main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juli 2020 — 10:01

‘Een op de zes Nederlanders wil geen gebruik maken van coronavaccin’

Een op de zes mensen wil zich niet laten inenten als er een coronavaccin beschikbaar is. Daarnaast twijfelt bijna een kwart van de Nederlanders of ze zich zouden laten vaccineren tegen het virus. Dat meldt EenVandaag op basis van een opiniepeiling onder ruim 35.000 mensen.

Zes op de tien mensen (59 procent) willen zich wel laten vaccineren. Zij willen graag weer leven zonder beperkingen, en ze hopen dat ze groepsimmuniteit kunnen bereiken wanneer zoveel mogelijk mensen een prik halen. Tegenstanders zijn bezorgd over mogelijke bijwerkingen.

Jongeren hebben minder behoefte om zich te laten vaccineren. Van de groep tot 55 jaar wil de helft (50 procent) een inenting tegen corona. Onder de mensen die het nog niet weten zijn volgens het actualiteitenprogramma veel ouders van kinderen tot 18 jaar. Van de ouders die meededen aan het onderzoek zegt 28 procent sowieso een prik onnodig te vinden.

‘Voldoende om virus te stoppen’

Als zes op de tien mensen zich daadwerkelijk laat vaccineren is dit voldoende om het virus een halt toe te roepen. Dat zegt epidemioloog Patricia Bruinin tegen EenVandaag. “Als die zich allemaal zou laten vaccineren zou je al heel veel kunnen bereiken. Wanneer zestig tot zeventig procent van de samenleving zich laat inenten kun je het virus stoppen.”

Bruinin begrijpt de twijfels van de mensen die zich niet willen laten inenten wel. “Het is lastig dat je niet heel ver in de toekomst kunt kijken. Je kunt mensen nu een vaccin geven, dan kijk je na een half jaar hoe het bij iedereen gaat en als je ziet dat het bij iedereen veilig is ga je het vaccin toedienen aan heel veel mensen. Dat zegt je nog niets over de veiligheid over twee tot drie jaar.”

In de regel is het zo dat bijwerkingen vooral voorkomen vlak nadat je een vaccin toedient en in de eerste periode daarna, benadrukt de epidemioloog. “Farmaceuten is er ook niets aan gelegen om een vaccin aan de markt te brengen wat later niet veilig blijkt te zijn. Er is niets zo schadelijk voor een bedrijf als een schandaal rondom een vaccin wat je op de markt brengt. Het is dus ook in hun belang.”

100 coronavaccins

Op dit moment zijn er volgens het RIVM meer dan 100 verschillende vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling. Een klein aantal daarvan is al zover ontwikkeld dat de vaccins getest kunnen worden op mensen.

LEES OOK: Race om coronavaccin in volle gang: ‘We zitten vooraan in de rij, maar er zijn nog veel onzekerheden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer