main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
WNL Op Zondag - 14 februari 2021 — 13:17

Paniek zaaien over klimaat onverstandig: ‘In Nantes lopen mensen gewoon over straat’

Publicist Simon Rozendaal, schrijver van het boek Welkom in de paniekfabriek over de zin en onzin over het klimaat, ergert zich aan de angst die wordt gezaaid over de klimaatcrisis. Rozendaal noemt alarmistische verhalen over het vergaan van de wereld “vreselijk”.

Daarmee reageert hij onder meer op de uitspraak van D66-lijsttrekker Sigrid Kaag dat het wat betreft de klimaatcrisis “doen of doodgaan” is. “Je moet altijd je kop erbij houden. Zeker als het huis in brand staat, moet je niet de verkeerde uitgang nemen”, zegt Rozendaal in WNL op Zondag op NPO 1.

Klimaatopwarming is een probleem, maar tot nu toe vallen de gevolgen mee, zegt Rozendaal. “We hebben één graad opwarming gehad, in Nederland twee graden. Het KNMI voorspelt dat we in 2050 het klimaat van Bordeaux of Nantes krijgen (beide Zuid-Frankrijk, red.). In Nantes lopen mensen gewoon over straat. Daar gaan ze niet dood”, zegt hij.

‘Klimaatvluchtelingen verzinsel’

Volgens de journalist wordt niet altijd de waarheid gesproken over de klimaatcrisis. “Feiten zijn belangrijk. De problemen bij de opwarming van de aarde zitten niet zozeer in de warme landen. Het verhaal over klimaatvluchtelingen klopt ook niet, dat is een verzinsel”, zegt Rozendaal.

“Het probleem zit hem bij de polen. Dat heeft niet met sterfte van mensen te maken, maar met biodiversiteit en de aantasting van de natuur.” Een probleem, maar paniek is “een buitengewoon slechte raadgever”, aldus de publicist.

‘Kaag bezigt Greta-jargon’

Volgens Rozendaal draagt ook de 18-jarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg bij aan de mondiale paniek. In 2019 sprak zij op de VN-klimaattop in New York ongeveer zestig wereldleiders toe. Thunberg zei onder meer dat haar dromen waren afgepakt en dat we aan het begin staan van een massale uitsterving.

“Ik vind dat mevrouw Kaag Greta-jargon bezigt als ze zegt ‘doen of doodgaan'”, zegt Rozendaal. “We moeten onze kop erbij houden. We zijn echt niet in twintig of dertig jaar van fossiele brandstoffen af. De energietransitie gaat tot ver in de volgende eeuw duren en dat moet met beleid gebeuren. Wanneer je continu zegt dat binnen een paar jaar de wereld vergaat, iets wat Greta doet en ook Kaag doet, ga je onder die tijdnoot minder verstandige beslissingen doorvoeren, zoals biomassa. Andere, verstandige oplossingen doe je niet, bijvoorbeeld kernenergie.”

Kernenergie

Rozendaal begrijpt niet waarom sommige partijen kernenergie aan banden willen leggen. “Dat lijkt me heel onverstandig”, zegt hij. Volgens hem is kernenergie op dit moment een relatief goede bron voor het opwekken van energie, ondanks “een heleboel nadelen”. “Maar alle energiebronnen hebben nadelen. Een goede, aantrekkelijke energiebron bestaat niet. De nadelen van kernenergie zijn in een aantal opzichten minder groot dan de nadelen van wind- en zonenergie en biomassa.”

“Je moet kernenergie niet uitsluiten. Hou je kop erbij”, aldus Rozendaal.

LEES OOK: Klimaattop start vandaag: ‘Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen’

Door: Peter Visser

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug