshuisdeskundige Jeroen Snel uit. “Een prinses gaat daar opzitten en een andere gaat die vooruitduwen. Dan is het een wedstrijdje met twee stofzuigers, maar dat woord zullen ze niet gebruiken. Dan gaat er één winnen. Het is een hele leuke manier om die hightech-dingen te laten zien.”

Volgens Mona Keijzer is het juist fantastisch wat het koningspaar voor het bedrijfsleven doet. “Ook internationaal. Het opent juist deuren die anders gesloten blijven. Door nu de combinatie van Koningsdag met speciaal een stad in het zonnetje zetten, vind ik het alleen maar goed dat wij Nederland laten zien wat wij allemaal in onze mars hebben. Als jij in een ander deel van Nederland woont en niet in de techniek zit, dan weet je dat misschien niet, maar het is echt fantastisch wat er in Eindhoven gebeurt.”

Wel dreigt Koningsdag soms wat door te slaan in citymarketing en veel toeristische informatie, merkt koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer op. “Laten wij gewoon feest vieren.”

Nationaal Groeifonds

Eindhoven staat bekend om Philips en DAF maar er is nog veel meer. “Universiteiten, innovatie, digitalisering, chipmachines en fotonica. Nu werken chips op elektriciteit, straks gaat dat met licht waardoor het sneller kan en met minder energie. Al dat soort zaken vinden daar plaats”, vertelt Keijzer.

Ook het Nationaal Groeifonds investeert flink in die regio. “De eerste vier miljard euro is toegekend maar dat is nog niet helemaal uitgegeven. Waar het aan uitgegeven is bijvoorbeeld voor behandelingen en medicijnen van chronisch zieken zoals RegMed XB. Dat is de eerste tranche. Ook wordt er geld gestoken en kunstmatige intelligentie en quantumcomputers. Dat zijn supercomputers die ongekend vele malen sneller kunnen gaan rekenen dan wij nu gewend zijn.”

‘Investeren in innovatie’

De tweede tranche van investeringen volgt in de loop van dit jaar. “In totaal gaat het om twintig miljard euro. Er zijn mensen die vraagtekens zetten bij overheidsinvesteringen in dit soort bedrijven maar ik denk dat dit heel goed is om te doen vanwege de grote vraagstukken zoals chronische ziektes. Wij kunnen steeds meer in de zorg waardoor steeds meer mensen genezen maar wel de rest van hun leven chronisch ziek zijn. Hier worden behandelingen uitgevonden die meer kwaliteit van leven bieden en minder zorgkosten.”

Keijzer benadrukt dat het Nationaal Groeifonds over de economie van de toekomst gaat. “Hoe zorgen wij ervoor dat onze kinderen straks ook nog werk hebben? Dat is door te investeren in innovatie.”

LEES OOK: Koningsdag steeds meer citymarketing: ‘Niet naar Eindhoven voor gezelligheid’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer