main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 14 februari 2021 — 13:17

Paniek zaaien over klimaat onverstandig: ‘In Nantes lopen mensen gewoon over straat’

Publicist Simon Rozendaal, schrijver van het boek Welkom in de paniekfabriek over de zin en onzin over het klimaat, ergert zich aan de angst die wordt gezaaid over de klimaatcrisis. Rozendaal noemt alarmistische verhalen over het vergaan van de wereld “vreselijk”.

Daarmee reageert hij onder meer op de uitspraak van D66-lijsttrekker Sigrid Kaag dat het wat betreft de klimaatcrisis “doen of doodgaan” is. “Je moet altijd je kop erbij houden. Zeker als het huis in brand staat, moet je niet de verkeerde uitgang nemen”, zegt Rozendaal in WNL op Zondag op NPO 1.

Klimaatopwarming is een probleem, maar tot nu toe vallen de gevolgen mee, zegt Rozendaal. “We hebben één graad opwarming gehad, in Nederland twee graden. Het KNMI voorspelt dat we in 2050 het klimaat van Bordeaux of Nantes krijgen (beide Zuid-Frankrijk, red.). In Nantes lopen mensen gewoon over straat. Daar gaan ze niet dood”, zegt hij.

‘Klimaatvluchtelingen verzinsel’

Volgens de journalist wordt niet altijd de waarheid gesproken over de klimaatcrisis. “Feiten zijn belangrijk. De problemen bij de opwarming van de aarde zitten niet zozeer in de warme landen. Het verhaal over klimaatvluchtelingen klopt ook niet, dat is een verzinsel”, zegt Rozendaal.

“Het probleem zit hem bij de polen. Dat heeft niet met sterfte van mensen te maken, maar met biodiversiteit en de aantasting van de natuur.” Een probleem, maar paniek is “een buitengewoon slechte raadgever”, aldus de publicist.

‘Kaag bezigt Greta-jargon’

Volgens Rozendaal draagt ook de 18-jarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg bij aan de mondiale paniek. In 2019 sprak zij op de VN-klimaattop in New York ongeveer zestig wereldleiders toe. Thunberg zei onder meer dat haar dromen waren afgepakt en dat we aan het begin staan van een massale uitsterving.

“Ik vind dat mevrouw Kaag Greta-jargon bezigt als ze zegt ‘doen of doodgaan'”, zegt Rozendaal. “We moeten onze kop erbij houden. We zijn echt niet in twintig of dertig jaar van fossiele brandstoffen af. De energietransitie gaat tot ver in de volgende eeuw duren en dat moet met beleid gebeuren. Wanneer je continu zegt dat binnen een paar jaar de wereld vergaat, iets wat Greta doet en ook Kaag doet, ga je onder die tijdnoot minder verstandige beslissingen doorvoeren, zoals biomassa. Andere, verstandige oplossingen doe je niet, bijvoorbeeld kernenergie.”

Kernenergie

Rozendaal begrijpt niet waarom sommige partijen kernenergie aan banden willen leggen. “Dat lijkt me heel onverstandig”, zegt hij. Volgens hem is kernenergie op dit moment een relatief goede bron voor het opwekken van energie, ondanks “een heleboel nadelen”. “Maar alle energiebronnen hebben nadelen. Een goede, aantrekkelijke energiebron bestaat niet. De nadelen van kernenergie zijn in een aantal opzichten minder groot dan de nadelen van wind- en zonenergie en biomassa.”

“Je moet kernenergie niet uitsluiten. Hou je kop erbij”, aldus Rozendaal.

LEES OOK: Klimaattop start vandaag: ‘Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer