main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 14 februari 2021 — 13:17

Paniek zaaien over klimaat onverstandig: ‘In Nantes lopen mensen gewoon over straat’

Publicist Simon Rozendaal, schrijver van het boek Welkom in de paniekfabriek over de zin en onzin over het klimaat, ergert zich aan de angst die wordt gezaaid over de klimaatcrisis. Rozendaal noemt alarmistische verhalen over het vergaan van de wereld “vreselijk”.

Daarmee reageert hij onder meer op de uitspraak van D66-lijsttrekker Sigrid Kaag dat het wat betreft de klimaatcrisis “doen of doodgaan” is. “Je moet altijd je kop erbij houden. Zeker als het huis in brand staat, moet je niet de verkeerde uitgang nemen”, zegt Rozendaal in WNL op Zondag op NPO 1.

Klimaatopwarming is een probleem, maar tot nu toe vallen de gevolgen mee, zegt Rozendaal. “We hebben één graad opwarming gehad, in Nederland twee graden. Het KNMI voorspelt dat we in 2050 het klimaat van Bordeaux of Nantes krijgen (beide Zuid-Frankrijk, red.). In Nantes lopen mensen gewoon over straat. Daar gaan ze niet dood”, zegt hij.

‘Klimaatvluchtelingen verzinsel’

Volgens de journalist wordt niet altijd de waarheid gesproken over de klimaatcrisis. “Feiten zijn belangrijk. De problemen bij de opwarming van de aarde zitten niet zozeer in de warme landen. Het verhaal over klimaatvluchtelingen klopt ook niet, dat is een verzinsel”, zegt Rozendaal.

“Het probleem zit hem bij de polen. Dat heeft niet met sterfte van mensen te maken, maar met biodiversiteit en de aantasting van de natuur.” Een probleem, maar paniek is “een buitengewoon slechte raadgever”, aldus de publicist.

‘Kaag bezigt Greta-jargon’

Volgens Rozendaal draagt ook de 18-jarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg bij aan de mondiale paniek. In 2019 sprak zij op de VN-klimaattop in New York ongeveer zestig wereldleiders toe. Thunberg zei onder meer dat haar dromen waren afgepakt en dat we aan het begin staan van een massale uitsterving.

“Ik vind dat mevrouw Kaag Greta-jargon bezigt als ze zegt ‘doen of doodgaan'”, zegt Rozendaal. “We moeten onze kop erbij houden. We zijn echt niet in twintig of dertig jaar van fossiele brandstoffen af. De energietransitie gaat tot ver in de volgende eeuw duren en dat moet met beleid gebeuren. Wanneer je continu zegt dat binnen een paar jaar de wereld vergaat, iets wat Greta doet en ook Kaag doet, ga je onder die tijdnoot minder verstandige beslissingen doorvoeren, zoals biomassa. Andere, verstandige oplossingen doe je niet, bijvoorbeeld kernenergie.”

Kernenergie

Rozendaal begrijpt niet waarom sommige partijen kernenergie aan banden willen leggen. “Dat lijkt me heel onverstandig”, zegt hij. Volgens hem is kernenergie op dit moment een relatief goede bron voor het opwekken van energie, ondanks “een heleboel nadelen”. “Maar alle energiebronnen hebben nadelen. Een goede, aantrekkelijke energiebron bestaat niet. De nadelen van kernenergie zijn in een aantal opzichten minder groot dan de nadelen van wind- en zonenergie en biomassa.”

“Je moet kernenergie niet uitsluiten. Hou je kop erbij”, aldus Rozendaal.

LEES OOK: Klimaattop start vandaag: ‘Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Code geel in zuiden en noordoosten vanwege onweer

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het zuiden en noordoosten van het land kunnen voorkomen. In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland geldt van 12.00…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in