main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 februari 2021 — 12:38

Werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt koerswijziging: ‘Economische groei is niet meer het belangrijkste’

Om uit de economische crisis te raken zijn ondernemers nodig met durf en uithoudingsvermogen. Ook moet het roer om bij werkgevers: het moet groener, en economische groei moet eerlijker verdeeld. Dat staat in de toekomstvisie van VNO-NCW en MKB-Nederland, die vandaag naar buiten komt. Voor de VNO-NCW is het bespreekbaar om het minimumloon te verhogen, zegt voorzitter Ingrid Thijssen in Goedemorgen Nederland. “Wij maken een koerswijziging bekend. Economische groei is niet meer het allerbelangrijkste.”

Economische groei moet nog wel voldoende zijn, “anders kunnen we de publieke voorzieningen zoals onderwijs, zorg en politie niet betalen”, zegt Thijssen. “Maar ons kompas moet ook afgesteld staan op een inclusieve samenleving, met gelijke kansen en werk voor iedereen.”

De verhoging van het minimumloon moet wel een daadwerkelijke vooruitgang voor de mensen met een lager inkomen bewerkstelligen, zegt Thijssen. “Een hoger minimumloon is bespreekbaar, maar er moet gezorgd worden dat de mensen die het loon krijgen er echt iets aan hebben. Dat ze er echt op vooruitgaan. Dat hangt ook samen met het toeslagenstelsel. En het moet niet zo zijn dat alle lonen in het bedrijf omhoog gaan, dan wordt het veel te kostbaar.”

Achterban

De achterban van VNO-NCW, de werkgevers, hebben om deze koerswijziging gevraagd, zegt Thijssen. “We hebben de afgelopen jaren gezien dat de toegenomen welvaart niet automatisch bij alle Nederlanders terecht komt. Niet iedereen profiteert mee. We zien ook dat verduurzaming te langzaam gaat. We zien dat ongelijkheid in de samenleving toeneemt. Dat zijn vraagstukken waarvan onze achterban zegt dat ze opgelost moeten worden.”

De coronacrisis hoeft geen belemmering te zijn voor deze nieuwe doelstellingen, zegt Thijssen. “Wat er op de korte termijn nodig is om uit de coronacrisis te komen, dat weten we wel. Dat zijn goede steunpakketten. Het is ontzettend belangrijk dat we de boel weer open gooien zodat er geld verdiend kan worden. Vervolgens is het ook belangrijk wat we daarna doen. Onze achterban vindt het belangrijk om daarvoor met een visie te komen.”

LEES OOK: Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit voor testsamenleving: ‘Er is licht aan het eind van de tunnel nodig’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer