main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 2 februari 2021 — 14:16

UWV: driekwart Nederlandse bedrijven geraakt door coronacrisis

Zeker driekwart van de Nederlandse bedrijven is geraakt door de gevolgen van de coronapandemie. Van al deze bedrijven geeft de helft aan dat het werk gedeeltelijk of helemaal wegviel. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van een enquête onder bijna 2800 bedrijven.

Vooral in de horeca en de sector voor cultuur, sport en recreatie viel het werk grotendeels weg, bij respectievelijk 80 procent en 85 procent van de bedrijven. De resultaten van deze enquête stammen al van voor de aanscherping van de lockdownmaatregelen in december.

Vervoers- en opslagbedrijven, de industrie en groothandelaren hadden volgens het UWV relatief vaak last van een verminderde vraag naar hun producten of diensten. Ook veel financiële instellingen meldden een grote impact door het thuiswerken. Negen van de tien onderwijsinstellingen die last hadden van corona, geven aan dat dit kwam doordat leraren hun lessen ineens online moesten geven.

Bouw en landbouw

Niet alle sectoren hadden evenveel last van de pandemie en maatregelen. Zo geeft 54 procent van de ondervraagde ondernemers in de landbouw aan dat het coronavirus niet of nauwelijks invloed had op hun bedrijf. In de bouw gold dit voor de helft van de ondervraagden.

De enquête werd in opdracht door het UWV uitgevoerd door onderzoeksbureau DESAN.

LEES OOK: Noodlijn voor ondernemers: ‘Ze zijn te hard voor zichzelf’

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug