Te weinig aandacht voor militaire helden: ‘Mensen hebben leven in waagschaal gezet’
Er moet meer bekendheid komen voor de bijna honderd Nederlandse militairen die de afgelopen decennia zijn onderscheiden voor hun dapperheid. Dat zegt de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen tegen De Telegraaf, die daarin wordt gesteund door minister Bijleveld (Defensie) en de Commandant der Strijdkrachten. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat er meer waardering moet komen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Een dapperheidsonderscheiding krijg je niet zomaar: een militair moet worden voorgedragen door een collega, waarna twee commissies beoordelen of iemand de onderscheiding écht toebehoort. Als die akkoord gaan, mag de militair zich een ‘held’ noemen. “Het gaat om een onderscheiding die je indirect wordt toegekend door je collega’s en waarvoor een koninklijk besluit wordt genomen. Dat maakt het extra waardevol”, zegt majoor Frans Erkelens, zelf drager van het Kruis van Verdienste, tegen de krant.
Volgens Omtzigt helpt het om “er meer aandacht aan besteden. De onderscheidingen zijn er, maar we moeten ook vertellen waarvan het een gevolg is. We doen wel alsof militairen alleen op de kazerne zitten, maar ze zitten over de hele wereld om ervoor te zorgen dat wij veilig blijven.”
‘Aandacht voor het instituut’
Er zijn in het Nederlandse leger vijf dapperheidsonderscheidingen: het Kruis van Verdienste, het Vliegerkruis, de Bronzen Leeuw, het bronzen Kruis en de Militaire Willems-Orde, de bekendste van allemaal. Dragers bevinden zich in een select gezelschap, maar krijgen niet de waardering die ze verdienen, stelt Erkelens. Zelfs binnen de krijgsmacht zouden ze weinig bekendheid genieten.
“Waar het ons om gaat is dat het instituut dragers dapperheidsonderscheidingen wel die aandacht verdient en dat defensie door er zo weinig mee te doen kansen laat liggen”, aldus Erkelens. Een militaire wall of fame, zoals in Amerika, hoeft hij niet.
‘Militairen over de hele wereld voor onze veiligheid’
Dat zou ook niet bij Nederland passen, zegt Omtzigt. “Wij hebben een hele andere cultuur dan de Amerikaanse cultuur, waar het leger een veel prominentere positie heeft. Maar deze mensen hebben hun leven wel in een waagschaal gezet. Dat er erkenning voor is, is heel belangrijk. Het werk dat zij doen is een van de moeilijkste taken die er is.”
Om de helden en hun verhalen meer bekendheid te geven, plaatst defensie video’s op YouTube. Bijvoorbeeld van adjudant Marc Hammink, die werd onderscheiden met het Kruis van Verdienste voor een dapper optreden tijdens de slag om Chora in Afghanistan in 2008. “Die slag waar deze man het over had, is één van de grootste geweest waar Nederland aan meegedaan heeft de afgelopen dertig jaar”, zegt Omtzigt. “Die is behoorlijk heftig geweest. Ze zaten daar tegen de Taliban, en zitten er nu tegen IS, om ons veilig te houden. Daar mogen we best trotst op zijn en dankbaar voor zijn.”
LEES OOK: Defensie stopt met Zwarte Piet: ‘Soms nodig om tradities te veranderen’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Het Misdaadbureau
Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:
- Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
- Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
- Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.
Luister nu naar de podcast!
WNL Haagse Lobby Podcast
Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
- Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
- Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Te beluisteren via je favoriete podcast-app.
Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…
Lees meerDe Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…
Lees meerHet gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…
Lees meerHet Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….
Lees meerOp Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…
Lees meerRusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…
Lees meerDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….
Lees meerDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…
Lees meerDe belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…
Lees meerDe Amerikaanse president Joe Biden zal het Amerikaanse volk vannacht tijdens zijn tweede State of the Union ervan willen overtuigen dat hij de juiste man…
Lees meerDuizenden Turken en Syriërs hebben de nacht op straat doorgebracht uit angst voor nog meer aardbevingen en omdat huizen zijn ingestort. “Het is belangrijk dat…
Lees meerStaatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) benadrukt dat begin 2025 voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…
Lees meerAlzheimer Nederland dient vandaag een petitie in bij de Tweede Kamer waarin het pleit voor meer alzheimervriendelijke woningen. “Het scheelt kosten en vooral ook zorguren”,…
Lees meerHet Rode Kruis houdt rekening met aanzienlijk meer slachtoffers door de aardbeving in Turkije en Syrië dan het officiële dodental op dit moment meldt. “Het…
Lees meerVerschillende hulporganisaties praten over het optuigen van een Giro 555-actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Dat zegt Japser Kuipers, directeur…
Lees meer