Te weinig aandacht voor militaire helden: ‘Mensen hebben leven in waagschaal gezet’
Er moet meer bekendheid komen voor de bijna honderd Nederlandse militairen die de afgelopen decennia zijn onderscheiden voor hun dapperheid. Dat zegt de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen tegen De Telegraaf, die daarin wordt gesteund door minister Bijleveld (Defensie) en de Commandant der Strijdkrachten. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat er meer waardering moet komen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Een dapperheidsonderscheiding krijg je niet zomaar: een militair moet worden voorgedragen door een collega, waarna twee commissies beoordelen of iemand de onderscheiding écht toebehoort. Als die akkoord gaan, mag de militair zich een ‘held’ noemen. “Het gaat om een onderscheiding die je indirect wordt toegekend door je collega’s en waarvoor een koninklijk besluit wordt genomen. Dat maakt het extra waardevol”, zegt majoor Frans Erkelens, zelf drager van het Kruis van Verdienste, tegen de krant.
Volgens Omtzigt helpt het om “er meer aandacht aan besteden. De onderscheidingen zijn er, maar we moeten ook vertellen waarvan het een gevolg is. We doen wel alsof militairen alleen op de kazerne zitten, maar ze zitten over de hele wereld om ervoor te zorgen dat wij veilig blijven.”
‘Aandacht voor het instituut’
Er zijn in het Nederlandse leger vijf dapperheidsonderscheidingen: het Kruis van Verdienste, het Vliegerkruis, de Bronzen Leeuw, het bronzen Kruis en de Militaire Willems-Orde, de bekendste van allemaal. Dragers bevinden zich in een select gezelschap, maar krijgen niet de waardering die ze verdienen, stelt Erkelens. Zelfs binnen de krijgsmacht zouden ze weinig bekendheid genieten.
“Waar het ons om gaat is dat het instituut dragers dapperheidsonderscheidingen wel die aandacht verdient en dat defensie door er zo weinig mee te doen kansen laat liggen”, aldus Erkelens. Een militaire wall of fame, zoals in Amerika, hoeft hij niet.
‘Militairen over de hele wereld voor onze veiligheid’
Dat zou ook niet bij Nederland passen, zegt Omtzigt. “Wij hebben een hele andere cultuur dan de Amerikaanse cultuur, waar het leger een veel prominentere positie heeft. Maar deze mensen hebben hun leven wel in een waagschaal gezet. Dat er erkenning voor is, is heel belangrijk. Het werk dat zij doen is een van de moeilijkste taken die er is.”
Om de helden en hun verhalen meer bekendheid te geven, plaatst defensie video’s op YouTube. Bijvoorbeeld van adjudant Marc Hammink, die werd onderscheiden met het Kruis van Verdienste voor een dapper optreden tijdens de slag om Chora in Afghanistan in 2008. “Die slag waar deze man het over had, is één van de grootste geweest waar Nederland aan meegedaan heeft de afgelopen dertig jaar”, zegt Omtzigt. “Die is behoorlijk heftig geweest. Ze zaten daar tegen de Taliban, en zitten er nu tegen IS, om ons veilig te houden. Daar mogen we best trotst op zijn en dankbaar voor zijn.”
LEES OOK: Defensie stopt met Zwarte Piet: ‘Soms nodig om tradities te veranderen’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…
Lees meerDe kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…
Lees meerDe verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meerEen 17-jarige meisje is vrijdag in Hilversum neergestoken na een beroving. Omstanders die het zagen gebeuren konden de dader overmeesteren, meldt de politie. Het slachtoffer…
Lees meerHet apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie…
Lees meerEen 18-jarige man is donderdag vanuit Vught een tijdlang tegen zijn wil in meegenomen nadat hij werd bedreigd met een vuurwapen. Dat meldt de politie…
Lees meerPremier Mark Rutte ziet het verhitte debat dat hij donderdag in de Tweede Kamer had over zijn sms’jes als een “familieruzie”. Het is volgens hem…
Lees meer