main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 oktober 2020 — 13:41

Te weinig aandacht voor militaire helden: ‘Mensen hebben leven in waagschaal gezet’

Er moet meer bekendheid komen voor de bijna honderd Nederlandse militairen die de afgelopen decennia zijn onderscheiden voor hun dapperheid. Dat zegt de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen tegen De Telegraaf, die daarin wordt gesteund door minister Bijleveld (Defensie) en de Commandant der Strijdkrachten. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat er meer waardering moet komen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Een dapperheidsonderscheiding krijg je niet zomaar: een militair moet worden voorgedragen door een collega, waarna twee commissies beoordelen of iemand de onderscheiding écht toebehoort. Als die akkoord gaan, mag de militair zich een ‘held’ noemen. “Het gaat om een onderscheiding die je indirect wordt toegekend door je collega’s en waarvoor een koninklijk besluit wordt genomen. Dat maakt het extra waardevol”, zegt majoor Frans Erkelens, zelf drager van het Kruis van Verdienste, tegen de krant. 

Volgens Omtzigt helpt het om “er meer aandacht aan besteden. De onderscheidingen zijn er, maar we moeten ook vertellen waarvan het een gevolg is. We doen wel alsof militairen alleen op de kazerne zitten, maar ze zitten over de hele wereld om ervoor te zorgen dat wij veilig blijven.”

‘Aandacht voor het instituut’

Er zijn in het Nederlandse leger vijf dapperheidsonderscheidingen: het Kruis van Verdienste, het Vliegerkruis, de Bronzen Leeuw, het bronzen Kruis en de Militaire Willems-Orde, de bekendste van allemaal. Dragers bevinden zich in een select gezelschap, maar krijgen niet de waardering die ze verdienen, stelt Erkelens. Zelfs binnen de krijgsmacht zouden ze weinig bekendheid genieten. 

“Waar het ons om gaat is dat het instituut dragers dapperheidsonderscheidingen wel die aandacht verdient en dat defensie door er zo weinig mee te doen kansen laat liggen”, aldus Erkelens. Een militaire wall of fame, zoals in Amerika, hoeft hij niet. 

‘Militairen over de hele wereld voor onze veiligheid’

Dat zou ook niet bij Nederland passen, zegt Omtzigt. “Wij hebben een hele andere cultuur dan de Amerikaanse cultuur, waar het leger een veel prominentere positie heeft. Maar deze mensen hebben hun leven wel in een waagschaal gezet. Dat er erkenning voor is, is heel belangrijk. Het werk dat zij doen is een van de moeilijkste taken die er is.”

Om de helden en hun verhalen meer bekendheid te geven, plaatst defensie video’s op YouTube. Bijvoorbeeld van adjudant Marc Hammink, die werd onderscheiden met het Kruis van Verdienste voor een dapper optreden tijdens de slag om Chora in Afghanistan in 2008. “Die slag waar deze man het over had, is één van de grootste geweest waar Nederland aan meegedaan heeft de afgelopen dertig jaar”, zegt Omtzigt. “Die is behoorlijk heftig geweest. Ze zaten daar tegen de Taliban, en zitten er nu tegen IS, om ons veilig te houden. Daar mogen we best trotst op zijn en dankbaar voor zijn.”

LEES OOK: Defensie stopt met Zwarte Piet: ‘Soms nodig om tradities te veranderen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat kunnen wij in Nederland leren van het Duitse Berlijn?

Vanavond 21.10

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Vrees voor verdere opkomst radicaal-rechts in Europa, waarschuwt Eurolijsttrekker GL-PvdA

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, richt GroenLinks-PvdA de pijlen op radicaal-rechts in Europa. De partij vreest dat centrumpartijen worden weggevaagd door radicaal-rechts, zoals…

Lees meer

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian keek…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer