main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
8 juni 2018 — 15:01

Religieuze identiteit belangrijker geworden voor moslims

De afgelopen tien jaar is de islam belangrijker geworden voor moslims. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit 2015 en richt zich op Marokkaanse en Turkse moslims, de grootste groepen moslims in Nederland.

Religieuze identiteit wordt steeds belangrijker voor moslims. Maar liefst 96 % van de Marokkaanse ondervraagden geeft aan dat het geloof een zeer belangrijk deel van henzelf is.

Voor 89% van de Turkse ondervraagden is het moslim-zijn erg belangrijk, staat in het rapport De Religieuze beleving van moslims in Nederland, Diversiteit en verandering in beeld. Zo dragen moslima’s steeds vaker een hoofddoek.

Bidden

Ook bidden aanhangers van de islam vaker. Van de Marokkaanse moslims bidt ruim driekwart (78%) vijf keer per dag. Bij de Turkse moslims in Nederland ligt dit aantal lager: een derde.

Met 87% doet het overgrote deel van de Marokkaanse moslims in Nederland mee aan de ramadan. Iets meer dan de helft (55%) van de Turkse moslims aan de vastenmaand deel te nemen.

Discriminatie

Bijna driekwart van de ondervraagden zegt dat er af en toe of vaak wordt gediscrimineerd op basis van hun achtergrond, bijna de helft heeft dit zelf ondervonden.

Een ruime meerderheid (60%) zegt dat Nederlanders te negatief denken over de islam.

LEES OOK: 1 op de 10 Nederlanders wil geen moslims in zijn familie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Hoe nu verder in Den Haag?

Deze week zijn we voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam.
 Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer