main-logo NPO Start

Documentaire: Rusland en de MH17

Het Rusland van Vladimir Poetin door de ogen van Pieter Waterdrinker. De schrijver en journalist woont samen met zijn Russische vrouw Julia al meer dan twintig jaar in Rusland. Zijn leven is sinds de ramp met de MH17, vijf jaar geleden, totaal veranderd. Pieter ziet met eigen ogen hoe Russische staatsmedia een rookgordijn optrekken rond het neerschieten van het vliegtuig, waarbij 298 mensen om het leven kwamen, onder wie 193 Nederlanders.

 

Vijf jaar na het neerschieten van de MH17 begint op 9 maart in Den Haag het strafproces tegen vier verdachten: drie Russen en een Oekraïner. Volgens onderzoekers kwam de raket waarmee de Boeing werd neergeschoten uit Rusland, maar president Poetin ontkent in alle toonaarden. Hoe komt het dat Rusland zo anders aankijkt tegen het neerschieten van de MH17 en hoe lukt het president Poetin om al meer dan twintig jaar aan de macht te blijven?

 

Pieter Waterdrinker bezoekt in Sint-Petersburg het huis waar de familie Poetin woonde, de kerk waar Poetin tijdens de communistische jaren illegaal werd gedoopt en hij bezoekt een militaire academie, waar jonge kinderen worden opgeleid voor het leger.

 

De documentaire Rusland en de MH17 is nu te zien op NPO Start