main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 december 2020 — 10:16

Nederland heeft er stad ter grootte van Nieuwegein bij door migratie

Er zijn dit jaar 63.000 migranten meer naar Nederland gekomen dan er vertrokken. Dat stelt demograaf Jan Latten in zijn raming voor 2020, meldt De Telegraaf. Vorig jaar kwamen er 108.000 mensen meer naar ons land dan er vertrokken. De cijfers vallen nu lager uit omdat migratie door de coronacrisis is teruggelopen.

Daar zijn twee aanwijsbare redenen voor: landen sloten hun grenzen en bedrijven hadden minder behoefte aan arbeidsmigranten. Toch is het migratiesaldo van 63.000 fors, zegt Latten, die zijn berekening baseert op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwam er vorig jaar een stad als Alkmaar bij, dit jaar is het aantal migranten in omvang vergelijkbaar met een stad als Nieuwegein. Opnieuw komt bijna de helft van de migranten uit Europa.

De migranten hebben onderdak nodig, en dat is een hele uitdaging. Nederland kampt met een enorm woningtekort en is ontzettend dichtbevolkt. Deskundigen waarschuwen al langer dat Nederland de regie volledig kwijt is, schrijft De Telegraaf. Latten: “Ik ben echt bang dat de politiek denkt dat het migratievraagstuk zichzelf oplost. Maar dat zal niet zo zijn. De immigratieterugloop komt niet door beleid maar door corona.” De demograaf waarschuwt dat migratie toeneemt als de economie weer aantrekt. Hij pleit voor een langetermijnvisie.

Kaag: er moet een beter systeem komen

D66 wil investeren in onder andere legale migratieroutes om migratie in goede banen te leiden. Het betekent niet dat er meer migranten naar Nederland komen, zegt lijsttrekker Sigrid Kaag in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je hebt het dan bijvoorbeeld over kennismigranten, je kunt het hebben over seizoenarbeiders.” D66 vindt dat er een beter migratiesysteem moet komen. “Zodat je inzicht hebt wie er komt, wanneer ze komen en onder welke voorwaarden. Dan kun je ook plannen op huisvesting en eventueel onderwijs, als mensen lang blijven.”

De asielstromen zijn maar een klein percentage van de brede migratiestroom, stelt Kaag. “Ik ben bijvoorbeeld een terugkerende migrant naar eigen land. Ik ben remigrant. Er zijn veel mensen die tijdelijk weggaan en terugkomen, er zijn mensen die hier voor een aantal jaar legaal komen werken. Mensen die hier legaal wonen, een werkvergunning hebben en belasting betalen, zijn de mensen die je wilt hebben. Die leveren een bijdrage aan de economie en aan de samenleving.”

Waar we met z’n allen bezorgd over zijn is een toename in de irreguliere of illegale migratie, zegt de D66’er. “Daar moet je een goed systeem voor hebben. Je hebt een soort balans nodig om met veel landen te kunnen onderhandelen en om te zeggen: doe nou echt wat aan de uitstroom van eigen mensen die geen recht hebben om hier te zijn, die een economische migrant zijn en illegaal komen, en neem ze terug.” Daar zit de druk, beklemtoont Kaag.

‘Niet te rooskleurig over denken’

“We moeten hier niet te rooskleurig over denken”, reageert VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers. Hij vindt dat Kaag een ideaalbeeld schetst. “Bij illegale asielmigratie is het gewoon iedere keer zoeken naar maatregelen om dat tegen te gaan. Maar ik vind de oplossing niet om te zeggen: we gaan op allerlei andere terreinen nog meer mogelijk maken. Voor kennismigranten hebben we al goede regelingen. Als mensen willen trouwen met iemand uit het buitenland, kan dat ook, mits iemand goed inburgert.”

Harbers waarschuwt dat we de waarschuwing van Latten serieus moeten nemen. “Daarom hebben we als Tweede Kamer al gezegd dat het kabinet scenario’s moet maken hoe het in de toekomst verdergaat. Hoe kan Nederland nog groeien?” In maart sprak het kabinet in het Catshuis over dit vraagstuk.

“Je moet zicht hebben op wie er gaat komen en wie je wil hebben”, stelt Kaag, die vindt dat haar standpunt niet heel anders is als dat van de VVD. “En kijk ernaar hoe je dat regelt. Maar wij zijn een vergrijzende samenleving, dus je moet ook eerlijk zijn en een humaan asielbeleid voeren.” Volgens haar verschillen de partijen op dat laatste punt.

Geen corona babyboom

Toch zal de bevolking dit jaar minimaal groeien door natuurlijke aanwas, voorspelt Latten. Door de oversterfte door corona in combinatie met relatief weinig geboortes, zal de groei uitkomen op vierduizend. Latten ziet geen voortekenen van een ‘corona babyboom’.

LEES OOK: Leefomstandigheden van mensen met een migratieachtergrond verbeterd

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer