main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 31 juli 2019 — 12:32

Dit is wat een droneboer doet: ‘We meten alles wat de plant nodig heeft’

Toen Jacob van den Borne het landbouwbedrijf van zijn vader overnam, besloot hij dat groter groeien geen optie meer was. Daarom koos hij voor zogenoemde precisielandbouw, zo vertelt hij in Stand van Nederland. Nu is hij een van het toenemend aantal droneboeren van Nederland.

Bij precisielandbouw focust de boer op meer opbrengst per hectare en een betere kwaliteit, zo legt Van den Borne uit. Daarvoor maakt hij gebruik van een hele verzameling aan technische innovaties. “De drones maken foto’s en leggen onkruid en biomassa vast. Hoeveel bladeren staan erop en hoeveel licht kunnen die opvangen om productie te maken. Ze meten ook hoeveel voedingsstoffen er nog in het gewas zitten.”

Ook de temperatuur van het gewas, en de vochtigheid van de bodem wordt in kaart gebracht. Alles om te bepalen hoe gezond de gewassen zijn. “We kunnen alles meten wat een plant nodig heeft”, zegt de boer.

Enorme hoeveelheid data

Met die enorme hoeveelheid data maakt de droneboer vervolgens taakkaarten. “In die kaarten staat wat een machine op welke plek op welk moment moet gaan doen”, legt Van den Borne uit. “Die kaarten gaan in de spuitmachine, de beregeningsmachine, in de bemestingsmachine. Die voert die taak tot in de vierkante meter uit. Elke plant krijgt precies wat ‘ie nodig heeft. Dat levert meer opbrengst, een betere kwaliteit en minder milieubelasting op.”

Met zijn manier van precisielandbouw kan Van den Borne de schade voor de natuur beperken. “Onze overheid is de strengste ter wereld als het gaat over welke middelen en welke doseringen je mag spuiten”, zegt hij. “Met de manier waarop de Nederlandse landbouw daarin staat, komen we heel dicht in de buurt van een systeem wat zeker niet schadelijker is dan de biologische landbouw.”

Stand van Nederland over geld verdienen met boerenverstand. Kijk donderdag om 21:15 uur naar NPO 2

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer