main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 27 november 2019 — 15:07

Zoveel miljoenen geven Nederlanders uit aan gamen: ‘Als mijn ouders dit wisten…’

Een simpel spelletje is er al lang niet meer bij. Gamen is de laatste jaren namelijk big business geworden waar miljoenen in omgaan, ook in Nederland. Dat blijkt uit de nieuwste aflevering van Stand van Nederland, dat komende donderdagavond om 21:15 uur wordt uitgezonden op NPO 2. Stand van Nederland is een WNL-programma dat wordt gemaakt in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Uit cijfers van researchbureau Newzoo, dat zich richt op onderzoek rond games, blijkt dat Nederlanders vorig jaar ruim 621 miljoen euro uitgaven aan games. In totaal telt Nederland zo’n 7,3 miljoen gamers, waarbij het grootste deel speelt via de mobiele telefoon.

‘Al mijn geld naar gamen’

Gamen blijkt voor veel Nederlanders een serieuze uitgavepost te zijn, zo valt te horen op het Firstlook Festival, een groot game-evenement in Utrecht. “Ik denk dat al mijn geld daar wel naartoe gaat”, zegt één van de gamers.

Volgens hem gaat dit geld op aan merchandise of het kopen van spullen voor de spelcomputer. Een andere gamer is minder happig om te vertellen wat hij uitgeeft aan games. “Als mijn ouders wisten hoeveel ik kocht, dan heb ik een probleem…”

LEES OOK: Duo met Nederlander Dave Jong (21) wint 2,2 miljoen bij WK Fortnite

Sommige gamers biechten op uren per dag te spelen, bijvoorbeeld meteen als zij uit huis komen. Een probleem om diep in de buidel te tasten voor het beste gamemateriaal lijken de gamers niet te hebben. “Op jaarbasis zit ik wel rond de 1000 à 1200 euro”, aldus één van hen.

In de Nederlandse game-industrie gaan gigantische bedragen om, maar hoe kun je hier miljoenen mee verdienen? In Stand van Nederland zie je een inkijkje in deze wereld. Kijk komende donderdagavond om 21:15 uur naar NPO 2 of via NPO Start!

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer