Nederland heeft er stad ter grootte van Nieuwegein bij door migratie
Er zijn dit jaar 63.000 migranten meer naar Nederland gekomen dan er vertrokken. Dat stelt demograaf Jan Latten in zijn raming voor 2020, meldt De Telegraaf. Vorig jaar kwamen er 108.000 mensen meer naar ons land dan er vertrokken. De cijfers vallen nu lager uit omdat migratie door de coronacrisis is teruggelopen.
Daar zijn twee aanwijsbare redenen voor: landen sloten hun grenzen en bedrijven hadden minder behoefte aan arbeidsmigranten. Toch is het migratiesaldo van 63.000 fors, zegt Latten, die zijn berekening baseert op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwam er vorig jaar een stad als Alkmaar bij, dit jaar is het aantal migranten in omvang vergelijkbaar met een stad als Nieuwegein. Opnieuw komt bijna de helft van de migranten uit Europa.
De migranten hebben onderdak nodig, en dat is een hele uitdaging. Nederland kampt met een enorm woningtekort en is ontzettend dichtbevolkt. Deskundigen waarschuwen al langer dat Nederland de regie volledig kwijt is, schrijft De Telegraaf. Latten: “Ik ben echt bang dat de politiek denkt dat het migratievraagstuk zichzelf oplost. Maar dat zal niet zo zijn. De immigratieterugloop komt niet door beleid maar door corona.” De demograaf waarschuwt dat migratie toeneemt als de economie weer aantrekt. Hij pleit voor een langetermijnvisie.
Kaag: er moet een beter systeem komen
D66 wil investeren in onder andere legale migratieroutes om migratie in goede banen te leiden. Het betekent niet dat er meer migranten naar Nederland komen, zegt lijsttrekker Sigrid Kaag in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je hebt het dan bijvoorbeeld over kennismigranten, je kunt het hebben over seizoenarbeiders.” D66 vindt dat er een beter migratiesysteem moet komen. “Zodat je inzicht hebt wie er komt, wanneer ze komen en onder welke voorwaarden. Dan kun je ook plannen op huisvesting en eventueel onderwijs, als mensen lang blijven.”
De asielstromen zijn maar een klein percentage van de brede migratiestroom, stelt Kaag. “Ik ben bijvoorbeeld een terugkerende migrant naar eigen land. Ik ben remigrant. Er zijn veel mensen die tijdelijk weggaan en terugkomen, er zijn mensen die hier voor een aantal jaar legaal komen werken. Mensen die hier legaal wonen, een werkvergunning hebben en belasting betalen, zijn de mensen die je wilt hebben. Die leveren een bijdrage aan de economie en aan de samenleving.”
Waar we met z’n allen bezorgd over zijn is een toename in de irreguliere of illegale migratie, zegt de D66’er. “Daar moet je een goed systeem voor hebben. Je hebt een soort balans nodig om met veel landen te kunnen onderhandelen en om te zeggen: doe nou echt wat aan de uitstroom van eigen mensen die geen recht hebben om hier te zijn, die een economische migrant zijn en illegaal komen, en neem ze terug.” Daar zit de druk, beklemtoont Kaag.
‘Niet te rooskleurig over denken’
“We moeten hier niet te rooskleurig over denken”, reageert VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers. Hij vindt dat Kaag een ideaalbeeld schetst. “Bij illegale asielmigratie is het gewoon iedere keer zoeken naar maatregelen om dat tegen te gaan. Maar ik vind de oplossing niet om te zeggen: we gaan op allerlei andere terreinen nog meer mogelijk maken. Voor kennismigranten hebben we al goede regelingen. Als mensen willen trouwen met iemand uit het buitenland, kan dat ook, mits iemand goed inburgert.”
Harbers waarschuwt dat we de waarschuwing van Latten serieus moeten nemen. “Daarom hebben we als Tweede Kamer al gezegd dat het kabinet scenario’s moet maken hoe het in de toekomst verdergaat. Hoe kan Nederland nog groeien?” In maart sprak het kabinet in het Catshuis over dit vraagstuk.
“Je moet zicht hebben op wie er gaat komen en wie je wil hebben”, stelt Kaag, die vindt dat haar standpunt niet heel anders is als dat van de VVD. “En kijk ernaar hoe je dat regelt. Maar wij zijn een vergrijzende samenleving, dus je moet ook eerlijk zijn en een humaan asielbeleid voeren.” Volgens haar verschillen de partijen op dat laatste punt.
Geen corona babyboom
Toch zal de bevolking dit jaar minimaal groeien door natuurlijke aanwas, voorspelt Latten. Door de oversterfte door corona in combinatie met relatief weinig geboortes, zal de groei uitkomen op vierduizend. Latten ziet geen voortekenen van een ‘corona babyboom’.
LEES OOK: Leefomstandigheden van mensen met een migratieachtergrond verbeterd
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
De cocaïne-economie in Nederland
Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.
Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.
Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’
Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.
Luister nu naar de podcast!
Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…
Lees meerWoensdag vond een NAVO-top plaats waar onder andere demissionair minister voor Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot aanwezig was. Een van de zaken die ter sprake…
Lees meerOfir Engel (18) werd met spoed tot Nederlander genaturaliseerd en werd na bijna twee maanden gegijzeld te zijn door Hamas in de Gazastrook vrijgelaten. Demissionair…
Lees meerDe voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…
Lees meerDemissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…
Lees meerZo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…
Lees meerEen groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….
Lees meerHet plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…
Lees meerDe Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…
Lees meerEen Nederlandse piratenhit in een countryjasje: de Drentse zanger Arjan Plat trekt er steeds meer luisteraars mee. De hit ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker vertaalde hij…
Lees meerOud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…
Lees meerHet dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…
Lees meerNiet alleen Sinterklaas moet het dak op; dakdekkers draaien door de zware neerslag overuren. “Door de regen staat de telefoon roodgloeiend”, zegt dakdekker Robbin Hermans…
Lees meerDe Nederlands-Israëlische Ofir Engel is gisternacht na ruim 50 dagen vrijgelaten door Hamas. Hij was een van de tien gijzelaars die werd vrijgelaten door de…
Lees meerHet Overijsselse dorp Haaksbergen wil dit jaar de eerste plaats zijn waar een marathon op natuurijs wordt geschaatst. De afgelopen nacht verliep niet zoals gehoopt…
Lees meer