main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 8 juni 2019 — 17:46

PvdA’er Tang kritisch op streng migratiestandpunt van Deense zusterpartij: ‘Principes aangetast’

De sociaaldemocraten wonnen in Denemarken de verkiezingen met een voorgesteld migratiebeleid dat je eerder zou verwachten bij partijen op de rechterflank. Op deze manier lukte het de partij weggelopen kiezers weer terug te halen. Toch lijkt het er niet op dat de PvdA in Nederland die tactiek van de Deense zusterpartij gaat volgen. Dat zegt Europarlementariër Paul Tang in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

De Deense variant van de PvdA, met partijleidster Mette Frederiksen, pleitte in de verkiezingscampagne op het gebied van migratie onder meer voor een speciaal eiland voor criminele asielzoekers, verplichte lessen Deens voor migrantenkinderen en vrouwen die verplicht gaan werken. Als migranten niet meewerken verliezen zij hun eventuele uitkering.

LEES OOK: Deense sociaaldemocraten winnen parlementsverkiezingen

Volgens politiek commentator Sywert van Lienden is deze houding van de Deense sociaaldemocraten niet nieuw. “Sinds de eeuwwisseling speelden zij geen rol van betekenis meer, hun traditionele kiezers liepen weg. Toen hebben de sociaaldemocraten besloten om met al het strenge immigratiebeleid van de regering mee te gaan stemmen. Als één van de weinige sociaaldemocratische partijen in hun Europa hebben zij het gat qua kiezers weten te dichten.”

IJzige ontvangst 

Dat de Deense zusterpartij de grootste werd in het land, betekende niet dat bij de PvdA in Nederland de vlag uit werd gehangen en zij nu dat Deense voorbeeld gaan volgen om ook hier de kiezers weer terug te krijgen. “Deze partij is niet het lichtende voorbeeld voor de Europese sociaaldemocratie”, zegt Europarlementariër Paul Tang. “Bij een congres van sociaaldemocraten in december kreeg Frederiksen ook een ijzige ontvangst. Je wilt geen partij hebben die principes aantast.”

LEES OOK: OPINIE: Hoe de Deense sociaaldemocraten het goede voorbeeld geven met hun zakelijke immigratiebeleid

Door: Mark Broersma

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer