main-logo NPO Start

Op de vrouw af!

Welmoed Sijtsma en Hilmar Mulder over vijftig jaar ná Dolle Mina

 

Precies vijftig jaar geleden namen de Dolle Mina’s de redactie van het vrouwenblad Libelle over. Wat is er sindsdien veranderd voor de vrouw? WNL-presentatrice Welmoed Sijtsma en Libelle-hoofdredactrice Hilmar Mulder vragen het de vrouwen zelf in de documentaire ‘Op de vrouw af!’ van Omroep WNL op NPO1. Ze spreken openhartig met verschillende generaties vrouwen en schetsen zo een treffend beeld van vijftig jaar vrouwenemancipatie.

 

Welmoed Sijtsma bezoekt Irene Essenberg om te praten over de jaren zestig. Irene werd in die tijd zwanger op zestienjarige leeftijd en moet tegen haar zin haar baby afstaan voor adoptie. Voor het eerst vertelt de afstandsmoeder haar aangrijpende verhaal. In de jaren zeventig beleefde Bep Ruting volop de seksuele revolutie. In de documentaire vertelt ze aan Hilmar Mulder over de seksuele bevrijding en de vrouwenbeweging. Drie journalisten van vrouwenbladen vertellen over de jaren negentig, de tijd van de happy single en tv-series als Sex and the City en Bridget Jones. De populaire seksvlogger Linda de Munck vertelt hoe tegenwoordig wordt gedacht over niet-monogame relaties en de nieuwe preutsheid die is ontstaan. De laatste jaren staan vrouwen opnieuw op de barricaden. De me-too beweging komt op en vrouwenrechten staan weer bovenaan de agenda.

 

Hilmar Mulder

 

Hilmar Mulder: “De vrouwenstrijd van Dolle Mina heeft ons veel opgeleverd. Dat vrouwen werken, hun kind naar de crèche brengen, dat voorbehoedsmiddelen makkelijk verkrijgbaar zijn. Dat vrouwen baas in eigen buik zijn. Ook hebben zij aangekaart dat er een dubbele seksuele moraal bestaat. Dankzij Dolle Mina is dat allemaal in een stroomversnelling gekomen. Ik zeg: dankjewel Dolle Mina.”

 

Welmoed Sijtsma

 

Welmoed Sijtsma: “We hebben een tijdreis door de generaties gemaakt. Van behoudend in de jaren zestig naar de seksuele revolutie in de jaren zeventig en de vrijgevochten happy single in de jaren negentig. En nu zijn we toch weer wat preutser geworden.”

 

Op de vrouw af! wordt 23 augustus 2020 uitgezonden om 22.25 uur op NPO1.