main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 oktober 2020 — 11:37

Ontwikkeling coronavaccins hoopvol: ‘Inmiddels zitten er 11 vaccins al in testfase 3’

Nu de coronabesmettingen hard oplopen lijkt een vaccin de enige weg terug naar het normale leven. Wereldwijd wordt er dan ook hard gewerkt aan de ontwikkeling hiervan. “Inmiddels zitten er elf vaccins al in testfase drie”, vertelt moleculair viroloog Marjolein Kikkert in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat betekent dat de farmaceuten in de laatste fase van het testen zijn aangeland. “De kans dat daar een aantal goede vaccins uitkomen is heel groot.”

In testfase drie wordt er gekeken of het vaccin écht werkt, legt Kikkert uit. “In eerdere testen hebben ze dan al gezien dat het vaccin veilig is, dat mensen er geen noemenswaardige bijwerkingen van krijgen. En dit is bedoeld om te zien of het ook beschermt tegen covid-19.”

Er zijn een aantal goede aanwijzingen dat de vaccins die in deze fase zijn gekomen inderdaad gaan werken, maar de enige manier om dat echt te weten is door op mensen zelf te testen, legt Kikkert uit. “Je gaat een grote groep, ongeveer tienduizend mensen, behandelen met dat vaccin. Maar je gaat ook een groep van tienduizend mensen met een placebo behandelen.” Mensen weten tijdens zo’n test niet welke van de twee zij geïnjecteerd krijgen. “Zelfs degenen die het spuitje zetten weten vaak niet wat ze geven”, zegt Kikkert. Op deze manier heeft niemand een ‘vooroordeel’ over het vaccin.

Onderzoeken stilgelegd

Er gaan verschillende verhalen de rondte over hoopvolle vaccins waarvan de projecten tijdelijk moeten worden stilgezet omdat er bijwerkingen worden gezien. Dat was onder andere het geval bij het Leidse bedrijf Jansen Vaccins en het Britse AstraZeneca. Dat zoiets bij deze vaccins gebeurt is ook niet uitgesloten, zegt Kikkert. “Omdat je zo veel mensen behandelt met zo’n vaccin zijn er altijd wel mensen die toevallig in het ziekenhuis belanden”, legt ze uit. “Maar je wil wel uitsluiten dat die mensen die daar belanden, dat dat niet door het vaccin komt.”

Om die reden is het verplicht dat een onderzoek bij zo’n gebeurtenis wordt stilgelegd. Wanneer blijkt dat dat heel hoogstwaarschijnlijk niet door het vaccin komt, mag zo’n test weer door. Dat is ook bij Jansen Vaccins en AstraZeneca het geval: beide onderzoeken zijn inmiddels weer hervat.

Omdat er nog van alles mis kan gaan in de ontwikkeling van vaccin vindt Kikkert het moeilijk te voorspellen wanneer een vaccin daadwerkelijk op de markt verschijnt. “Maar als alles goed blijft gaan denk ik inderdaad dat volgend jaar lente wellicht reëel is.”

‘Voor het eind van het jaar 100 miljoen doses’

Pfizer is een van de vaccinproducenten die op dit moment in de laatste fase zit. “Pfizer is eigenlijk een aantal maanden geleden al begonnen met het opschalen van de productiecapaciteit”, vertelt medisch directeur Mark Kaptein. “Dat betekent dat we voor het eind van dit jaar 100 miljoen doses klaar kunnen hebben, en dat we daar in 2021 nog eens 1,3 miljard doses bij kunnen leveren. Dat is heel veel, maar nog steeds niet genoeg om de hele wereldbevolking te vaccineren, dus het zal afhangen van het beleid van de overheid wie als eerste het vaccin krijgt.”

Epidemiologen zeggen dat het het slimste is om een combinatie van de risicogroepen en het medisch personeel als eerste te vaccineren, legt Kikkert uit. ” Ik denk dat dat in feite de consensus zal zijn, dat dat gaat gebeuren. Pas daarna volgt de rest van de bevolking.”

LEES OOK: Dit jaar nog geen coronavaccin, verwacht arts-microbioloog Marc Bonten

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil. Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine is zaterdag voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer